Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Májový ležák od Holby

24. duben 2019  České nápoje   komentáře (0)  1463 x

Nejen pivní fajnšmekři se mají na co těšit. Dá se říct, že takové pivo mnozí ochutnají vůbec poprvé. Vůbec poprvé totiž v Holbě uvařili pivo z pšeničného sladu a poprvé použili zcela nový způsob chmelení. Takže jde vlastně o historický okamžik.

Májový ležák od HolbyMájový ležák od Holby

Májový ležák je pivo se zřetelnou stopou pšeničné svěžesti a přitom tělnaté, což je kombinace skutečně neobvyklá. Vznikl totiž spodním kvašením a nejedná se tedy o vysoce prokvašený weizenbier, kterým nejčastěji připíjejí v zemích Beneluxu. Májový ležák z Holby nepostrádá  fundament a to je zásadní.

Vytvořit recepturu nebylo snadné a bez sládkova entuziasmu by se neobešla. Luděk Reichl déle než rok vybíral suroviny, které snoubil v poměrech tak, aby vznikl skutečný originál. „Pivovarnický kumšt by měl být cítit v každém pivu a to i době, která stará pravidla mnohdy popírá. Dali jsme mu to nejlepší a teď s napětím očekáváme ohlasy. Věříme, že konzumenty dostane už první doušek a s každým dalším si ho zamilují,“ vyjadřuje sládek a poukazuje na charakteristiku májového piva.

Na první pohled zaujme svou zlatou barvou a hustou pěnou, která hned tak neuvadne. Barvu mu dává karamelový slad zatímco pšeničný ovlivňuje hustotu i stálost pěny.

Májový ležák Holba vyniká vábivým chmelovým aroma, které příjemně zalahodí ještě před napitím. Sládek tentokrát použil hned několik chmelových odrůd. Patří k nim Žatecký poloraný červeňák, nově vyšlechtěné odrůdy i odrůda Sládek. „Dokáže krásně zaokrouhlit hořkost a současně podtrhnout vůni piva“, chválí svého oblíbence Luděk Reichl.

Odlišný byl i způsob chmelení. Zatímco běžně chmel projde chmelovarem nebo se chmelí za studena, tady se chmel přidával do vířivé kádě. Bez nadsázky lze říct, že jde o sládkovu specialitu, uplatněnou vůbec poprvé. Macerace chmele tímto způsobem probíhala při 90 stupních a tím získal ležák jedinečné aroma. „Vůně se krásně rozprostírá, je výrazná a přitom lehká a přirozeně čistá. Nově použitý způsob chmelení je sice nákladnější, ale výsledek je až překvapující,“ komentuje sládek výsledek. Májový ležák má vyladěnou osvěžující chuť s jemnými ovocnými tóny, příjemnou neulpívající hořkost a výborný říz.

Májový ležák poteče z výčepních píp poprvé na 1. máje. Je součástí Kalendáře speciálů a jeho množství je limitováno pouze 1 várkou. K dispozici bude do vyprodání zásob zhruba 1 měsíc.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist