Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Měšťanský pivovar Kutná Hora pomalu ale jistě ožívá

9. listopad 2016  České nápoje   komentáře (0)  1389 x

Rok a půl od schválení prodeje kutnohorského pivovaru je obnovení vaření piva v jeho prostorách zase o něco blíže. Přesvědčili se o tom pozvaní novináři, kteří měli možnost si v úterý 8. listopadu objekt prohlédnout a promluvit si se zástupci pivovaru.

Logo Kutná HoraLogo Kutná Hora

Nový majitel se v rámci podmínek koupě zavázal, že obnoví výrobu piva v pivovaru. To obnášelo nejen zrekonstruovat většinu výrobních prostor objektu, ale také pivovar kompletně vybavit po stránce technologické, neboť předchozí vlastník podstatnou většinu zařízení zničil nebo odvezl. Měšťanský pivovar Kutná Hora se tak bude moct pyšnit novým vybavením, které umožní vařit pivo tradičním způsobem, ovšem za použití moderních technologií. Tento krok bude mít vliv nejen na kvalitu piva, ale také na potřebný počet zaměstnanců. Ti jsou v současné době vybíráni v konkurzu a plánuje se jejich postupné zapojení do výroby od prosince 2016.

Rekonstrukce probíhá v několika fázích

Rekonstrukce, která započala prakticky ihned po schválení prodeje, přinesla investorovi několik nemilých překvapení. „Kanalizace byla zasypaná, takže jsme ji museli celou budovat znovu. Je tady také silná spodní voda, což negativně ovlivnilo práce v ležáckých sklepech, které jsme museli více sanovat,“ hodnotí průběh oprav Ing. Miloš Hrabák, ředitel pivovaru a pokračuje: „V tuto chvíli jsme na konci fáze dva. Ta první spočívala v celkovém zabezpečení areálu a přípravě na stavební práce. Druhá fáze pak obsahuje veškeré stavební úpravy výrobní části pivovaru a jejich osazení technologiemi. Fáze tři pak bude o rekonstrukci ostatních prostor náležejících k pivovaru. Ve výhledu je také zbudování restauračního provozu přímo v areálu pivovaru, stejně jako využití objektu bývalé sladovny. Vše ale závisí na obchodních úspěších piva z Kutné Hory, od kterých se další investice do areálu budou odvíjet.“

Samotné město Kutná Hora je aktivitám investora v otázce brzkého zahájení výroby velmi nakloněno, jak ostatně zdůraznil jeho starosta, pan Martin Starý. „Pivovar a vaření piva ke Kutné Hoře patřilo a patří. Havíři potřebovali po těžké práci svlažit hrdlo a pozvednout náladu. Právě proto měla Kutná Hora v období své největší slávy přes třicet pivovarů a pivovárečných domů. Jeden z nich vznikl už v 15. století v Lorci. Postupně se stal tím největším a nejvýznamnějším. Tento význam přetrval do konce 20. století. Pak se bohužel stalo to, co si nikdo z nás neuměl představit. Vaření piva v královském městě skončilo. Pro mne osobně to byla také smutná událost, protože pivo z Lorce bylo to první, které jsem kdy v životě vypil, a navíc byl mým spolužákem a kamarádem syn místního sklepmistra, pana Kořínka. Znal jsem osobně i paní sládkovou, vrátné, dělníky. Zánik pivovaru jsme vnímali všichni, včetně mnoha dalších Kutnohořanů, jako konec jedné dlouhé éry našeho města. Žádný kutnohorský patriot totiž nedal na lorecké pivo dopustit.

Po několika letech bezmoci se vše změnilo. V roce 2015 byl objekt městského pivovaru v Lorci prodán českému investorovi, který je nejen patriotem, ale také milovníkem dobrého piva a českých tradic. To nám dávalo záruku v tom, že se bude pivo v Kutné Hoře zase vařit. Věřím, že od příštího roku se bude ve  většině kutnohorských hospod a restaurací točit naše pivo a že budeme zase hrdí na to, že máme v Kutné Hoře ´svůj´ pivovar.“

Kutnohorské pivo bude tradičně vařené, z českých surovin

Vedle probíhajících stavebních prací v areálu pivovaru asi místní obyvatele nejvíce zajímá, jaké pivo budou moct po spuštění výroby ochutnat. Závoj tajemství odhalil sládek pivovaru, Ing. Jakub Hájek, který sbíral své pivovarnické zkušenosti jako podsládek v Zámeckém pivovaru Břeclav. „Základem našeho pivovaru bude produkce klasické řady spodně kvašených piv českého či plzeňského typu, tedy 10°, 11°, 12 °. Tato piva se budou v ocelových varnách vařit tradiční českou metodou na dva rmuty a především na takzvanou stupňovitost, tedy bez následného ředění piva vodou. Základem receptur bude použití kvalitního českého sladu a chmele ze žatecké a tršické oblasti, jejichž poměr a kombinace budou dodávat jednotlivým pivům osobitý charakter. Kvašení bude opět tradičně oddělené, tedy hlavní kvašení při 9 °C v otevřených nádobách, takzvaných spilkách, a dlouhodobé dozrávání v tancích při teplotách okolo 1 °C, u 12° ležáku ne méně než 60 dní. Do budoucna určitě počítáme i s produkcí speciálů – spodně, ale i svrchně kvašených piv.“

Kutnohorské pivo bude k dostání jak ve filtrované, tak i nefiltrované variantě. Do obchodů i restaurací budou dodáváno v KEG sudech a skleněných lahvích. Technologicky je pivovar dimenzován na roční výstav vyšší než 30 000 hektolitrů.

Pivo z Kutné Hory bude mít nové logo

Ač mělo pivo z Kutné Hory během své historie různá jména, v jeho nové životní etapě bude mít prostý název odvislý od místa vzniku – Kutná Hora. Tomu odpovídá také nové logo, které vytvořila reklamní agentura BIZMARK z Uherského Brodu. Logu dominuje nápis Kutná Hora a královská koruna zakončená šiškami chmele, barevně se odkazuje k historii těžby stříbra. „Celý vizuální styl jsme chtěli pojmout jako poctu hlavně gotické tváři Kutné Hory. Proto používáme jako základní barvu stříbrnou, ale také jsme do tiskovin zapracovali motiv gotické klenby,“ říká Jan Svoboda, marketingový ředitel pivovaru.

Logo pivovaru bude v rámci reklamní kampaně, která započne zkraje roku 2017, doplněno sloganem Odkaz zavazuje.

Areál pivovaru bude hostit Slavnosti piva Kutná Hora

Protože pivovar je ve městě něco jako druhý kostel a investor si je vědom jeho důležitosti pro společenské a kulturní dění v Kutné Hoře, vedle co nejrychlejšího spuštění výroby je také připraven oživit pivovar jako takový. Proto už v sobotu 20. května následujícího roku proběhnou přímo v areálu pivovaru Slavnosti piva Kutná Hora. Pořadatelé zatím odhalili hlavní hvězdy – slovenskou skupinu Horkýže Slíže nebo stále oblíbenější rovněž slovenskou rockovou formaci The Paranoid.

Předprodej vstupenek na Slavnosti piva Kutná Hora, které budou až do konce roku 2016 za výhodnou cenu 190 korun, bude spuštěn během měsíce listopadu na webu akce.

Kulturní akce však nebudou jediné, které mají do pivovaru opět přivést lidi. V rámci rekonstrukce investor počítá s vybudováním také s vybudováním prohlídkové trasy, takže návštěvníci se budou moci podívat na některá místa provozu a dozvědět se více o tradiční výrobě piva u nás.

Informace o pivovaru Kutná Hora:

Pivovar Kutná Hora se nachází na místě tvrzi Lorec, založené kolem roku 1418. Už v polovině 16. století je na tomto místě doložena činnost pivovaru, sladovny a chmelnice. V roce 1559 koupil tvrz Ondřej Dačický. Jeho syn Václav Dačický z Heslova zde pak v roce 1573 nechal postavit pivovar. Od roku 1589 byl objekt i s pivovarem v majetku města. Po roce 1949 přešel pivovar do majetku Sdruženého komunálního podniku a roku 1953 byl znárodněn. Po roce 1989 měl pivovar hned několik vlastníků, z nichž ten předposlední, společnost Heineken, ukončil svoji činnost k poslednímu dni roku 2010. Od té doby pivovar chátral. 30. června 2015 schválilo zastupitelstvo města Kutná Hora prodej pivovaru do rukou nového investora, který má zkušenost s obnovou výroby v Zámeckém pivovaru Břeclav. Ten v roce 2012 znovuzahájil vaření piva po dlouhých 16 letech a nyní každoročně zvyšuje svůj výstav.

Pivo z Kutné Hory neslo za svou historii hned několik názvů – asi nejznámější jsou ležáky Dačický, tmavé pivo Mincmistr nebo speciál Lorec. Od roku 2017 se budou v Kutné Hoře tradiční metodou vařit světlá piva ve třech stupňovitostech – 10 °, 11 ° a 12 °. Distribuce bude probíhat do obchodů po celém území České republiky a také do lokálních restaurací, jak v lahvích tak v KEG sudech.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist