Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

O titul nejlepšího českého výčepního bude bojovat i 7 Pražanů

23. červen 2016  České nápoje   komentáře (0)  4005 x

Nejlepší výčepní z českých regionů se v pondělí 20. června a v úterý 21. června sjeli do Prahy, aby zabojovali o postup do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2016. Odborná porota vybrala ve dvou regionálních kolech 8 nejšikovnějších, kteří prokázali um v péči o pivo a výčep, správné čepování nebo znalosti historie a tradiční výroby světoznámého ležáku.

Jana Chytilová z Lokálu HamburkJana Chytilová z Lokálu Hamburk

Do plzeňského finále se tak z prvního místa probojovali Jiří Vítek z pražské Kolkovny Budějovická a Jan Pressburg z HOOTERS Praha, společně se šesti dalšími soutěžícími. Prověrka jejich znalostí i dovedností teď bude pokračovat prostřednictvím tajných kontrol běžného provozu v hospodách, v nichž pracují, a následně ve finálovém národním kole soutěže, které se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni.

Prvním vítězem středočeského regionálního kola soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender 2016 v Praze se stal Jiří Vítek z pražské Kolkovny Budějovická. Obstál v konkurenci 25 soutěžících. O postup do finále 11. ročníku soutěže o nejlepšího výčepního plzeňského piva s ním přitom bojovalo dalších 19 mužů a 6 žen. Den nato si v druhém středočeském regionálním kole soutěže vybojoval jasný postup do finále ještě Jan Pressburg z HOOTERS Praha, když porazil dalších 32 soutěžících.

„Do soutěže jsem se přihlásil i přes to, že s tím táta nesouhlasil. On totiž titul nejlepšího výčepního plzeňského piva vyhrál v roce 2014,“ řekl po vyhlášení výsledků jeden z regionálních vítězů Jan Pressburg. „Postup byl pro mě celkem překvapivý. Měl jsem totiž velmi silnou konkurenci, například v loňských finalistech národního kola. Ale ti zase byli pod větším tlakem kvůli očekávání určitých výsledků. Moje nervozita pramenila hlavně z přítomnosti pro mě kritika nejpřísnějšího, mého táty a současně držitele titulu Pilsner Urquell Master Bartender,“ zhodnotil své počínání.

Postupující do plzeňského finále z:

  1. Jiří Vítek; Kolkovna Budějovická; Praha
  2. Mirek Nekolný; U Bohuslavů; Čelákovice
  3. Jana Chytilová; Lokál Hamburk; Praha
  4. Jakub Částka; XL Restaurant; Praha

-

  1. Jan Pressburg; Hooters; Praha
  2. Martin Rauš; P.U.O.R. Kulaťák; Praha
  3. Pavel Gazárek; Pivnice U Zlatého slona; Praha
  4. Jan Bejšovec; Restaurace Konvikt; Praha

Finále se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni, kde o titul nejlepšího výčepního plzeňského piva zabojuje před odbornou porotou celkem 24 soutěžících z 6 regionálních kol. „Vítězství ale nezávisí pouze na tom, co soutěžící předvedou v průběhu finálového klání. Finalisté musejí ještě předtím obstát v kontrole ve své hospodě, kde se porotci v utajení přesvědčí o jejich schopnostech i v domácím prostředí a především ve chvíli, kdy to třeba nečekají,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a zároveň předseda soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. „Porotci také prověří, zda se soutěžící dobře starají o pivní sklo, teplotu čepovaného piva, jeho skladování i to, jak pivo výčepní naservírují hostům. Jedním z potřebných atributů k  získání titulu Master Bartender je totiž i osobnost výčepního, a to, jak komunikuje s hosty,“ dodává Berka.

V průběhu prvního finálového dne pak absolvují soutěžící v plzeňském pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a své umění předvedou veřejnosti. Další den je čeká praktická část před odbornou porotou a večer už slavnostní vyhlášení a ocenění titulem Pilsner Urquell Master Bartender 2016. „Vítěz národního kola získá tradičně památeční trofej, dále cestu po evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu staršího obchodního sládka Václava Berky a v neposlední řadě možnost uvařit si vlastní pivní várku přímo v našem pivovaru,“ konstatuje manažer značky Pilsner Urquell Luděk Baumruk a dodává: „Tou nejdůležitější cenou pro vítěze je však prestiž, kterou vítězství přinese jemu a “jeho“ restauraci. Titul je zároveň znamením pro hosty, že jejich výčepní je špička ve svém oboru a můžou se od něj těšit pivu v té nejlepší kvalitě.“

„Našim cílem je nejen vařit prémiový plzeňský ležák Pilsner Urquell z těch nejlepších domácích surovin, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň české hospodské kultury a zájem o ni. Jak všichni dobře víme, sládek pivo vaří, ale hospodský, ten ho dělá,
a o to jde v naší soutěži především. Dostat ke konzumentům skvěle naservírovaný plzeňský ležák se sněhobílou, přímo smetanovou pěnou, která se hezky zahoupe,“
doplňuje Václav Berka. Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se tak může přihlásit výčepní, barman či barmanka, který sdílí lásku a nadšení pro své řemeslo a chtějí se i nadále v tomto umění zdokonalovat. K úspěchu v soutěži je nezbytná skvěle zvládnutá technika čepování, správná péče o pivo, výborná znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a v neposlední řadě
i charisma, které správnému výčepnímu nesmí chybět.

Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

2.6 hvězdiček / Hodnoceno: 5x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist