Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

O titul nejlepšího českého výčepního zabojují i ženy z Pardubicka a z Vysočiny

24. červen 2016  České nápoje   komentáře (0)  755 x

Nejlepší výčepní z Vysočiny, Liberecka a Královéhradecka bojovali ve středu 23. června o postup do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2016. Odborná porota z nich vybrala 4 nejšikovnější, kteří prokázali um v péči o pivo a výčep, správné čepování nebo znalosti historie a tradiční výroby světoznámého ležáku. Do plzeňského finále se z prvního místa probojovala Michaela Šafrová z přeloučské Restaurace Na Staré Poště, společně se třemi dalšími soutěžícími.

Michaela Šafrová servíruje porotě správně načepovaný půllitrMichaela Šafrová servíruje porotě správně načepovaný půllitr

Prověrka jejich znalostí i dovedností teď bude pokračovat prostřednictvím tajných kontrol běžného provozu v hospodách, v nichž pracují, a následně ve finálovém národním kole soutěže, které se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni.

Vítězkou dalšího regionálního kola soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender 2016 v Praze se stala Michaela Šafrová z Restaurace Na Staré Poště v Přelouči. Obstála v konkurenci 33 soutěžících. O postup do finále 11. ročníku soutěže o nejlepšího výčepního plzeňského piva přitom bojovalo celkem 23 mužů a 11 žen. Druhou příčku obsadil Pavel Grundz Pivnice Na Zastávce ve Světlé nad Sázavou a třetí Dag Haráček z pardubické Restaurace Zelená Žába. Ani 4. místu neujde postup do finále, kterou si vybojovala Kateřina Marková z jihlavské P.U.O.R. Dělnický dům. Skladba soutěžících byla přitom velmi různorodá. V regionálním kole bojoval například Miloslav Ross, který pracuje za výčepem už 29 let, ale také Tomáš Rybár, který se této profesi věnuje pouhých 6 měsíců. Soutěž totiž nehodnotí délku praxe výčepních, ale aktuální znalosti, dovednosti a nadšení pro řemeslo.

„Do soutěže jsem se přihlásila letos poprvé, a musím přiznat, že jsem si úplně nevěřila,“ řekla po vyhlášení výsledků jedna z regionálních vítězek Michaela Šafrová. „Cítila jsem opravdu velkou konkurenci a hlavně obrovskou nervozitu, a když řekli na konci moje jméno, nechtělo se mi tomu uvěřit. Budu na tom teď ještě muset zapracovat, ale na velké finále se těším,“ zhodnotila své počínání.

Postupující do plzeňského finále:

  1. Michaela Šafrová; Restaurace na Staré Poště; Přelouč
  2. Pavel Grund; Pivnice Na Zastávce; Světlá nad Sázavou
  3. Dag Haráček; Restaurace Zelená Žába; Pardubice
  4. Kateřina Marková; P.U.O.R. Dělnický dům; Jihlava

Finále se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni, kde o titul nejlepšího výčepního plzeňského piva zabojuje před odbornou porotou celkem 24 soutěžících z 6 regionálních kol. „Vítězství ale nezávisí pouze na tom, co soutěžící předvedou v průběhu finálového klání. Finalisté musejí ještě předtím obstát vkontrole ve své hospodě, kde se porotci v utajení přesvědčí o jejich schopnostech i v domácím prostředí a především ve chvíli, kdy to třeba nečekají,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a zároveň předseda soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. „Porotci také prověří, zda se soutěžící dobře starají o pivní sklo, teplotu čepovaného piva, jeho skladování i to, jak pivo výčepní naservírují hostům. Jedním z potřebných atributů k  získání titulu Master Bartender je totiž i osobnost výčepního, a to, jak komunikuje s hosty,“ dodává Berka.

V průběhu prvního finálového dne pak absolvují soutěžící v plzeňském pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a své umění předvedou veřejnosti. Další den je čeká praktická část před odbornou porotou a večer už slavnostní vyhlášení a ocenění titulem PilsnerUrquell Master Bartender 2016. „Vítěz národního kola získá tradičně památeční trofej, dále cestu po evropských provozovnách čepujících tankové pivo PilsnerUrquell v doprovodu staršího obchodního sládka Václava Berky a v neposlední řadě možnost uvařit si vlastní pivní várku přímo v našem pivovaru,“ konstatuje manažer značky PilsnerUrquell Luděk Baumruk a dodává: „Tou nejdůležitější cenou pro vítěze je však prestiž, kterou vítězství přinese jemu a “jeho“ restauraci. Titul je zároveň znamením pro hosty, že jejich výčepní je špička ve svém oboru a můžou se od něj těšit pivu v té nejlepší kvalitě.“

„Našim cílem je nejen vařit prémiový plzeňský ležák Pilsner Urquell z těch nejlepších domácích surovin, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň české hospodské kultury a zájem o ni. Jak všichni dobře víme, sládek pivo vaří, ale hospodský, ten ho dělá, a o to jde v naší soutěži především. Dostat ke konzumentům skvěle naservírovaný plzeňský ležák se sněhobílou, přímo smetanovou pěnou, která se hezky zahoupe,“ doplňuje Václav Berka. Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se tak může přihlásit výčepní, barman či barmanka, který sdílí lásku a nadšení pro své řemeslo a chtějí se i nadále v tomto umění zdokonalovat. K úspěchu v soutěži je nezbytná skvěle zvládnutá technika čepování, správná péče o pivo, výborná znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a v neposlední řadě i charisma, které správnému výčepnímu nesmí chybět.

Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist