Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Sklizňové plochy chmelnic u nás v roce 2017

28. srpen 2017  České nápoje   komentáře (0)  1951 x

Z letošní sumarizace sklizňových ploch chmelnic za Českou republiku vyplývá, že plocha chmelnic opět vzrostla. K datu 20.8.2017 eviduje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský sklizňovou plochu 4945 hektarů, což představuje nárůst oproti loňsku o 170 hektarů (v roce 2016 bylo 4775 hektarů). Toto zvýšení sklizňové plochy představuje nárůst 3,56 procenta.

Sklizňové plochy chmelnic u nás v roce 2017Sklizňové plochy chmelnic u nás v roce 2017

Po celý rok producenti chmele průběžně nahlašují veškeré změny, jak nové výsadby, tak zrušení, vyorání porostů.  Jejich povinností je ze zákona o ochraně chmele nahlásit změny do jednoho měsíce od jejich provedení. K datu 20. 8. pak provádíme sumarizaci sklizňových ploch dle odrůd, i dle oblastí.  Chmel se na našem území pěstuje u 118 pěstitelů ve třech chmelařských oblastech – Žatecko, Úštěcko a Tršicko.

Největší plochu již tradičně zaujímá Žatecká chmelařská oblast, ve které se chmel pěstuje na 3815 hektarech, což představuje 77,15 procent výměry chmelnic v České republice.  Úštěcká chmelařská oblast zaujímá 530 hektarů sklizňové plochy, která činí 10,72 procenta chmelnic. V Tršické chmelařské oblasti se pěstuje chmel na rovných 600 hektarech a zaujímá 12,13 procent plochy v ČR.

Již čtvrtým rokem po sobě se plocha chmelnic zvyšuje. Největší nárůst plochy o 172 hektarů byl registrován u odrůdy jemného aromatického chmele a to Žateckého poloraného červeňáku na současných 4 317 hektarů. Plocha odrůdy Sládek se zvýšila o 28 hektarů na současných 295 a odrůda Premiant se o 10 hektarů snížila na aktuálních 165 hektarů. Odůda Saaz Late se rozšířila pouze o 3 hektary se současnou plochou 44 hektarů. Vysokoobsažná odrůda Agnus se také zvýšila o 3 hektary na celkových 42 hektarů. Odrůda Kazbek zaujímá 34 hektarů a byla nově vysázena na 12 hektarech. Plocha odrůdy Saaz Special se zvýšila o 6 hektarů na současných 26 hektarů.

Výsazy nových chmelnic za Českou republiku činí celkem 316 hektarů, což představuje 6,39 procent ze součtu sklizňových ploch ČR.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist