Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Vánoční a novoroční inspirace s pivem Krušovice

15. listopad 2016  České nápoje   komentáře (0)  636 x

Značka Krušovice začala s párováním piva s jídlem v České republice před několika lety jako první vůbec. Párování vína s jídlem je přece stará známá věc. Ale s pivem? Pivovar chtěl ukázat, že je škoda pivo spojovat pouze s utopencem, gulášem nebo pe­čenou kachnou. Proto stál na začátku projektu návrat k nejlepším tradicím, který skvělá krušovická piva z krá­lovského pivovaru prezentuje ve spojení s nejvhodněj­ším jídlem – a věřte, že každé z nich se hodí k jinému pokrmu. A další zajímavé možnosti pivo nabízí jako su­rovina přímo při vlastním vaření.

Kapr s pivem a rozinkamiKapr s pivem a rozinkami

Kapr s pivem a rozinkami

Na 4 porce:

4 kusy kapra bez kůže

1 polévková lžíce octa

1 polévková lžíce másla

2 cibule

250 ml černého piva

½ kávové lžíčky mletého hřebíčku

½ kávové lžičky mletého nového koření

150 g rozinek

Citronová šťáva z půlky citronu

Kapra osolíme a pokapeme octem. Cibuli nakrájíme na drobno. Na pánev dáme máslo a cibuli a usmažíme do sklovata. Poté přilijeme pivo, přidáme koření a rozinky a opatrně vložíme porce kapra tou stranou, kde byla kůže, dolů. Krátce zavaříme, poté kapra otočíme, ztlumíme teplotu a lehce táhneme, dokud není ryba uvařená. Kapra vyjmeme a omáčku krátce redukujeme do zhoustnutí. Servírujeme s opečenými bramborami.

 

Anglický vánoční puding

150 g rozinek

100 g zlatých rozinek

50 g sušených meruněk

50 g sušených brusinek

50 g sušených švestek

50 g kandovaných třešní

100 g kandované pomerančové kůry

200 g jablko

Šťáva z jednoho pomeranče

Šťáva z jednoho citronu

25 g mandlí

25 g vlašských ořechů

120 g třtinového cukru

100 g strouhanky

100 g hl. mouky

120 g másla

3 celá vejce

¼ kávové lžičky prášku do pečiva

½ kávové lžičky mleté skořice

Špetka mletých hřebíčků

Špetka mletého nového koření

Citronová kůra z jednoho citronu

4 dl brandy

Sušené ovoce a kandované třešně vložíme do misky, velké kusy nakrájíme na menší. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostky. Přidáme do misky. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citronu, nalijeme ji do misky na sušené plody a doplníme brandy (vše by mělo být ponořené). Necháme marinovat do druhého dne.

Druhý den smícháme koření, hladkou mouku a prášek do pečiva. Mandle a ořechy nasekáme na drobné kousky. Máslo rozpustíme a necháme zchladit, ale musí zůstat tekuté. Do mísy s moukou přidáme strouhanku, třtinový cukr, ořechy, mandle a citronovou kůru a kandovanou pomerančovou kůru. Poté vyklepneme 3 vejce a přilijeme máslo. Naložené ovoce přecedíme do misky, přidáme k ostatním surovinám a zamícháme. Postupně přiléváme brandy z ovoce do správné hustoty (asi 3,5 dl). Hmotu vylijeme do vysypané pudingové formy, přikryjeme vystřiženým kolem z pečícího papíru velikosti vrchního okraje formy a zakryjeme alobalem, který dobře připevníme šňůrkou. Pečící papír je důležitý, aby zadržel srážející se vodu na alobalu a voda netekla na puding. Vezmeme velký hrnec, na dno složíme utěrku, nalijeme do něho vodu a dáme vařit. Do vroucí vody na utěrku vložíme pudingovou formu tak, aby voda vystoupala až do ¾ formy. Vaříme 5 hodin a neustále doplňujeme vodu. Po pěti hodinách formu vyjmeme, opatrně sundáme alobal a pečící papír tak, aby voda nestekla na puding. Jak puding vychladne, přikryjeme formu opět čistým alobalem, zabalíme do folie a dáme uležet do chladné místnosti na 4 týdny. Puding se uleží, změkne a všechny chutě se snoubí.

 

Houbový kuba

doba přípravy 60 minut bez namáčení

na 4 porce:

300 g velkých ječných krup

50 g sušených hřibů

400 g uzené kýty

1 velká oloupaná cibule

4 lžíce sádla

4 stroučky česneku

Špetka drceného kmínu

Sůl

Pepř černý mletý

Hrst lístků čerstvé majoránky

Houby si namočíme asi v půl litru vody zhruba na 1 hodinu, po uplynutí hodiny vložíme i s nálevem do hrnce, a pokud nebudou dostatečně ponořené, přidáme ještě vodu, lehce osolíme a pod pokličkou vaříme do měkka. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu, kam přidáme propláchnuté kroupy a pomalu vaříme na mírném stupni asi 20 minut, až jsou kroupy měkké. Rozehřejeme si troubu na 180°C. V průběhu vaření krup si v kastrolu na rozpáleném sádle orestujeme cibulku pokrájenou najemno spolu se špetkou kmínu a uzeným masem. Dozlatova osmahnutou cibulku odstavíme z plotny. Uvařené kroupy scedíme před cedník a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavily přebytečného šlemu, dobře necháme okapat a přidáme je k cibulce a uzenému masu, spolu s uvařenými houbami včetně odvaru z nich. Přidáme utřený česnek, majoránku a vše dobře promícháme. Do rozehřáté trouby vložíme odkrytý kastrol a necháme zapéct asi 10 minut. Poté vytáhneme z trouby a servírujeme na talíře pomocí tvořítek, dozdobíme čerstvou majoránkou.

 

Telecí roláda se sušenými brusinkami

Na 4 porce:

600 g telecí kýty

60 g sušených brusinek

5 lžic rumu

2 lžíce nasekaných mandlí

200 g slaniny

2 jarní cibulky

2 krajíčky tmavého toustového chleba

2 lžíce másla

1 vejce

sůl, pepř

½ kávové lžičky tymiánu

200 ml hovězího vývaru

30 g másla

Brusinky namočíme do rumu. Telecí kýtu naporcujeme na tenký obdélníkový plát. Maso mírně naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme tymiánem. Jarní cibulku a toustový chléb nakrájíme na kostky.

V pánvi na rozpáleném másle osmažíme nasekanou jarní cibulku a nastrouhaný toustový chléb, pak přidáme dva plátky slaniny a přimícháme okapané brusinky, nasekané mandle a vajíčko, vše podle chuti opepříme a osolíme.

Směs rozprostřeme na plát masa, ten stočíme do rolády a obalíme zbylými plátky slaniny. Roládu zabalíme do alobalu, položíme na pekáček, podlijeme hovězím vývarem a dáme péct na 40min do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení vyjmeme roládu z alobalu a výpek nalijeme do pánve. Přivedeme k varu a dosolíme podle chuti. Poté výpek vypneme a zahustíme studeným máslem. Již nevaříme.  Podáváme se šťouchanými bramborami.

 

Novoroční konfitovaný uzený bok s čočkou

Na 4 porce:

700 g uzeného boku

700 g vepřového sádla

3 snítky rozmarýnu

½ kávové lžičky drceného kmínu

5 stroužků česneku

Sůl, pepř

Na čočku:

100 g hnědé čočky

100 g červené čočky

100 g mrkve

100 g celeru

Polévková lžíce sekané zelené petrželky

2 polévkové lžíce medu

Šťáva z jednoho citronu

Sůl, pepř

Uzený bok nakrájíme na menší kousky, vložíme do nádoby, přidáme snítky rozmarýnu, oloupaný česnek a koření a zalijeme rozehřátým sádlem. Pečeme na 80°C v horkovzdušné troubě asi 12 h (nejlépe přes noc).

Zeleninu nakrájíme na velmi drobné kostičky. Hnědou čočku namočíme na dvě hodiny do vody, po dvou hodinách dáme vařit na 15 min. Poté přidáme červenou čočku a zeleninu a spolu vaříme dalších 10 min. Když je čočka měkká, slijeme přebytečnou vodu, přidáme med, citronovou šťávu a osolíme a opepříme. Hotové posypeme zelenou petrželkou.

 

Toskánský vepřový bok se zázvorovým zelím

Na 4 porce:

800 g vepřového boku bez kosti

10 snítek rozmarýnu

10 stroužků česneku

400 ml černého piva

2 polévkové lžíce třtinového cukru

600 g zelí

80 g zázvoru

2 polévkové lžíce oleje

3 polévkové lžíce sójové omáčky

2 polévkové lžíce vinného octa

Sůl, pepř

Vepřový bok naporcujeme na 4 špalíky, kůži nakrájíme na čtverečky, osolíme a opepříme. Maso dáme do pekáčku, podlijeme pivem a nasypeme do piva třtinový cukr. Pečeme přikryté do poloměkka asi 40 min na 180 °C v horkovzdušné troubě. Mezitím oloupeme česnek, prolisujeme ho, nakrájíme nadrobno lístky rozmarýnu a smícháme. Po 40 minutách pečení maso potřeme česnekem a rozmarýnem a dopečeme dalších 15 min. Když je maso upečené, vyjmeme ho z pekáčku, výpek přecedíme do kastrolku a dochutíme cukrem a solí na omáčku.

Při pečení masa připravíme zázvorové zelí. Zelí nakrájíme na nudličky, zázvor ořežeme a nasekáme na drobno. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme zelí a zázvor a restujeme do měkka. Jak je zelí měkké, dochutíme ho solí, pepřem, sójovou omáčkou a octem.

 

Pošírovaný candát s citronovou omáčkou

4 porce candáta s kůží

100 ml bílého vína

1 polévková lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce másla

Sůl

400 ml smetany na šlehání

Šťáva ze 2 citronů

Sůl a cukr

Mrkev

Cuketa

Celer

Olej na smažení

Kůži na candátovi příčně nařežeme, řezy by měli být vedle sebe asi 3 milimetry a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem. Rybu položíme nejprve stranou s kůží dolů, přitlačíme do másla a oleje, aby se kůže vyrovnala a nezkroutila a krátce osmažíme. Poté rybu otočíme, hned zalijeme vínem tak, aby víno dosahovala ke kůži ale ne na ni, aby neztvrdla. Vypneme a necháme asi 4 min dojít.

Mezitím za studena smícháme smetanu s citronovou kůží, kůrou a podle chuti přidáme cukr a sůl. Jak smetana zhoustne, přendáme hrnec na plotnu a přihřejeme na 65 °C, ne více.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Rozpálíme olej a usmažíme zeleninové chipsy.

Candáta podáváme s citronovou omáčkou a zeleninovými chipsy z celeru, mrkve a cukety.

 

Černá vánoční omáčka s uzeným jazykem

100 g mrkve

40 g petržele

30 g celeru

1 celá skořice

2 hřebíčky

1 malý badyán

1 nové koření

1 bobkový list

150 ml černého piva

150 g nastrouhaného perníku

200 g povidel

30 g mandlí

20 g lískových ořechů

20 g vlašských ořechů

20 g rozinek

50 g sušených švestek

2 polévkové lžíce rumu

2 polévkové lžíce rybízové marmelády

1 polévková lžíce třtinového cukru

šťáva z jednoho citronu

kůra z jednoho citronu

400 g uzeného jazyka

500 ml hovězího vývaru

Den předem nastrouháme perník, smícháme ho s povidlím a černým pivem a necháme stát přikryté na chladném místě.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme a spolu kořením dáme vařit do 1l vody. Jak bude zelenina měkká, přecedíme zeleninový vývar. Asi 5 minut povaříme mandle a ořechy. Směs piva, perníku a povidel uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 5 minut.  Pozor, aby se nepřipálila. Poté za stálého míchání přiléváme kořeněný vývar. Vaříme spolu 20 minut. Nakonec přidáme povařené ořechy, mandle, nakrájené sušené švestky, rozinky, citronovou kůru a rybízovou marmeládu. Vaříme společně dalších 15 minut.  Dochutíme třtinovým cukrem a citronovou šťávou.

Mezi tím pozvolna vaříme těsně pod bodem varu uzený jazyk v hovězím vývaru asi 30 min.

Nakrájený uzený jazyk servírujeme spolu s černou omáčkou a houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři lehce pokapeme rumem.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist