Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Velikonoční hody s polotmavým Granátem

11. duben 2017  České nápoje   komentáře (0)  2030 x

Velikonoce jsou příležitostí pro oslavy a velké rodinné sešlosti. Blýskněte se letos jedním z netradičních receptů, ve kterých se snoubí výrazná chuť masa, česká zelenina, bylinky, nebo typicky jarní ingredience, mezi které patří třeba medvědí česnek. Vybrali jsme je pro vás tak, aby se perfektně doplňovaly s chutí piva Staropramen Granát – jednoho z nejstarších polotmavých piv u nás.

Velikonoční hody s polotmavým GranátemVelikonoční hody s polotmavým Granátem

Pivo je výborným doplňkem k jídlu, dokáže ideálně propojit všechny jeho chutě. Neplatí to ale univerzálně a každé z piv se hodí k jiným druhům jídel. Výběr vhodného piva není podmíněn jen samotnými ingrediencemi, ze kterých vaříme, ale stejně tak roční dobou nebo dokonce i hodinou.

Právě období Velikonoc - pracovního volna a zpravidla prvních teplých dnů - je časem, kdy se lidé častěji odhodlají vyzkoušet chuťově zajímavá piva nebo nejrůznější speciály. I proto Staropramen představil na začátku dubna limitovanou edici Granátu 13 speciál, která se objeví ve zhruba šesti stech restauracích v Česku a stovce podobných zařízení na Slovensku.

Jaký je tedy Granát a k jakým jídlům se hodí? „Polotmavá barva společně s unikátní hořkostí vytváří charakter piva vyvolávající pocity kořeněné chuti. Granát se proto hodí k výrazným druhům mas, které mají z podstaty svého původu unikátní chuťový předpoklad. Jde zejména o zvěřinu, nebál bych se ani jehněčího nebo vyzrálého hovězího,” doplňuje sládek Libor Vávra.

Pokud chystáte velkou oslavu, nebo třeba jen rodinný oběd na některý ze svátečních dnů, přinášíme dvojici jarních receptů pro inspiraci. Nedílnou součástí při jejich přípravě - a samozřejmě i při závěrečné konzumaci - je pivo Granát, které jim předává část ze své charakteristické chuti vzniklé kombinací hned tří druhů sladu. Recepty připravil Petr Shon, šéfkuchař restaurace Na Verandách, která patří do sítě značkových restaurací Staropramen Potrefená husa.

Selečí kotleta na mladém špenátu s bavorským bramborovým knedlíkem

Suroviny na přípravu:

  • selečí kotleta (200g)
  • Staropramen Granát
  • tymián
  • rozmarýn
  • hrubý pepř
  • šalotka
  • čerstvý špenát
  • česnek
  • brambory
  • hrubá mouka
  • vejce
  • sůl

Selečí kotletu s kostí nakrájíme na steaky a naložíme do marinády ze směsi bylinek, česneku a piva. Zpěníme šalotku a česnek, přidáme čerstvý špenát a podusíme. Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku a vytvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě cca 15 minut. Kotletu opečeme, do výpeku přidáme zbytek marinády, vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a necháme provařit.

Jehněčí hřebínek s restovanou čerstvou kapustou a nádivkou s medvědím česnekem:

Suroviny na přípravu:

  • Jehněčí kotleta s kostí
  • rozmarýn
  • zauzená slanina
  • cibule
  • máslo
  • vejce
  • mléko
  • medvědí česnek
  • čerstvá kapusta
  • muškátový květ
  • sůl, pepř
  • rohlík
  • hrubá mouka
  • olej
  • strouhanka

Nádivku připravíme z vysušených a na kostky nakrájených rohlíků, které namočíme do mléka, přidáme na másle orestovanou nadrobno nakrájenou cibuli, žloutky, mouku a medvědí česnek. Z bílků vyšleháme sníh, který nakonec lehce zamícháme do hotového těsta. Vložíme do formy vymazané olejem a vysypané strouhankou, pečeme na 180° přibližně 25 minut.

Čerstvou kapustu rozebereme na jednotlivé lístky a orestujeme na cibuli se slaninou. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Jehněčí kotletku ogrilujeme ze všech stran a necháme 2-3 minuty odležet. Do výpeku na závěr přidáme kostku čerstvého másla. Na střed talíře vyložíme kapustu, vykrojíme segment z nádivky, kotletu rozkrojíme na pruhy a přelijeme výpekem.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist