Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Zlatá a stříbrná pivní pečeť pro Pardubický pivovar

24. únor 2017  České nápoje   komentáře (0)  551 x

International Beer Festival Budweis - Letos zaslalo přihlášku několik desítek pivovarů z více než 20ti zemí světa a v soutěži o Zlatou pivní pečeť bylo představeno 883 vzorků. Toto klání patří k nejprestižnějším a největším degustačním soutěžím vůbec - v porotě zasedají reprezentanti cechovních pivovarnických organizací, pedagogové z odborných škol, potravinářských fakult či chemicko-technologických univerzit a vybraní reprezentanti tuzemských i zahraničních pivovarů, především respektovaní sládkové.

Martin Gruntorád, sládek - trofeje za Pernštejn Premium 12 a Pernštejn Granát 13Martin Gruntorád, sládek - trofeje za Pernštejn Premium 12 a Pernštejn Granát 13

A jaká kritéria jsou rozhodující? Hodnotící komisi tvoří na 50 profesionálů, kteří přísně anonymně posuzují  vůni, chuť, plnost, hořkost a říz všech přihlášených soutěžních vzorků piva. Množství erudovaných hodnotitelů, jejich rotace a vícekolový systém znemožňují  jakékoli subjektivní ovlivnění výsledku, takže volba vítězů jednotlivých kategorií je naprosto spravedlivá.

S o to větší radostí přijali představitelé Pardubického pivovaru zprávu, že absolutním vítězem mezi světlými prémiovými ležáky se stal právě pardubický Pernštejn Premium. „Soutěž světlých prémiových ležáků je na Mezinárodním pivním festivalu považována za královskou disciplínu a pokud bych měl najít nějaký adekvátní sportovní příměr, je to něco jako sjezd na mistrovství světa v alpském lyžování,“ říká předseda představenstva společnosti Pardubický pivovar,a.s. ing. Leoš Kvapil. „Byli jsme vítězstvím nadšeni a trochu zaskočeni zároveň, i když ne tak docela, protože jsme Pernštejnu Premium věřili. Před třemi lety získal bronz, a protože je opravdu chuťově skvělý, říkali jsme si, že na stupních vítězů musí brzy postoupit. Ale že přeskočí stříbro a bude v tak silné konkurenci rovnou zlatý, to bylo velmi milé překvapení,“ dodává s úsměvem ing. Leoš Kvapil.

Stejně milé překvapení přinesl představitelům Pardubického pivovaru i 13ti stupňový Pernštejn Granát, který si z celosvětového utkání mezi tmavými speciály přivezl stříbrnou pečeť. „O pivní speciály je stále větší zájem, a to nejen u turistů, ale i u českých pivařů, kteří jsou jinak konzervativnější. Polotmavá, tmavá a černá piva zažívají velký boom, a proto je začala vyrábět i řada minipivovarů, takže nabídka je opravdu široká a konkurence velká. Stříbro našeho Granátu dokazuje, že tmavé silné speciály umíme v Pardubicích uvařit velmi dobře, a platí to nejen pro náš historický rodinný klenot, 19ti stupňový černý Pardubický Porter, ale i pro jeho 13ti stupňového karmínového sourozence.  Obecně je to velké ocenění pro Pardubický pivovar jako celek. V minulosti prožil nelehké časy, prošel řadou turbulencí, které se negativně odrazily v kvalitě a pak se musel dlouho potýkat s hlubokou nedůvěrou domácích milovníků piva. To se nám ale v posledních letech podařilo změnit a jsem přesvědčen, že dnes už by pro pardubické pivo nikdo nepoužil hanlivé označení „Labák“".

Zdroj: Web Pardubického pivovaru

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist