Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Čaj s intenzivní chutí a aroma? Jak na to...

15. září 2016  České nápoje   komentáře (0)  490 x

Čaj patří mezi celosvětově oblíbené nápoje. A není to zapříčiněno pouze množstvím rozmanitých druhů a způsobů úprav, ale také tím, že má blahodárný účinek na lidský organismus. Mnozí jej konzumují i kvůli jeho povzbuzujícím účinkům, které má na svědomí kofein (tein), který obsahuje. Jak ale správně přichystat tento nápoj? Existuje několik základních pravidel, díky nimž připravíte čaj ideální chuti, aroma, barvy i intenzity.

Čajovar Morphy RichardsČajovar Morphy Richards
  1. Kvalita čajových lístků je základ. V dnešní době je na trhu nepřeberné množství druhů čaje, stejně jako specializovaných obchodů, v nichž odborníci pomohou s výběrem toho pravého čaje přímo pro vás.
  2. Teplota vody je důležitý faktor, který dokáže ovlivnit kvalitu připravovaného nápoje. Pro každý druh čaje je ideální jiná teplota. Čaje černé, jako je například Ceylon či Earl Grey, potřebují vodu vroucí či o teplotě 95°C. Pro polozelené čaje je ideální teplota od 80°C do 90°C. Nejnižší teplotu pak vyžadují čaje zelené, od 60°C do 80°C. Pokud by se zelený čaj zalil vroucí vodou, vyloučily by se třísloviny a byl by nepříjemně hořký. Čaje bílé, ovocné a bylinné je ideální zalít vodou o teplotě 90°C.
  3. Dobu louhování určuje nejen výrobce, ale známá jsou i některá všeobecná pravidla. Výsledkem kratšího louhování čaje je jeho mdlá a nevýrazná chuť. Výsledkem louhování po delší než doporučenou dobu je naopak jeho hořkost. Všeobecně platí, že nejkratší dobu potřebují čaje zelené, nejdelší naopak čaje černé. Černé čaje se louhují 3 minuty pro povzbudivý účinek a 5 minut při zažívacích potížích. Bílý čaj je možné nechat louhovat také až 5 minut, záleží na intenzitě chuti, jíž chcete dosáhnout. Delší dobu potřebují také čaje ovocné, u kterých platí raději déle než krátce. U čajů bylinných je třeba se řídit návodem, protože velice snadno zhořknou.
  4. Kvalita vody ovlivňuje výslednou chuť. Obecně se za nejvhodnější považuje voda pramenitá, v dnešní době je dostačující kohoutková voda. Důležitá je však její čerstvost. Pokud vám v konvici zbyla voda z předešlého vaření, vylijte ji a natočte vodu novou.
  5. Kvalita a teplota nádoby na čaj – k přípravě čaje se doporučují používat především klasické keramické či porcelánové konvičky, které by měly být předehřáté. Toho lze dosáhnout například jejich vypláchnutím v horké vodě. Čajové nádoby by se měly čistit pouze vodou, bez chemických přípravků.

Pokud vás již při přečtení těchto základních pokynů přešla na čaj chuť, nevěste hlavu. Britští odborníci společnosti Morphy Richards vyvinuli čajovar, který sám ohlídá teplotu vody i čas louhování. Je totiž vybaven pěti volitelnými úrovněmi intenzity čaje a třemi základními teplotami. Přístroj zároveň disponuje speciální louhovací technologií, spočívající v opakovaném přečerpávání a překapávání, díky které dochází k uvolnění plného čajového aroma. Je uzpůsoben jak pro čaje sypané, tak pro čaje sáčkové, takže si pochutná opravdu každý.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist