Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Káva nebo čaj?

19. březen 2017  České nápoje   komentáře (0)  568 x

Už tradiční otázka: „Dáte si kávu nebo čaj?“ Na tuto často pokládanou otázku, slýcháváme často „kávu.“ Protože prostě obsahuje kofein. Přitom čaj je rovnocennou alternativou, s možná ještě více pozitivními vlastnostmi. Ne nadarmo je čaj nejvíce konzumovaným nápojem na světě, hned po vodě. Čaj je nápoj s tisíciletou historií.

MatchaTeaMatchaTea

Pravý čaj

Za čaj odborníci považují jen nápoj z rostliny Camelia Sinensis nebo Camelia Assamica. Čaj působí na celý organismus. Ovlivňuje trávící soustavu, pomáhá při zažívání. Prokrvuje orgány, a to především mozek a ledviny, s tím souvisí i vylučovací soustava. Jeho účinky mohou ovlivnit i imunitní systém. Na výběr máme z různých druhů. Černé, červené, zelené, žluté, bílé, čaje typu oolong, čaje tmavé či aromatizované.

Nápoje z jiných rostlin nelze za čaj považovat, někdy bývají označovány za „nečaje“ (např. Rooibos, Lapacho, Yerba Mate apod.)

Káva a energie? Kofein

Právě obsah kofeinu v kávě je příčinou jeho možná i nadměrné konzumace. Kofein však obsahuje i čaj a věřte, že účinky jsou dost rozdílné od kávy. Kávou si spíše probouzíme krevní oběh, činnost srdce. Oddaluje únavu, bystří myšlení, zlepšuje soustředění. Kofein z kávy se i rychle vstřebává. Pokud to ale člověk s kávou přehání, dostaví se však opačný efekt – jste nervózní a schopnost soustředění se velmi sníží. Podle výživových poradců je káva v malém množství prospěšná, ale mít lepší výkon je možné i jinak.

Čajový kofein

Naproti tomu srovnejme kofein, který získáváme ze zeleného čaje neboli thein. Ten se uvolňuje pomaleji, a tak i jeho účinky jsou mírnější a dlouhodobější. Nedráždí navíc tolik žaludek. A je to právě thein, který povzbuzuje nervovou soustavu a mozek. Pomáhá tedy při učení, práci, únavě. Čaj je vyhledávaný nejvíce pro jeho blahodárné účinky na zdraví.

Vyzkoušejte a nahraďte kávu čajem, třeba Matcha
Pokud chcete zmenšit energetickou závislost na kávě, zkuste to s pomocí třeba zeleného čaje. Ten obsahuje právě tein, který vás nabudí podobně jako káva. Pijte pravidelně pět šálků v průběhu celého dne. „Pro zajímavost, MatchaTea může udržet hladinu energie na 3-6 hodin, s pouze 34 miligramy kofeinu, což odpovídá zhruba jedné třetině šálku kávy,“ uvádí Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz.

Raději pořádně spěte a odpočívejte

Zvýšená potřeba těla po kofeinu je často důsledkem nedostatečného odpočinku. Tělo si pochopitelně nejvíce odpočine ve spánku, proto tuhle aktivitu, která člověku zabere až čtvrtinu života, není radno zanedbávat. Důležité je i spát kvalitně.

Detoxikace čajem?

Podle studií obsahuje kvalitní japonský čaj více antioxidantů, než je obsaženo v kávě. To potvrzuje hlavně pravá japonská specialita MatchaTea.

Příprava

Co se týče tradičních čajů, je potřeba mít na paměti, že většinou mají různé doby louhování, a tak to zabere občas i více času než příprava kávy, i doplňků pro přípravu, o to silnější je pak požitek.

Češi jsou sice spíše „kafaři“, už ale upřednostňují i kvalitní čaje
Dle dat vypijí Češi čaj v hodnotě přes miliardu korun, kávy pětinásobek. Co se týče vypitých šálků ročně, je to zhruba 900 ku 500 ve prospěch kávy. V Británii se o tradiční „páté“ však vypije denně přes 160 milionů šálků čaje.

Otázka tedy zní: „Dáte si čaj?“

Zelený nebo černý čaj? Aneb rychlokurz známých druhů

Třebaže mají odlišnou chuť a vlastnosti, jedná se o listy rostliny Camelia Sinensis nebo Camelia Assamica. Rozdíly pak můžeme spatřovat zejména v původu, rodu, a hlavně rozdílném zpracování lístků.

Černý čaj

Černý čaj je pro Evropu typičtější, s delší tradicí. Obsahuje vyšší podíl kofeinu, který působí na mozkovou a srdeční činnost. Tak zlepšuje náladu a schopnost učit se. Působí tedy celkově povzbudivě. Díky jeho trpkosti, zásadotvornosti, se ho příliš nedoporučuje popíjet na uklidnění žaludku. Fermentací se ztrácí vitamin C, vytvoří v nové mnohotvárné aromatické látky a éterické oleje. Vyrábí se metodou CTC (drcení, trhání, svinování).

Zelený čaj

Zelený čaj je oblíbený především v Japonsku, Číně. Jeho chuť je o dost jemnější než černého. Jeho výroba spočívá v prudkém sušení nebo napaření po jeho zavadnutí. I zelený čaj obsahuje kofein, ale nepůsobí tak agresivně na srdce a cévy. Dále obsahuje různé vitaminy, minerální látky, silice.

Zelený čaj má dále mnoho druhů. Do těchto zelených čajů patří rovněž tradiční japonský Matcha. V překladu z japonštiny znamená doslova „MAT-práškový, CHA-čaj“. Připravuje se z mladých lístků čajovníků, které jsou zastiňované. Tím je právě podpořena tvorba chlorofylu a čaj získá charakteristickou barvu. „MatchaTea je bohatý na vlákninu, katechiny a aminokyseliny. Doporučuji ho především jako zdroj energie a celkové fyzické i psychické pohody,“ říká Petr Patočka ze společnosti Čajová květina, s.r.o., která do Česka dováží čaj Matcha v BIO kvalitě. Japonský čaj Matcha je dokonce až desetkrát účinnější než sypané zelené čaje, na které jsme běžně zvyklý, protože je připravován z celých, velmi jemně umletých lístků čajovníku.

Zdroj: Tiskové sdělení

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist