Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Proč řešit kvalitu u čajů?

21. březen 2017  České nápoje   komentáře (0)  388 x

Určitě se vždy najde někdo takový, kdo si vystačí s rychle vylouhovaným pytlíkem jakéhokoliv čaje. Na druhou stranu je však docela škoda si pití tohoto úžasného nápoje alespoň občas pořádně nevychutnat. Navíc čaje přirozeně obsahují spoustu blahodárných látek, takže když už se do jejich pití dáme, měli bychom vsadit na kvalitu, která zaručuje vysoký účinek těchto látek. Pojďte tedy zjistit, co nám takový správný a kvalitní čaj může nabídnout a také co má na jeho kvalitu vliv.

MatchaTeaMatchaTea

Kvalitní čaj posiluje imunitní systém

Pitím zeleného čaje zvyšuje v lidském těle množství T-lymfocytů, které jsou důležité pro imunitní systém. Dopřejete-li si pravidelně šálek kvalitního zeleného čaje, můžete se tím vyhnout autoimunitním a dalším onemocněním.

Antioxidační účinky

Převážně zelené čaje obsahují antioxidanty, což jsou látky, které zpomalují oxidaci tuků v těle. Mohou také přispět k obraně před volnými radikály a preventivně bránit vzniku nádorů a onemocněním srdce. Přirozená obrana těla nemusí být vždy dostatečná, a proto má příjem antioxidantů v nápojích a potravě své silné opodstatnění. Zajímavou volbou může být MatchaTea, který patří mezi zelené čaje.

„Matcha obsahuje obrovské množství antioxidantů. Jedná se o antioxidanty ze skupiny známé jako katechiny. Až 60 % jich tvoří tzv. EGCG, který výrazně podporuje zrychlení metabolismu a pomáhá spalovat tuky až 4x rychleji než za normálního stavu. Navíc má šálek MatchaTea stejné nutriční hodnoty jako 10 šálků běžného zeleného čaje a jsou v něm naplno využity veškeré prospěšné vlastnosti tohoto nápoje,“ radí Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz.

Tekutá energie na celý den

Šálek černého či zeleného čaje obsahuje průměrně 40 mg kofeinu, kterému se v čaji říká tein. Jde o zhruba poloviční množství ve srovnání s kávou. Oproti kávě se v čaji vyskytuje kofein ve vázané podobě, nikoliv ve volné. Díky tomu má na lidský organismus odlišný účinek. Kofein v kávě sice dodá tělu energii, ta je ale velmi rychlá, rozbuší srdce a celkový účinek zase poměrně rychle odezní. U čaje proces probíhá pomaleji, jemněji a pozvolněji, energie tak působí dlouhodobě.

„Rozhodnete-li se pro MatchaTea, pomůžete také svému soustředění, paměti a dobré náladě. To vše díky aminokyselině L-theanin,“ dodává odborník na Matcha z MatchaTea.cz.

Co ovlivňuje kvalitu čaje?

Pravými čaji jsou označovány čaje zelené a černé, které jsou vyrobeny z lístků čajovníku, resp. Camellia Sinensis. To, jestli je čaj kvalitní je způsobeno více faktory. Určitě zde můžeme zahrnout oblast, ve které je pěstován, s tím pak přímo souvisí klimatické podmínky. Důležitá je také doba sklizně a způsob jakým je prováděna, tedy jak jsou lístky trhány a zpracovány a dále skladovány, případně převáženy. Obecně lze říci, že kvalitnější bývají čaje z vyšších nadmořských výšek. Údajně je to tím, že list v této poloze roste pomaleji a dostává tím více času k vývoji chuťově bohatých látek. Čaje, které se pěstují v nižších nadmořských výškách bývají silnější a jejich nálev tmavší. Není však pravidlem, že jsou méně kvalitní.

Při nákupu určitě vybírejte spíše z čajů sypaných. Při tom zkontrolujte, jak vypadají lístky. Vždy je lepší, když nejsou polámané a mají svůj původní tvar. Důležitá je však i příprava. Je-li to možné, použijte čistou vodu z kohoutku, kterou převaříte, případně necháte zchladnout na požadovanou teplotu. Řiďte se návodem na obalu, každý čaj totiž vyžaduje svůj individuální přístup.

Kvalita u čaje Matcha:

Slavný japonský čaj Matcha má nezaměnitelnou barvu, chuť i vliv na naše zdraví. Jemný prášek z dužniny čajových lístků je bohatý na vitaminy, antioxidanty i jako zdroj energie. Poznat však kvalitu stále oblíbenějšího Matcha, není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Krásné zelené barvě mohly pomoci pesticidy, trvanlivosti konzervační látky a chuť „vylepšit“ například těžké kovy. Při nákupu tohoto čaje je proto důležité vybrat si ověřené dodavatele, kteří nabízí kvalitu za odpovídající cenu.

Přední čeští čajoví experti na Matcha radí, soustředit se zejména na těchto 5 oblastí při výběru originálního a kvalitního čaje:

1) Jedinečný původ

Originální čajový prášek Matcha vždy pochází z Japonska a dodavatel to také musí doložit. Existuje více než 10 různých tříd kvality čaje Matcha. „Stejně jako třeba u vína, i u čaje jsou nabízeny různé třídy jakosti, na to je třeba brát ohled,“ vysvětluje Petr Patočka, odborník na Matcha. Kromě japonského původu je důležité dodržování tradičních způsobů výroby.

Prvním velmi důležitým bodem je samotné pěstování čajovníkových keřů, které se na poslední čtyři týdny zakryjí před slunečními paprsky. Díky tomu se zintenzivní produkce chlorofylu – čajové listy jsou tak sytě zelené, bohatší na aminokyseliny a nápoj z nich má příjemně nasládlou chuť. Po ručním sběru přichází tradiční a dlouhá cesta přeměny lístků na jemný prášek.

Listy se napaří, usuší a roztřídí podle kvality. Následně se zbaví stopek a větviček a rozkrájí na stejně velké kusy. Matcha je výrobek čistě z dužniny lístků, díky tomu má svou jemnost i chuť. Nasekané listy se melou v žulových mlýnech velmi pomalu. Díky tomu si čaj zachovává svou barvu, chuť i aroma.

2) Správná barva

Jediná správná barva vysokojakostního Matcha je smaragdově zelená. Odstín do žlutohnědé mají čaje nižší kvality, ale nevábné zabarvení může způsobit i nešetrné skladování. Sytá a jasná barva je znamením, že je čaj správně pěstovaný i zpracovaný. Zelené zbarvení je důkazem vysokého obsahu chlorofylu a živin. Ani po přípravě se barva čaje příliš nemění – jen po delším stání se mohou čajové částice usadit u dna, díky čemuž je barva nápoje méně sytá.

3) Jemná chuť

Ani trpký, ani hořký. Správný čaj Matcha má jemnou, svěží a lehce nasládlou chuť. Sladkou chuť čaji dodávají rostlinná vlákna a aminokyseliny L-theanin. V Matcha vyšší kvality by měl být obsah L-theaninu alespoň 19,5 mg na jeden gram čaje. „Pokud je připravený nápoj hořký, tak se patrně nejedná o Matcha, ale powdered green tea. Ten je na rozdíl od Matcha vyroben z rozemletých celých čajových listů, a nejen jejich dužniny,“ vysvětluje Patočka z MatchaTea.cz.

4) Certifikace

Aby bylo možné doložit legitimitu a kvalitu prodávaného BIO japonského čaje, potřebuje dovozce splnit hned několik legislativních procesů. Patří mezi ně platný BIO certifikát, Certifikát o nulovém výskytu radiace, Specifikace produktu (tedy tzv. „rodný list“ čaje), Chemická analýza včetně nutričního složení čaje, Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (tzv. HACCAP), Rozbor pesticidů a Doložení původu čaje.

Čaj by se měl testovat na pesticidy, těžké kovy, radioaktivitu a mikroorganismy. Podlého kontrole SPZI (Státní potravinářské a zemědělské inspekci) a třeba i certifikačním společnostem.

5) Skladování

Skladování není důležitým bodem jen doma, ale i u prodejce. Čaj musí být vždy skladován v neprůsvitných obalech, bez přístupu světla, v suchu a chladu. Pokud je Matcha čaj špatně skladovaný, i u toho nejlepšího dojde k nepříjemnému snížení kvality. Čím dříve Matcha čaj zkonzumujete, tím více chuti i vůně si budete moci dopřát. Menší balení jsou proto lepší volbou.

Zdroj: Tiskové sdělení

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist