Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Tradiční příprava čaje

16. březen 2017  České nápoje   komentáře (0)  370 x

Zejména v chladných zimních měsících není nad to vychutnat si hrnek teplého čaje. Není nic špatného na tom, že se během ranního shonu spokojíme s rychle vylouhovaným pytlíkem ve vodě neurčité teploty. Čas od času je ale velmi příjemné se na chvilku zastavit, zapomenout na všechny problémy, zklidnit se a vychutnat si nejen samotné pití čaje, ale také jeho přípravu. Zkuste se inspirovat například čínským čajovým obřadem nebo metodou pro přípravu práškového MatchaTea z Japonska.

MatchaTeaMatchaTea

Čínský čajový obřad

Pro praktikování čínského čajového obřadu si připravte tyto pomůcky: malá keramická konvička (objem cca 150 ml), šálky – nízké a vysoké – tzv. „čichátka“ (oboje objem cca 30 ml), čajová lopatka, sítko na zachytávání jemných lístků z konvičky, speciální čajový podnos (tzv. čajové moře)

Co se týče typů čaje, vybírejte nejlépe ze sypaných oolongů nebo phu erů, použít můžete také některé zelené nebo černé čaje.

1) Rituál očisty a tepla: Do prázdné konvičky nalijte horkou vodu, čímž konvičku vyhřejete a také opláchnete. Vodu nalijte i do šálků a poté vylijte na tzv. čajové moře.

2) Sypání čaje do konvičky: Čajovou lopatkou naplňte konvičku zhruba do jedné třetiny čajovými lístky.

3) Rituál očisty čaje: Zhruba do poloviny konvičky zalijte čaj horkou převařenou vodu. Maximálně po 30 sekundách přelijte čaj do šálků a pak na čajové moře. Tento první nálev se nepije. Slouží pouze k očištění čajových lístků a navození vjemu vůně.

4) První nálev: Čaj znovu zalijte horkou převařenou vodou, konvičku zavřete víčkem a také ji polijte vodou. Nechte louhovat a mezitím nízké šálky rozložte blízko sebe. Po 1 minutě louhování rozlijte čaj do šálků. Nalévejte krouživým pohybem ve směru hodinových ručiček.

5) Vůně: Abyste si lépe vychutnali vůni čaje, můžete použít vyšší podlouhlé šálky – tzv. „čichátka“. Prvně nalijte čaj do nich a následně je přiklopte nízkými šálky. Tuto dvojici šálků pak překlopte a „čichátko“ nadzvedněte, vychutnejte si z něj vůni čaje a pak až čaj z nízkých šálků pijte.

6) Opakování: Další nálevy opakujte stejně, ale při každém prodlužte dobu louhování asi o 1 minutu. Nakonec vyprázdněte čajovou konvičku a všechno nádobí opláchněte čistou horkou vodou.

Tradiční příprava MatchaTea

Z Číny míříme do Japonska a podíváme se na přípravu místního tradičního čaje MatchaTea, v současnosti také velmi oblíbeného i v Evropě. „MatchaTea lze připravit dvěma způsoby – moderně a tradičně. Moderní příprava nevyžaduje tolik času, je jednoduchá a hodí se pro hektické dny. Tradiční přípravu doporučuji, pokud máte velké množství času a chcete si odpočinout,“ říká Petr Patočka, odborník na MatchaTea z MatchaTea.cz.

MatchaTea je pěstován speciální zastiňovací technikou, díky čemuž obsahuje velké množství blahodárných látek. Na závěr jeho zpracování je drcen v žulových mlýnech na jemný prášek. Právě prášková forma je důvod, proč MatchaTea při přípravě vyžaduje specifický přístup.

Pro tradiční přípravu MatchaTea budete potřebovat bambusovou lžičku k nabírání (čašaku), bambusovou metličku na šlehání (časen) a misku (čavan). Voda na přípravu by měla být převařená a mít teplotu zhruba 65–70 stupňů.

1) Prášek a kapka vody: Do čajové misky nasypte zhruba tři vrchovaté bambusové lžičky MatchaTea a přijdete kapku převařené teplé vody.

2) Jemná a bez hrudek: Směs důkladně promíchejte bambusovou metličkou a vytvořte jemnou kašičku bez hrudek.

3) Dolít teplou vodou: Po chvíli dolijte další teplou vodu (podle toho, jak silný čaj chcete) a šlehejte ve tvaru písmene M, než se čaj napění.

4) Vychutnávejte.

„Pro jednodušší moderní přípravu postačí šejkr a heslo „protřepat, nemíchat“. Ať už se ale rozhodnete pro MatchaTea v jakékoliv podobě, litovat určitě nebudete,“ dodává Petr Patočka, odborník na MatchaTea z MatchaTea.cz.

Zdroj: Tiskové sdělení

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist