Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Tradice pití ovocných destilátů ve střední Evropě nejen v odbobí Velikonoc

13. duben 2017  České nápoje   komentáře (0)  348 x

Ovocné destiláty a jejich výroba je v našem regionu známá už více jak 600 let. První zmínky najdeme už v knihách v křesťanských klášterech údolí Wachau v Rakousku. Tam obyvatelé ovoce destilovali už od 14. století. Podobně stará je tradice i na jižní Moravě. Písemný doklad o existenci pálenky najdeme v urbáři vizovického panství z roku 1585. Určitě víte, že vizovice a okolí jsou synonymem výroby té nejlepší slivovice.

Tradice pití ovocných destilátů ve střední Evropě nejen v odbobí VelikonocTradice pití ovocných destilátů ve střední Evropě nejen v odbobí Velikonoc

Mezi Dunajem a Rýnem se švestkám vždycky dařilo, pálilo se však i další ovoce: meruňky, hrušky, třešně a další peckovice. Z pálení se postupně stal propracovaný obor, mistři páleníci si svá tajemství předávali generace po generaci.

Umění destilace

Prémiový ovocný destilát se získává vícestupňovou destilací vyzrálého ovocného kvasu. Kvas zraje v tancích, aby se dokonale sladily jeho chutě a došlo k “zakulacení”. Když na zrání výrobce použije sudy, získá destilát nejen specifické aroma, ale také zlatavou barvu.

 

Při procesu výroby je důležitá pečlivost a přesné dodržení postupu, jedině tak mohou vzniknout ty nejlepší pálenky.

Nejčastější destilát je slivovice, hruškovice, meruňkovice, ale i další pálenky, jako jsou například třešňovice, jablkovice, vínovice, mirabelkovice, trnkovice a nebo vzácná oskerušovice. Ideální obsah alkoholu prémiových ovocných destilátů je 42 - 47 %.

“Při vyšší koncentraci alkoholu trpí hlavně aroma ovocné pálenky, při nižší koncentraci bude pálenka příliš vodnatá.”

Ze švestek či slívek a blum vznikne slivovice, z hrušek zase hruškovice, z meruněk meruňkovice. Z jablek se vyrábí jablkovice, v Dolní Normandii se jí říká calvados. Z vína je pak možné vyrobit vínovici, nebo kvalitnější formu - brandy. Pálením je však možné zpracovat skoro všechno ovoce - třeba maliny, angrešt, fíky či jeřabiny.

Každá správná pálenka by měla vonět a především chutnat po ovoci, z něhož byla vyrobena. Pálenky jsou vhodné ke staření, archivování - pouze hruškovici nestařte, tu během roku vypijte.

Destiláty a Velikonoce

Velikonoce jsou v církevním kalendáři nejdůležitějším svátkem roku a Vánoce jsou až na druhém místě. Období před Velikonocemi je spojeno s dlouhým půstem, proto bývá sváteční stůl plný pokrmů a lahůdek z masa, ať už jehněčího nebo drůbeže. Jedná se povětšinou o těžší jídla, proto je důležité mít po ruce správné pití pro podporu trávení. K tomu poslouží svěží vína s obsahem kyselinky, nebo kvalitní ovocné destiláty. V tomto případě je podáváme jako digestiv.

Ale k Velikonocům patří i koledníci, kteří za správné “vyšupání” dostanou zpravidla také doušek nějakého alkoholu. Ctěte tradici a pohostěte je právě nějakou slivovicí nebo jinou pálenkou.

Jak pít pálenky?

Určitě ne teplé, tradičně se v dobách bez lednic skladovaly pálenky v temnu a chladu, někde v komoře, sklepě s ostatním jídlem. Co se týče doporučení od odborníků, ideální teplota je kolem 6 °C, když podáváme jako aperitiv. V případě pití jako digestiv držme teplotu na 12 °. U kvalitnějších, archivních pálenek udržujte teplotu spíš kolem 12 °C, abyste více procítili jejich chuť.

A jak pálenky správně skladovat? Není potřeba mít speciální místo, je důležité pouze lahev uložit na temné místo, kde je stabilní a přiměřená teplota.

Máte rádi pálenky? Kupujete je, nebo si sami pálíte? A který druh ovoce máte nejradši?

Zdroj: Tiskové sdělení

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist