Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Zubrovinu ochutnáte v Benátkách nad Jizerou

25. říjen 2017  České nápoje   komentáře (0)  151 x

Rodina tradičních českých alkoholických nápojů, jako je Fernet, Becherovka nebo Stará Myslivecká, má nový přírůstek. V Benátkách nad Jizerou se začala vařit Zubrovina. Pro vznik nápoje byla přitom inspirací rezervace se zubry, která nedaleko města vznikla přede dvěma lety.

Foto: is.Benátky.czFoto: is.Benátky.cz

Název je odvozen od zubrů a medoviny. Med pro její výrobu přitom pochází od místních včel, které z části sbírají pyl v rezervaci, kde se zubři pasou. Velmi se nám líbilo, že jde o přírodní produkt, z kvetoucích bylin a ze stromů, které rostou na pastvině zubrů. A že jde o produkt ryze lokální,“ vysvětlil autor názvu Zubrovina Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, která v rezervaci zajišťuje chovatelský dohled. Výrobu Zubroviny objednala a financovala radnice.

Zubrovinu pro město vyrábí předseda místního včelařského spolku Luboš Voborník. Město nechalo vyrobit dvě verze, jednu půllitrovou a druhou klasickou „placatku“ o objemu 0,2 litru. Lahve jsou ze speciální edice, které nejsou běžně dostupné,“ doplnil Karel Bendl. Podle jeho slov jde o přírodní, léčivý a zdravý nápoj, který není žádným způsobem chemicky upravován. „Zubrovina není vařená, obsahuje propolis, zachovává všechny pozitivní vlastnosti květového medu,“ upozornil Karel Bendl. Stylovou lahev s etiketou vyobrazující zubra doplňuje zátka zatavená včelím voskem.

Benáteckou Zubrovinu využívá město jako originální dárek pro různé příležitosti. „Když k nám nedávno přijeli zástupci partnerského polského města Pułtusk, a přivezli nám tamní pivo Żubr, byli jsme rádi, že jsme jim mohli na oplátku věnovat naši Zubrovinu,“ pokračoval Karel Bendl.

Zákazníci si mohou Zubrovinu zakoupit v Informačním centru na benáteckém zámku. „Jinde v prodeji není. Chceme zachovat vzácnost a originalitu tohoto produktu. Proto bude ke koupi pouze tam, případně na akcích, kde se bude město prezentovat,“ uvedl Karel Bendl.

Když jsme před dvěma roky s projektem začínali, byla kromě samotné ochrany přírody jeho dalším výrazným přínosem podpora šetrné turistiky a rozvoje regionu. Jsme velmi rádi, že se v Benátkách nad Jizerou této příležitosti tak aktivně chopili. Jde nejen o věc prestiže, ale také důležitý impuls k podpoře místních živnostníků a podnikatelů, kteří v oblasti cestovního ruchu působí,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.

V Polsku, které je kolébkou ochrany zubrů, je kromě piva Żubr populární také Żubrówka, vodka destilovaná z žita a aromatizovaná alkoholovým výluhem z byliny tomkovice vonné. Také v Česku mají zubři v oblasti alkoholických nápojů tradiční zastoupení. Jméno Zubr nese pivo vařené v Přerově, které patří k nejoceňovanějším tuzemským pivům. Pivovar rovněž podpořil projekt návratu zubrů.

V benáteckém infocentru se neprodává pouze Zubrovina, ale také řada dalších upomínkových předmětů souvisejících se zubry. Je tam rovněž otevřena stálá fotografická expozice velkých kopytníků. Autorem snímků je fotograf Vojtěch Lukáš. Snímky průběžně obměňuje tak, aby zachycovaly aktuální vývoj v rezervaci. „Je to takový fotografický časosběr,“ popsal Karel Bendl.

Benátecká Zubrovina přitom slouží nejen jako dárek, ale také jako forma propagace péče o velké plochy krajiny s pomocí velkých kopytníků. „Zástupcům partnerské města z východní části Německa se projekt líbil, protože tam rovněž řeší, co s bývalými vojenskými prostory. Možná, že v budoucnu půjdou touto cestou,“ zmínil Karel Bendl. Projektem se inspirovali také na Mladoboleslavsku. Magistrát v Mladé Boleslavi plánuje, že by s pomocí velkých kopytníků pečoval o někdejší vojenský prostor Chlum.

Bývalý vojenský prostor mezi Benátkami nad Jizerou a Milovicemi je domovem velkých kopytníků od ledna 2015, kdy tam přijela první skupina divokých koní z anglického Exmooru. Později následovali ještě zubři a zpětně šlechtěná pratuři a také druhá skupina divokých koní. Lokalita je první na světě, která chovala a později rozmnožila tyto tři klíčové druhy v rámci jedné rezervace

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist