Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Jarovín 2024

29. duben 2024  České nápoje   komentáře (0)  253 x

Národní soutěž růžových a perlivých vín JAROVÍN 2024 zná své vítěze. V pátek 26. 4. ohodnotila odborná komise ve Velkých Pavlovicích 205 vín přihlášených 95 vinaři – a následně vyhlásila vítěze v celkem sedmi kategoriích. Championem a absolutním vítězem soutěže se stal Cabernet Sauvignon rosé 2023, pozdní sběr ze Střední vinařské školy Valtice.

Jarovín 2024Jarovín 2024

Soutěž Jarovín letos vstoupila do svého jednadvacátého ročníku a odborná porota složená ze sommelierů, vysokoškolských pedagogů, vinařů a pracovníků Státní potravinářské inspekce měla tentokrát velice obtížný úkol. „To proto, vysvětluje ředitel soutěže, sommelier Branko Černý, „že se letos sešla mimořádně kvalitní a vyrovnaná konkurence a vybrat ty nejlepší vzorky bylo více než obtížné“.

Už sám název celého projektu  – Jarovín – naznačuje, že tu jde hlavně o vína, která se nejvíce pijí na jaře, tedy o růžová a perlivá. A hlavním účelem je nejen ta nejlepší vína najít a vyhlásit, ale hlavně s nimi seznámit širokou veřejnost. Proto se také prakticky hned po vyhlášení výsledků rozjede série veřejných pultových degustací, jakási vinařská roadshow, při které se pozitivně hodnocená vína představí milovníkům zkvašených hroznů prakticky po celé republice. Zmíněná roadshow startuje pod názvem Dny v růžovém už 2.5. v Clarion Congress hotelu v Praze – a během května a června pak sjezdí prakticky celou republiku: od Budějovic až do Ostravy a od Trutnova do Znojma.

A co na akcích návštěvníky čeká? Budou tam moci přechutnat doslova záplavu krásných růžových i perlivých vín, a to od mladých suchých až třeba po ročníková sladká.

Za obecný trend bych u vín růžových označil jisté odlehčení a příklon k dobře pitelným živým svěžím vínům s nižším obsahem alkoholu,“ vysvětluje B. Černý. „I když i tady potkáme třeba ročníková růžová, která zrála na bariku. Mezi perlivými – frizzante - mě pak velice potěšil výrazný nástup vín obohacených kysličníkem uhličitým, který vinař o pár měsíců dříve získal při podzimním kvašení tichých vín. CO2 už dnes dokážeme speciální technologií jímat a na jaře ho pak do vína vrátit. Vznikají tak neuvěřitelně svěží a voňavé bubliny s bohatým perlením.

Potěšitelná je kromě stále rostoucí kvality přihlášených vzorků i skutečnost, že se do soutěže hlásí stále více nováčků, z nich někteří se hned zařadili do špičky svých kategorií. „Ve Velkých Pavlovicích jsme přechutnali spoustu nádherný vín“, uzavírá ředitel soutěže B. Černý. „Že jsou naši vinaři ve světové špičce se svými růžovími víny, to víme už několik let. Ale po letošku jsem si jist, že totéž můžeme říct i o vínech perlivých. O tom se ostatně můžete přesvědčit na některé ze zastávek Dnů v růžovém. Všechny informace najdete na www.jarovin.cz.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist