Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Kdy chutná víno vychlazené? V létě

1. červenec 2016  České nápoje   komentáře (0)  634 x

K horkým letním dnům neodmyslitelně patří lehká, svěží bílá a růžová vína, ale také sekty i osvěžující míchané drinky s vínem. Při jaké teplotě se doporučuje jejich servírování, jakou vodu si k nim dopřát a jak se dá kouzlit s koktejly, poradí odborník a sommeliér společnosti Global Wines, Filip Jantač.

Ilustrační foto (zdroj: Global Wines)Ilustrační foto (zdroj: Global Wines)

Bílá a růžová vína se v létě podávají řádně vychlazená. Jaká je ideální teplota pro servírování? A jak je to u sektů?

Všechna lehká bílá a růžová vína si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Podobně je tomu u šumivých vín, ta by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladící nádobě s ledem a vodou či v obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C.

V létě často s vínem pijeme také vodu, platí nějaké pravidlo pro její servírování s vínem? Zda například vybrat perlivou či neperlivou?

Pokud si k vínu automaticky dáváte neperlivou vodu, u některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť. Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům. Pozor dejte také u kohoutkové vody s vyšším obsahem CO2, která zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína. Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia.

Hodí se do letních koktejlů portské víno? Lze z něj připravit nějaký nápoj, který bude osvěžující a zároveň lehký?

Pro horké letní dny doporučuji kombinaci růžového portského s tonikem a ledem, která má lehkou a osvěžující chuť příjemné, ale nevtíravé sladkosti portského a jemné hořkosti toniku. Servírujte do velké vinné sklenice na kostky ledu a přidat můžete ještě lístky čerstvé máty. Víno tak rozvine své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím nápojem, který je vhodný nejen pro horké letní dny.

Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist