Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Kvalitu vinic, hroznů a vína v Mutěnicích a Šardicích ohlídá enolog

6. březen 2017  České nápoje   komentáře (0)  208 x

Strmý růst poptávky po moravských vínech stojí za rozšiřováním týmu odborníků druhé největší vinařské skupiny v České republice. Tu tvoří Vinařství NEOKLAS Šardice a.s. a Vinařství Mutěnice s.r.o. Na zdravý růst vinic a prvotřídní kvalitu hroznů bude nově dohlížet respektovaný expert Ing. Zdeněk Fibich. Jakožto oceňovaný profesionál nastupuje na pozici Manažer vinohradnictví a enolog. Pod jeho dozorem už bude pěstována vinná réva pro letošní sklizeň.

Zdeněk FibichZdeněk Fibich

Ing. Zdeněk Fibich je uznávaným odborníkem v oblasti enologie. Vystudoval obor Zahradnické inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně. Posledních šest let působil na pozici odborného vinohradníka ve společnosti Chateau Bzenec.

Do zmiňované vinařské skupiny nastoupil na pozici Manažer vinohradnictví a enolog. Vína ze Šardic a Mutěnic, která se mohou pyšnit množstvím oborových ocenění z České republiky i ze zahraničí, se díky jeho nástupu dočkají ještě lepší péče a tudíž i kvality pro koncové konzumenty.

„Prvotřídní víno si zaslouží špičkovou péči. Zdeněk má za úkol soustavně zvyšovat standardy kvality, od prvního hroznu až po hotové víno. Do jeho pracovní náplně spadá i péče o vinohrady, jejichž portfolio neustále rozšiřujeme. Důvodem je stoupající obliba moravského vína. Pomůže nám také s vývojem nových produktů, které pro trh připravujeme“ vysvětluje posilu týmu Tomáš Šupa, spolumajitel vinařství.

Aktuálně hospodaří Vinařství Mutěnice a vinařství Neoklas na 350 hektarech vinohradů, zejména ve Velkopavlovické a Slovácké podoblasti. Plánem je rozšířit vlastní vinohrady až na 1 000 hektarů, které by pokryly očekávanou poptávku po produktech vinařské skupiny. K dosažení tohoto cíle probíhá celoroční výkup vinohradů a pozemků od menších či středních pěstitelů a také výkup hroznů k posílení vlastní produkce.

Za kvalitním vínem je péče o každý hrozen, říká Zdeněk Fibich

Co stálo za vaším rozhodnutím přijmout místo ve vinařské skupině Neoklas / Vinařství Mutěnice?

V minulém zaměstnání jsem vykonával pozici odborného vinohradníka, což spočívalo v řízení a kontrole práce vinohradníků a neslo s sebou velkou zodpovědnost za dodržování technologických postupů při pěstování révy, ošetřování vinic a další. Chtěl jsem však rozšířit své pole působnosti a nadále se vzdělávat i v oboru enologie, který shrnuje jednotlivé praktické zkušenosti z vinohradnictví a vinařství a hledá jejich společný smysl. Vinařská skupina mi tuto možnost nabídnula a já jí s radostí přijal.

Enologie může být pro mnohé neznámým pojmem. V čem bude vaše práce spočívat?

Náplní mé práce bude stále působit jako manažer pro vinohradnictví a dohlížet nejen na současné vinohrady, ale také na odkup nových vinic či pozemků a jejich správné osazení. V tomto roce doufáme v rozšíření alespoň o 54 hektarů, vykupujeme vinohrady zejména v okolí Šardic, ale i po celé jižní Moravě. Profese enologa je ještě odbornější, v podstatě je to takový vědec-technik pro vinařství. Musí znát přesné postupy výroby, ošetřování, stabilizace a zrání vína, schopnost analytických rozborů, znalost organoleptického ohodnocení vína, využití surovin a materiálů používaných ve vinařství a další. Je to proces celoživotního vzdělávání, musíte neustále sledovat trendy ve vývoji.

Co stojí za chystanou expanzí? Znamená to, že se moravskému vínu na tuzemském trhu daří?

Je pravdou, že poptávka po moravském víně v poslední době vyloženě strmě stoupá, na tento rok máme nasmlouvané velké odběry. Minulý rok se projevila například rekordním listopadovým prodejem Svatomartinských vín, z Neoklasu a Vinařství Mutěnice putovalo na trh skoro půl milionu lahví. Stoupá i prodej archivních vín a klasických řad. Češi si už navykli, že Morava rovná se kvalita a za vstřícnou cenu. Rozšiřováním a restrukturalizací vinic se snažíme posilovat vlastní produkci hroznů a vyhovět tak poptávce. Zároveň výroba moravských vín je už tradiční a folklorní záležitostí, kterou bychom rádi zachovali.

Vraťme se ještě k náplni práce enologa. Mezi jeho povinnosti patří také tvorba nových vín. Jak takový proces vypadá a kolik času vyžaduje?

Vznik vína je dlouhodobý projekt, který můžete ovlivnit od samého počátku. Dobrý enolog si sám dohlédne na výsadbu vinice i to, jak se o ní pečuje. Následně se účastní veškerých procesů, od sběru po výrobu, a po celou dobu musí analyzovat a zejména správně vyhodnocovat kvalitu a vlastnosti získaných produktů. Ve zkratce bych řekl, že pokud chcete kvalitní víno, je třeba se věnovat každému hroznu. Musí být zejména trpělivý, často je potřeba vrátit se o krok zpět a zkoušet jiné, lepší cesty. Ale ten výsledek za to samozřejmě stojí.

Máte za ta léta nějaký speciální postup, nějakou fintu, kterou užíváte při pěstování révy?

Jistě, každý enolog má nějaké osvědčené postupy jak pracovat s révou a starat se o ni, aby dosáhl očekávaných výsledků. Patří to však mezi vinařská tajemství.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist