Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Slovinské medoviny a šampaňské v nabídce Muzea medoviny

14. únor 2019  České nápoje   komentáře (0)  256 x

Slovinsko je zemí, kde vás čeká spousta gastronomických zážitků a jedinečných produktů včetně nejkvalitnější medoviny, medovinového "šampaňského" , ale třeba i piva.

Slovinské medoviny a šampaňské v nabídce Muzea medovinySlovinské medoviny a šampaňské v nabídce Muzea medoviny

Na podzim jsme do naší nabídky zařadili medoviny ze Slovinska a velký úspěch slavily převážně šumivé medoviny, slovinsky Peneča medica, anglicky sparkling mead. Jsou vyráběny tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi a tento proces je velmi nákladný a zdlouhavý. Nejdříve totiž musíme vyrobit medovinu (slovinsky medica nebo medeno vino) a ideálně ji nechat velmi dlouho vyzrát. Pak přidáme cukr a speciální kvasinky a necháme je kvasit v lahvi. Následně složitým procesem odsajeme usazené kaly a lahev při zachování tlaku přezátkujeme. Občas se ale ve světě setkáte se šumivou medovinou, která nebyla vyráběna tradiční metodou, ale pouze sycení oxidem uhličitým, což nemusíte z označení poznat. Proto je potřeba si informace ověřit. Výrobců tradiční šumivé medoviny na světě moc není a zemí, kde nejvíce létají medové špunty, je aktuálně právě Slovinsko.

Slovinsko je zemí, kde vás většinou vše překvapí svoji vysokou kvalitou a tak i v nabídce šumivých medovin máme kousky, jejichž výroba - tedy kvašení medoviny - započala před více než 10 lety. Jedná se o absolutně prémiové medoviny z Čebelarstva Oder: Carnica a Nektar ročníky 2007, ale rozšířili jsme i nabídku medovin o ročníky 2004 - květové medoviny suché a polosladké. Pokud první šumivou medovinu ve Slovinsku vyrobili teprve v roce 2005, tak musím říct, že máme stále příležitost ochutnat první série. Nenabízel bych je, kdyby nebyly velmi vydařené. Nešlo o žádné velké experimentování, technologicky byla převzata šampaňská metoda a výroba šumivé medoviny probíhala stejně jako výroba šumivého vína. A Slovinci víno opravdu umí. Tak není divu, že první slovinská šumivá medovina spatřila světlo světa právě v Mariboru a posléze v Semiči (Semiška penina). 

Většina položek z naší podzimní nabídky je opět dostupná. Nově jsme přidali zejména polosuchou šumivou medovinu z květového medu ze včelařství Jere, která v roce 2018 získala zlatou medaili na mezinárodní soutěži New York Finger Lakes. Myslím si, že vám ji nabízíme za velmi příznivou cenu a design lahve odpovídá prvotřídnímu obsahu.

Šumivé medoviny ("šampaňské" z medoviny) se hodí pro zcela mimořádné příležitosti, ale domnívám se, že opravdový milovník medoviny nezůstane jen u jedné lahve ročně a příležitost pro vypití medových bublinek si naplánuje mnohem častěji. V naší nabídce máme šumivé medoviny převážně z květového nebo smíšeného medu, ale i z medu medovicového (jak název napovídá například: Peneča Medica Mana).

Oproti podzimní nabídce jsme ještě zařadili 2 medoviny z Medárny Aleksandra Kovačiče a to s názvem Royal Mead z lipového a kaštanového medu.

Dny slovinské medoviny 21.-23. února

V příštím týdnu budete mít příležitost ochutnat velkou část slovinských medovin, ale i "šampaňských". Od čtvrtka do soboty si budete moct vybrat ze 2 degustačních setů a celou akci zahájíme ve čtvrtek 21.2. řízenou degustací od 18 hodin, kde ochutnáte zejména novinky v naší nabídce. Exkluzivně doplníme degustační set i "šampaňským" kaštanovým pivem a večer zakončíme několika medovými likéry.

Zdroj: Muzeum medoviny.cz

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist