Dvacet let samostatné existence Pivovaru Svijany
10. duben 2018 České nápoje komentáře (0) 2160 xPivovar Svijany byl založen již v roce 1564 a je tak jedním z vůbec nejstarších pivovarů na českém území. Po oslavách 450. výročí založení v roce 2014 si letos pivovar připomíná jiné kulaté výročí, a to dvacet let své samostatné existence. Na začátku dubna totiž uplynulo dvacet let od okamžiku, kdy tehdejší ředitel a sládek pivovaru František Horák vezl do Prahy dohodnutou částku, aby jeho zahraničním majitelům zabránil Svijany definitivně zavřít. Díky jeho spontánní akci, solidaritě a patriotismu místních lidí se s pomocí českého investora původně malý regionální pivovar stal známý po celé republice a dnes již i za jejími hranicemi.
Během posledních dvou desetiletí pivovar prošel obrovskou proměnou, zvýšil výstav více než patnáctkrát až na loňských 638 tisíc hektolitrů a vypracoval se do pozice jednoho z největších pivovarů v českých rukou a největšího českého výrobce zachovávajícího tradiční způsob kvašení piva.
„Využíváme výročí k tomu, abychom si znovu připomněli, kolik práce to stálo, abychom chátrající pivovar postavili na nohy. Dali jsme do toho tehdy vše, protože záchrana pivovaru se skutečně stala naší ‚srdeční záležitostí‘. Vsadili jsme na tradiční výrobní postupy, stejné jako v druhé polovině minulého století, kdy se české pivo proslavilo po celém světě. A na podporu nejdříve místních lidí a později fanoušků v celé republice, kterým stále nemůžeme být dost vděční. Splácíme jim to tím, co umíme nejlépe – skvělým a poctivě dělaným pivem,“ říká svijanský sládek Petr Menšík.
Staví na tradici
V současné době je ve výrobním sortimentu pivovaru trvale čtrnáct piv; s výjimkou nealkoholického piva jsou všechna nepasterovaná, tedy stále živá. Vedle nejprodávanější jedenáctky Svijanský Máz je to i celá řada speciálních piv, jichž je pivovar vůbec největším výrobcem pro český trh. Při výrobě všech svijanských piv se pivovar důsledně drží tradičních postupů. Ve Svijanech jsou stále věrní tzv. dvourmutovému způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a přirozenému dlouhodobému zrání piva v ležáckých sklepích. Jako suroviny používají většinou humnový slad z malých, nezávislých českých a moravských sladoven, vodu z vlastních studní a chmel (zejména žatecký poloraný červeňák) z vlastních chmelnic.
Hledí do budoucnosti
Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než 700 milionů Kč a k dvacátým narozeninám si nadělil dárek v podobě vůbec největší investice celé své historie – nové stáčírny piva do plechovek. Moderní linka v hodnotě přes sto milionů Kč, kterou slavnostně spustil na konci března, pivovaru umožní držet krok se stále rostoucí poptávkou po pivu v plechovkách (již během letošního roku jich hodlá vyrobit asi pět milionů). Kromě toho mu umožnila jako prvnímu českému pivovaru dodávat v plechovkách pivo nepasterované, tedy takové, na jaké jsou jeho fanoušci zvyklí.
„I když vyrábíme více než patnáctkrát více piva než v roce 1998, nikdy nás ani na okamžik nenapadlo výrobu jakkoliv ošidit. Po celou dobu jsme naopak průběžně investovali obrovské částky do rozšíření a modernizace klasické technologie, aby naše pivo zůstalo pořád stejné, jako v době, kdy si poprvé získalo srdce našich zákazníků. A ve spojování tradičního a moderního budeme pokračovat,“ zdůrazňuje ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.
Pivovar Svijany v číslech
Rok |
1998 |
2018 |
Výstav |
42 000 hl |
650 000 hl (předpoklad) |
Počet zaměstnanců |
50 |
155 |
Plocha pivovaru |
20 ha |
64 ha (včetně Zámku Svijany) |
Počet vyráběných piv |
4 |
14 |
Kapacita spilky |
3330 hl |
19 700 hl |
Kapacita ležení |
8620 hl |
68 270 hl |
Spotřeba chmele |
4,5 t |
180 t |
Spotřeba sladu |
620 t |
11 000 t |
Kapacita stáčecích linek lahve |
10 000 lah/hod |
25 000 lah/hod |
Kapacita stáčecích linek sudy |
15 KEG/hod |
240 KEG/hod |
Kapacita stáčecích linek plechovky |
- |
15 000 plech/hod |
Typy obalů |
3 |
9 |
Počet prodaných vstupenek na Svijanské slavnosti piva |
600 |
9 000 (odhad) |
Hlavní milníky 20 let samostatné existence Pivovaru Svijany
1998 Založena společnost Pivovar Svijany, ředitel František Horák
1999 Přistavěna lahvovna
2000 Vyřazení pasterizace
2001 Překročení hranice 100 000 hl
2006 Pivovar kupuje podíl ve chmelařském družstvu u Polepských blat
2008 Překročení hranice 300 000 hl
2009 Jubilejní 20. Slavnosti svijanského piva – letní tradice, která stále pokračuje
2010 Překročení hranice 400 000 hl;
nejsilnější značka Liberecka a Jablonecka
2013 Koupě Zámku Svijany;
překročení hranice 600 000 hl
2014 Založena dceřiná společnost Svijany Slovensko;
pivovar otevírá vlastní značkové restaurace;
oslava 450 let od první zmínky o pivovaru – při této příležitosti uvařil pivovar i prémiový světlý ležák „450“
2015 Pivovar uvádí na trh dvoulitrové železné Plechovky nejen pro chlapy, které jsou pro Svijany typické
2016 Po dlouhé a nákladné rekonstrukci se pro veřejnost otevírá Zámek Svijany v těsné blízkosti pivovaru
2017 Stavba stáčírny plechovek;
nový výroční speciál DUX, který je v nabídce jen jednou za rok při příležitosti Dnů českého piva
2018 Slavnostní zprovoznění největší investice v celé historii pivovaru – nové stáčírny piva do plechovek v hodnotě asi 100 milionů Kč
Zdroj: Tisková zpráva
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!