Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Co to je Titbit Beze zbytku?

29. leden 2019  České nápoje   komentáře (0)  173 x

My z Titbitu milujeme chuť, to je naše hlavní krédo. Před nedávnou dobou jsme se rozhodli chuť i zachraňovat. Neradi plýtváme a velmi nás trápí, když vidíme, jaké množství ovoce a zeleniny z různých důvodů končí v koši. Ale abychom byli přesní – myslíme tím často krásné, zralé plody. Často stačí totiž jen opravdu málo – občas jen produkt nesplňuje parametry do regálů, přepravek či vaniček, je moc malé, velké, krátké, baculaté anebo naopak úplně nejlepší - nejzralejší a nejsladší a přesto ho už nedokážeme prodat a nakonec zmizí v bio kontejneru. Také si říkáte, jaká je to škoda?

Co to je Titbit Beze zbytku?Co to je Titbit Beze zbytku?

Pravidelně si beru přebytky ovoce a zeleniny domů a používám ho k běžnému vaření, vyrábím si rajčatová pyré, zkoušel jsem ajvar, ratatouille, různé džemy a omáčky a často paradoxně z těch nejchutnějších plodů", říká majitel Vojta Havránek

A tak jsme si řekli dost. Potkali jsme se s palírnou a lihovarem v Bohuslavicích a dodali jim naše voňavé exotické ovoce, aby tak vznikla Mangovice nebo Granátovice.

Pronajali jsme si kuchyňské prostory a začali vyrábět nejrůznější omáčky, chutney či pasty.

Stále je u nás na prvním místě chuť, zachraňte jí s námi.

Abychom byli přesnější, pro představu uvádíme pár čísel. Naším cílem je dosáhnout alespoň 10 % zachráněných produktů z celkového množství bio odpadu ve společnosti Titbit.

Celkové množství bio odpadu za loňský rok bylo 404 tun, nicméně 4,2 % se nám podařilo zachránit. Vzhledem k tomu, že program Titbit beze zbytku stál na startovní čáře především v září loňského roku, považujeme to za tak krátký časový úsek za velký úspěch.

Na výrobu všech produktů z řady Titbit bezezbytku jako jsou níže popsané chutney, omáčky a pálenky bylo dohromady použito cca 17 tun zachráněné ovoce a zeleniny.

Více informací najdete na: www.titbit.cz/bezezbytku

Zacraňujeme chuť nyní v těchto výrobcích:

Mangolína = mangové chutney.

Tahle původem indická specialita je jako všechny ostatní omáčky a pasty vyráběna přímo u nás v Titbitu pod vedením našeho zkušeného šéfkuchaře. Vyrábíme ji ze „zachráněných“ krásně zralých a voňavých mang, které už jen nesplňovaly požadavky na nezralost/tvrdost do regálů maloobchodů.

Chutney z manga výborně chutná ke steakům, smaženým nebo pečeným masovým pokrmům i smaženým sýrům. Dokáže ale skvěle doplnit i pečené brambory a hranolky. Pro svou svěží ovocnou chuť jej můžeme smíchat s jogurtem a rázem vám vznikne lehký a chutný dip. Budete mile překvapeni i z toho, jak chuťově, ale i barevně dokáže obohatit obyčejnou rýži.

Z naší kuchyně bylo vyskladněno množství 7709 ks sklenic se 200 g mangového chutney a spotřebovali jsme tak 1541,8 kg zachráněného manga.

Nebylo jsem modelína, tak je ze mě Mangolína.

Použití: Ideální je za studena jako dochucení do baget, sendvičů, do salátů a wrapů. Pro svou svěží ovocnou chuť jej můžeme smíchat s jogurtem a rázem vám vznikne lehká a velmi chutná zálivka.

Za tepla je skvělé ji přimíchat do rýže. Skvěle doplní BBQ maso, steaky, pečené brambory a jinou pečenou zeleninu či panini.

Ciburger = cibulové chutney

Jestli nám něco v Titbitu často „přebývá“, tak je to cibule, která dost často nesplňuje požadavky na velikost nebo symetričnost. Tyto ne sice výstavní kusy ovšem s plnou chutí nám pak zůstávají na skladě. To je přesně ten moment, kdy je musíme zachránit a pak u nás vzniká výtečné cibulové chutney, které se například skvěle hodí k paštikám. Mimo svět paštik je to v podstatě multifunkční ingredience, která se výtečně doplní nejrůznější druhy sýrů a doprovází nejeden tapas. Zakomponujete-li ho třeba do hamburgerů, nadchnete tím všechny vaše konzumenty.
Receptů na tyto cibulové marmelády existuje značné množství. My používáme červené víno, které výslednou chuť obohatí a navodí Vám doma pocit jemné exotiky v oblíbených letních dovolenkových destinacích.

Bylo vyrobeni již 900 ks sklenic a zachráněno tak 180 kg cibule.

Celou mě nebrali, pro vás jsem se rozkrájela.

Použití: Obě verze našeho cibulového chutney je ideální do burgerů, sendvičů a k sýrům. Skvělé jsou také na na toasty se sýrem nebo na BBQ jako dochucovadlo k majonéze.

Ciburger Hot – Od klasického cibulového chutney si u této kombinace přijdou na své i vyznavači pikantní chuti, přestože prim zde stále hraje sladko-kyselá chuť. Cibulová sladká redukce s chilli, k paštice či sýrům jako stvořená. Toto chutney ovšem výborně doplňuje i zvěřinu či jehněčí maso.

Na 323 ks sklenic pikantního cibulového chutney jsme spotřebovali cca 65 kg zachráněné cibule.

Celou mě nebrali, pro vás jsem se rozkrájela.

Red hot wings/Ohnivý křídla – Tato pikantní omáčka je vyrobená ze směsi vyzrálých chilli papriček. Jde o jedinečnou kombinaci zachráněných chilli papriček, které například nebyly dost rovné do vaniček v supermarketech, octa a česneku. Tímto získává svou jedinečnou chuť.

A že je ladění a testování co nejvyváženější chuti opravdu náročná záležitost by vám mohl náš šéfkuchař vyprávět. Ale povedla se! Tak neváhejte a udělejte si i vy doma ohnivá křídla, ale nejen ty, tahle pikantní omáčka se hodí ke všemu, čemu chcete dodat ten správný říz.

Do 484 skleniček se vešlo 96,8 kg zachráněných chilli papriček.

I když nejsem rovná, mám pořádný grády

Použití: Tradiční ostrovní recept na kuřecí křídla zní takto: ugrilujeme nebo upečeme kuřecí křídla a vložíme do misky a polijeme hot wings omáčku, pořádné proházíme, aby se křídla do omáčky obalila, poté je vrátíme zpět na nebo pod gril a pečeme další 3-5 minuty.

Ideální je pak takto upravená kuřecí křídla servírovat s miskou zakysané smetany a například kukuřičným klasem.

Pečesnek – Česnek se používá do jídel jako výrazná přísada, která má nezaměnitelnou chuť i vůni. Ostrou chuť ale pečením česnek zcela ztratí, získá úplně jiný rozměr, je nasládlý, mírně oříškový a i jeho vůně ztratí svou štiplavost. Po upečení jsou stroužky česneku měkké a mají krásnou zlatohnědou barvu. Vyrobíme z něj jedinečnou omáčku, která se skvěle hodí ke grilovaným masům jako dip třeba jen k obyčejným topinkám. A to, že jde opět o zachráněný produkt, jehož paličky nebyly jen dostatečně velké, už nemusíme ani připomínat.

Na 517 kusů skleniček o 180 g jsme zachránili 103,4 kg česneku, který velikostně nevyhovoval.

Je to sice na palici, ale nebyl jsem dost velký

Použití: Můžeme použít jen olej, do kterého je česnek naložený. Aromatický olej pak skvěle funguje jako dochucovadlo na maso, do těstovin do salátů i dresinků.

Nebo celý obsah skleničky vylijeme do misky, rozmixujeme a vyrobíme z něj jedinečnou omáčku, která se skvěle hodí ke grilovaným masům jako dip třeba jen k obyčejným topinkám.

Super je s takto připravenou omáčkou pokapat hranolky, grilované brambory či batáty.

Recept na jedny speciální hranolky, na které se k Vám hosté jen pohrnou:

Brambory řádně omyjeme a nakrájíme na podobně velké hranolky, ponoříme do horkého oleje a smažíme do poloměkka, necháme odkapat a zchladnout, poté hranolky znovu ponoříme do horkého oleje a smažíme už do zlatova.

Hranolky necháme odkapat a vysypeme do misky, osolíme, opepříme pokapeme podle chuti rozmixovaným pečeným česnekem a proházíme, na závěr můžeme posypat jemně naštípaným parmezánem. Doplnit takto připravené hranolky majonézu smíchanou s naší mangolínou je už je skvostná třešnička na dortu.

HarissaMáte-li rádi řízné jídlo, již dávno víte, co je harissa. Tato papriková pasta je typická pro blízkovýchodní kuchyni, které dodává tu spalující horkost a úžasnou dráždivost. Naše Harissa obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, papriku, sůl, olivový olej a římský kmín. Vyrábí se smícháním těchto ingrediencí do hustoty pasty. Harissa ze zachráněných papriček doplní jakékoliv vaše jídlo chutí, které má pak lehce exotický nádech. Její uplatnění v běžné kuchyni může být poměrně široké. Hodí se v podstatě ke všemu, čemu chcete dodat říz. Můžete ji přidat do polévky, k pečenému masu nebo jí potřít maso před grilováním.

Vyrobili jsem 968 kusů skleniček této omáčky a zachránili tak 193,6 kg zeleniny.

Nebyla jsem výstavní, teď na to peču

Použití: Harissa se používá všude tam, kde se dá použít chilli, tj. k přiostření pokrmů, dodává jídlu zkrátka ten správný říz. Skvělá je do gulášů, polévek, na „čínu“, při grilování a pečení masa a ryb apod. Tradičně se podává s kuskusem nebo v aromatických polévkách a k dušeným pokrmům.

BBQ – barbecue omáčka je jedna z nejznámějších, nejrozšířenějších a zároveň nejoblíbenějších. Je výrazně aromatická a lze ji použít k dochucení hotových jídel, k podlévání při pečení i jako marinádu na syrové maso před grilováním. Chuťově se hodí k libovému i tučnějšímu masu jakéhokoliv druhu, včetně vepřových nebo hovězích žeber a kuřat. U nás v ní nejdete zachráněná rajčata a papriky spolu s vybranou kombinací koření. Single nejsme hvězdy, ale spolu jsme parta k sežrání.

Z naší „výrobní linky“ sjelo již 354 ks sklenic o 180 g a zachránili jsme tak 82 kg zeleniny.

Použití: Ideální je tato omáčka na potírání masa při grilovaní. Nejlepší je maso potřít až na závěr grilování. Hodí se samozřejmě i jako omáčka k masu a k pečené zelenině či bramborám.

Stejně tak jí můžete zkusit smíchat s jogurtem a majonézou a ochutit si bagetku a nebo sendvič.

Mango a granát pálenka – V den, kdy jsme dozrály, to všechno teprve začalo. Já mango a kolega granátové jablko jsme byly tak šťavnaté, sladké a zralé, že nás museli zavřít do sklenice. Abychom tu ale vydržely co nejdéle, tak nás přepálili a my Vám teď umíme vykouzlit ten nejveselejší úsměv na tváři. Pusťte nás ven a dejte si nás na zdraví!

Z výběru zralých plodů pro Vás máme nyní nově Mangovici a Granátovici.

Na Granátovici jsme použili 5 tun ze zachráněných granátových jablek a 6 tun manga.

Milujte a zachraňujte chuť spolu s námi.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist