Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Grilování s moravskými víny

1. srpen 2020  České nápoje   komentáře (0)  125 x

Teplé letní dny si přímo říkají o posezení s přáteli u dobrého jídla, a ideálně i vína. Právě proto jsme pro vás připravili pár receptů, ke kterým se skvěle hodí moravská anebo česká vína. Na nic nečekejte a vyzkoušejte je!

Grilování s moravskými vínyGrilování s moravskými víny

Salát s kozím sýrem

Počet porcí: 4

Co budeme potřebovat:

  • Dvě balení rukoly anebo mixu salátu
  • Dvě zralé hrušky
  • Dvě hrsti vlašských ořechů
  • 200 g měkkého kozího sýru
  • 200 g zrajícího sýru s modrou plísní
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce balzamikového octu
  • mořská sůl
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup:

Salát či rukolu pečlivě umyjeme a necháme okapat. Dle potřeby můžeme nakrájet. Hrušky omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Nasekané ořechy a nakrájený sýr na menší kousky smícháme ve větší míse. Postupně přidáme med, citrónovou šťávu, balzamikový ocet, mořskou sůl a olivový olej. Lehce promícháme a můžeme podávat společně s vínem. Zde je potřeba zvolit výraznější bílé víno. Ideálně pro tento pokrm vyzkoušejte Hibernal nebo Sauvignon z loňské sklizně a trochou zbytkového cukru, tedy polosuché či polosladké.

Grilovaný hermelín po italsku

Počet porcí: 4

Co budeme potřebovat:

  • 4 hermelíny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce provensálského koření
  • Čerstvá bazalka/ rozmarýn
  • Sušená rajčata
  • Hrst piniových oříšků
  • Alobal

Postup:

Bazalku či rozmarýn (dle chuti) nasekáme najemno a smícháme v misce společně s olivovým olejem a provensálským kořením. Hermelín vyndáme z obalu a k ruce si připravíme alobal, do kterého pak sýr zabalíme. Mezitím hermelín ponoříme do oleje s kořením a ze všech stran jej potřeme, položíme jej pak na alobal a na něj klademe sušená rajčata a piniové oříšky. Důkladně zabalíme a položíme na gril. Na mírném ohni necháme přibližně 5-10 minut grilovat. „Skvěle ho doplní víno. Zde můžeme vybrat, buď středně plné suché, jemně barikové bílé víno z odrůd např. Chardonnay nebo Rulandské bílé z ročníků 2018 nebo 2019. Anebo středně plné suché červené víno z ročníků 2018 či 2019 a z odrůd Svatovavřinecké nebo Frankovka,“ sděluje Ing. Marek Babisz, hlavní Sommelier Národního vinařského centra.

Kuřecí špízy s cuketou, žampiony, paprikou a bylinkami

Počet porcí: 4

Co budeme potřebovat:

  • 500 g kuřecího masa
  • 10 ks žampionu
  • 2 větší papriky
  • Cuketa
  • Bílý jogurt
  • Čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, rozmarýn, kopr, libeček, petržel)
  • Strouhaná citrónová kůra
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Jehly na špíz

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na cca 3 cm velké kostky a odložíme si je do misky. Očistíme žampiony a přepůlíme je. Cuketu nakrájíme na kolečka anebo kostky a papriku na širší plátky. Na připravené jehly střídavě navlékáme maso a zeleninu, dokud nebude jehla zcela plná. Bylinky nakrájíme nadrobno a vmícháme do bílého jogurtu, přidáme dvě lžíce olivového oleje, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. Marinádou pak natřeme připravené špízy, které následně položíme na rozehřátý gril. „Zde můžeme opět volit suché lehce aromatické bílé víno z ročníku 2019 a odrůdy Muller Thurgau nebo Sylvánské zelené. Druhou variantou může být svěží a ovocné růžové víno z loňského ročníku a z odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia,“ doporučuje Marek Babisz sommelier Národního vinařského centra.

Grilovaný ananas

Počet porcí: 4

Co budeme potřebovat:

  • 1 zralý velký ananas
  • 1 limetku
  • Třtinový cukr
  • Skořici

Postup:

Oloupeme ananas a nakrájíme ho na stejně silné plátky. Ty položíme na gril a pokapeme šťávou z limetky. Dle chuti posypeme cukrem a skořicí. Ananas obracíme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje a bude opečený dozlatova. „K tomuto pokrmu doporučuji bílé víno se zbytkovým cukrem (víno polosladké a sladké) kvalita výběr z hroznů nebo výběr z bobulí popř. botrytická výběry. odrůdy Rulandské šedé, Ryzlink vlašský nebo Chardonnay,“ komentuje výběr vína Babisz.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist