Jak jsou na tom meruňkové zavařeniny
19. listopad 2019 České nápoje komentáře (0) 124 xPři domácí výrobě demů a marmelád je jejich tvůrcům jasné, kolik ovoce a cukru do nich pouili. Zjednodueně lze říci, e čím víc ovoce dem obsahuje, tím je kvalitnějí. Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala, jak kvalitní jsou ty kupované. Nezávislý test meruňkových zavařenin odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu.
Ze iroké nabídky demů si dTest posvítil na jednodruhové, čistě meruňkové výrobky. Ve velkých supermarketech nakoupil 18 zavařenin, u nich zkoumal obsah ovoce, cukru a chu. Do testu jsme vybrali na první pohled téměř totoné výrobky, ovem podle deklarací na obalu lo o produkty čtyř různých kategorií. Větina se řadila mezi výběrové extra demy, čtyři produkty patřily k méně sladkým extra demům, jeden byl obyčejným demem a zbytek představovaly ovocné pomazánky, popisuje zařazení produktů do testu Hana Hoffmannová, éfredaktorka časopisu dTest.
Rozhodující chemickou zkoukou byla analýza obsahu ovoce. Mnoství ovoce jsme zjiovali nepřímou metodou. Ze změřených hodnot obsahu například fosforu, draslíku, vápníku, sorbitolu, vybraných organických kyselin a formolového čísla jsme spočítali, kolik ovoce výrobce pouil. Tento výsledek jsme porovnali s tím, co výrobce deklaruje na obalu, vysvětluje Hana Hoffmannová. Největí rozdíl v neprospěch zákazníka naměřila laboratoř u výrobku Globus Aprikose Konfitüre Extra, který deklaroval 60 g meruněk, přitom ve skutečnosti jich ve 100 g výrobku obsahoval jen 47 g. Za klamavou informaci uvedenou na obalu proto dostal nedostatečné hodnocení. Na druhou stranu osm výrobků obsahovalo meruněk více, ne uvádělo na obalu. Tato skutečnost je ve prospěch zákazníka, proto ji dTest hodnotil kladně.
Meruňky patří k draím druhům ovoce, laboratoř proto zkoumala, jestli je výrobci nenahrazují levnějími jablky. Potravinářtí chemici v dnení době dokáou jablka v ovocné směsi bezpečně odhalit měřením přítomnosti floridzinu. Falování se nekonalo, ádná z testovaných meruňkových zavařenin nebyla nastavena jablky.
Kromě obsahu ovoce je pro kvalitu demu důleitý i obsah suiny. Jeho hodnoty určuje vyhláka. Vyí obsah suiny přináí výraznějí chu ovocných pomazánek a zajiuje větí odolnost vůči kaení. Prostředí s alespoň 60% suinou toti nesvědčí neádoucím mikrobům. A na italský dem Santa Rosa Albicocche dTest se nevyskytly problémy s nedodrením předepsaných poadavků na suinu.
Zavařeniny neunikly měření cukru. Pro obsah cukru v zavařeninách neexistuje ádný omezující předpis. Rozdíly byly skutečně významné obsah cukru se pohyboval od 36 % do 59 %. Je potřeba dodat, e tyto hodnoty zahrnují i cukr, který do demu vstoupil spolu s meruňkami. Cukr má v demu svoji velkou funkci, chrání výrobek před kaením, poznamenává Hana Hoffmannová.
Kompletní výsledky testu meruňkových zavařenin přineslo listopadové vydání časopisu dTest. Přehled testovaných výrobků najdete na www.dtest.cz/merunkove-zavareniny.
Tipy dTestu:
- Demy a ovocné pomazánky s méně ne 60 % suiny se rychleji kazí, po otevření je vdy skladujte v chladničce.
- Určitým vodítkem při výběru zavařeniny můe být její kategorie uvedená obvykle na zadní straně obalu. Vyhláka zná několik druhů zavařenin vzájemně se liících poadavky na sloení:
- Výběrové demy (Extra) očekává se od nich nejvyí kvalita, musí být vyrobeny pouze z celého, krájeného nebo drceného ovoce. A na výjimky musí výrobce na 1 kg extra demu pouít alespoň 450 g ovoce. Dále pro tuto kategorii vyhláka předepisuje alespoň 60% suinu.
- Výběrové méně sladké demy podíl ovoce musí být stejný jako u výběrových extra demů, ale obsah suiny se pohybuje mezi 52 a 59 %.
- Výběrové demy speciální podíl ovoce musí být stejný jako u výběrových extra demů, ale obsah suiny je do 40 %.
- Demy v hierarchii stojí o stupínek ní, na 1 kg demu musí být obecně pouito alespoň 350 g ovoce a i zde platí výjimky pro vybrané druhy. Pro výrobu obyčejných demů můe být pouita i dřeň, tedy pasírované ovoce. Při pasírování můe být ovoce ochuzeno o část cenné vlákniny, která je důleitou slokou ve stravě. Suiny musí být rovně minimálně 60 %.
- Marmelády jsou specifickým druhem demu, podle evropské legislativy se tak smí nazývat pouze výrobky z citrusových plodů.
- Rosoly a výběrové rosoly se nevyrábí z ovocné dřeně jako demy, ale z ovocné ávy. Poadavky na podíl ovocné ávy a suiny jsou stejné jako pro demy a výběrové demy.
- Ovocné pomazánky tak se jmenují vechny zavařeniny, které se svými parametry do ádné z předelých kategorií nevejdou. Neexistují pro ně speciální jakostní poadavky. Jak ukázaly zkouky dTestu, k ovocným pomazánkám se mohou hlásit také kvalitní výrobky z draího ovoce, které nedosáhnou na předepsané hodnoty suiny.
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!