Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Jaké jsou ruské zmrzliny?

10. červenec 2019  Richard Chodora   komentáře (0)  182 x

Horké letní počasí dělá radost výrobcům zmrzlin a nanuků. K těm nejtradičnějším patří ruská zmrzlina - smetanový mražený krém vložený mezi dvě oplatky. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 11 vzorků těchto zmrzlin, aby prověřil jejich kvalitu. V laboratoři dTest zkoumal čistotu mléčného tuku, množství obsaženého cukru a rychlost odtávání zmrzliny. Až na jednoho nepoctivce získaly výrobky celkově dobré nebo velmi dobré hodnocení.

Jaké jsou ruské zmrzliny?Jaké jsou ruské zmrzliny?

V Rusku se sendvičová zmrzlina vyrábí od třicátých let 20. století, po válce se stala žádaným exportním artiklem a dovážela se i do Československa. A označení původu se stalo synonymem pro celý zmrzlinový druh, bez ohledu na místo výroby. „Pro testování se nám podařilo sehnat 11 zmrzlin, devět z nich bylo českého původu, jedna polská a jedna litevská. Ruský výrobek se nám bohužel nepodařilo sehnat ani v prodejně s ruskými specialitami,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Základem smetanové zmrzliny je mléčný tuk. Zmrzlinová vyhláška říká, že smetanový mražený krém musí obsahovat nejméně 8 % mléčného tuku. Této podmínce testované smetanové zmrzliny vyhověly – obsahovaly od 8,1 % do 14,4 % mléčného tuku. K obsahu cukru ve zmrzlinách se česká vyhláška nevyjadřuje. Průměrně můžeme v ruské zmrzlině počítat s necelými 17 % cukru.

Zmrzlinová vyhláška zároveň ve smetanových mražených krémech zakazuje přítomnost rostlinných olejů. „V laboratoři jsme odhalili problém u zmrzliny Kaufland/K-Classic Moroženoje. Ve 100 g obsahovala 9,9 g tuku, z toho 1,8 g tuků rostlinných. Výrobce ji přitom deklaruje jako smetanový mražený krém. Za klamání zákazníků si proto odnesla celkově nedostatečnou známku. Kvůli porušení legislativy jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k prověření a nápravě,“ říká Hana Hoffmannová.

Koupené zmrzliny byly většinou postaveny na smetaně, ve dvou případech výrobci použili máslo. V jednom případě výrobce použil kokosový tuk, ale poctivě ho přiznal na obalu a zmrzlinu neoznačil jako smetanový krém.

Hrozí, že se zmrzlina rozpustí dříve, než ji stihnete sníst? dTest podrobil zmrzliny také odtávacímu testu. Ruské zmrzliny překvapily příkladnou stabilitou. Během prvních patnácti minut z deseti zmrzlin neubylo vůbec nic. Jedenáctá zmrzlina začala odtávat trochu dříve; pravděpodobně proto, že neobsahovala stabilizátory jako karubin nebo guarovou gumu.

Součástí hodnocení výrobků byla také kontrola informací na obalech, zejména výživových údajích. Na obalech tří výrobků byly nepřesné údaje o cukru; množství tuku výrobci uváděli správně. „Dále nás zajímalo, zda mražený krém obsahuje glukózový sirup, stabilizátory, škrob a přírodní aromata. Při hledání co nejčistšího složení jsme byli trochu zklamaní. Zmrzlinu zcela podle našich představ - tedy bez glukózového sirupu, stabilizátorů, škrobu a s přírodními aromaty - jsme mezi testovanými vzorky nenašli,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist