Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Mistroství ČR v přípravě bramborového salátu

3. prosinec 2019  České nápoje   komentáře (0)  88 x

V sobotu 30. listopadu proběhl ve středočeském Mratíně již třináctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019. Účastníci soutěže letos předvedli mnoho nových a zajímavých nápadů na servírování. Soutěžící poutavě spojili tradiční vánoční pokrm s tématy, která momentálně hýbou společností. Hlavně u juniorských týmů bylo vidět, že ochranou přírody doslova žijí.

Sametový salátSametový salát

O titul se utkalo celkem 18 kuchařských týmů a porota, v jejímž čele usedl známý novinář, spisovatel a reportér Josef Klíma, to ani tentokrát neměla jednoduché. Soutěžní týmy byly rozděleny do dvou kategorií – junioři a senioři. Ačkoliv byli kuchaři pod drobnohledem poroty a šlo jim o titul mistrů ČR, ochutnávat a získávat inspiraci mohli i všichni diváci, kteří se přišli na akci podívat.

V kategorii seniorů se mistry České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019 stal tým Tři grácie s receptem na Sametový salát. Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojali servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od Sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou.

Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience jako je smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka.

Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ říká Magdaléna Šodorová z Vitany.

Zajímalo by Vás, jak takový vítězný salát chutnal? Od mistrů jsme získali recept, takže si jejich originální bramborový salát můžete zkusit udělat i doma!

Vítězný recept senioři:

Tým TŘI GRÁCIE: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva Sahánková

Mistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9

SAMETOVÝ SALÁT

Suroviny:

  • 1,5 kg brambor Alianz
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
  • 1 velká cibule
  • 0,75 l sklenice nakládaných okurek
  • 3 vařená vejce
  • 3 mrkve
  • 1 jablko
  • 200 g celeru
  • 1 petržel
  • 1 smetana na šlehání (100 ml)
  • 1 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 425 ml majonézy Vitana
  • Lžička cukru, sůl a pepř

Postup:

Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř.

Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.

Vítězný recept junioři:

Tým DIPLOMATI: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška Hátlová

Střední škola gastronomická a hotelová, Praha - Braník

LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 80 g šalotky
  • 80 g sterilovaného hrášku
  • 4 středně velké mrkve
  • 5 ks kyselých okurek
  • 300 g Vitana majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
  • 150 g jedlých kaštanů
  • Citrónová šťáva

Ozdoba:

  • Slanina
  • Smrkový džem
  • Křepelčí vajíčko

Postup:

Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady.  Udíme a podáváme na dřevu.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist