Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Jogurt do krémové polévky, sendviče i dezertu

28. květen 2020  České nápoje   komentáře (0)  693 x

Vnímáte jogurt jen jako ideální přílohu k snídaňovému müsli nebo rychlou svačinku? Omyl, lahodný mléčný produkt můžete použít i k přípravě řady chutných jídel od polévek až po dezerty. Nechte se inspirovat našimi jarními tipy od šéfkuchařů.

Jogurt do krémové polévky, sendviče i dezertuJogurt do krémové polévky, sendviče i dezertu

Polévka: Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Když se řekne polévka, vybaví si většina Čechů nejspíše hovězí vývar s knedlíčky či pikantní česnečku. V poslední době ovšem přicházejí lidé na chuť i lahodným krémovým polévkám od klasičtější hráškové až po exotičtější avokádovou. Krémové polévky zasytí, jsou jednoduché a jde o skvělý způsob, jak dostat zeleninu či luštěniny i k dětem, které je jinak z polévky loví.

Co budete potřebovat?

  • 200 g brambor
  • 200 g loupané cizrny
  • 100 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml olivového oleje
  • 80 g pažitky
  • 1 menší cibule
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • Pepř

Jak na to?

Nejprve dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme vařenou cizrnu a necháme restovat společně.

V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 stupňů a vsypeme do něj nakrájenou pažitku. Necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.

K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému, který zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

Hlavní chod: Sendvič s kuřecím masem, jogurtovým dipem a domácími chipsy

K syté krémové polévce se hodí lehčí hlavní chod. Vsaďte třeba na populární sendvič.

Co budete potřebovat?

(2 porce)

  • 120 g kuřecího masa (prsa)
  • 4 ks toustového chleba
  • 2 vejce
  • 20 g dijonské hořčice
  • 60 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • Rukolu
  • Česnek
  • Sůl
  • Pepř
  • Brambory

Jak na to?

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme, opepříme a opečeme. Vejce rozklepneme do tukem vymazané pánve a necháme lehce osmažit, tak aby žloutek zůstal tekutý. Osolíme a opepříme. Toast opečeme na másle dokřupava. Připravíme si jogurtový dip smícháním jogurtu, hořčice a utřeného česneku se solí a pepřem.

Opečený toast pomažeme připraveným dipem, přidáme plátek kuřecího masa, rukolu, vejce. Můžeme znovu přelít dipem a přikryjeme druhým plátkem toastu.

K toustu si připravíme domácí chipsy. Nakrájíme brambory na tenké plátky, osušíme je papírovou utěrkou a poté vložíme do fritézy nebo smažíme na pánvi. Podle chuti osolíme.

Tip: Osmažené vejce můžeme použít i jako ozdobu vršku toustu. Jogurtový dip se skvěle hodí také jako příloha k domácím chipsům.

Sladká tečka na závěr: Grilovaný ananas s jogurtovou müsli buchtičkou a domácí zmrzlinou

Za tento dezert by se nemusela stydět ani luxusní kavárna či restaurace. Sladkost zkaramelizovaného ananasu lehce zjemní domácí zmrzlina a jogurtové müsli buchtičky s neodolatelně křupavou drobenkou možná budete muset dětem péci i samostatně kvůli báječné chuti.

Co budete potřebovat?

(5 porcí)

Drobenka:

  • 28 g špaldové mouky
  • 14 g vloček
  • 22 g třtinového cukru
  • 22 g másla
  • 15 g nahrubo nasekaných arašídů

Buchtičky:

  • 32 g vloček
  • 32 g hladké mouky
  • 32 g špaldové mouky
  • 66 g másla
  • 3 g sody na pečení
  • 22 g třtinového cukru
  • 116 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • 2 vejce
  • Špetka soli

Ananas:

  • Šťáva z 1 limety
  • 5 plátků ananasu
  • 50 g třtinového cukru
  • 40 ml vodky

Zmrzlina:

3 Bio BIFI drinky Hollandia mango a ananas

Jak na to?

Nejprve si vytvoříme drobenku, kterou budeme později buchty posypávat. Smícháme dohromady všechny ingredience a hotové uložíme do mrazu do doby, než vytvoříme těsto.

Smícháme vločky, mouku, sodu a sůl. V kastrůlku rozpustíme máslo společně s cukrem a mícháme, dokud se vše dobře nerozpustí. Do směsi vmícháme jogurt a vejce. Spojíme se sypkou částí a dáme do vymazaných forem libovolného tvaru (můžeme použít i papírové košíčky). Těsto posypeme připravenou drobenkou a pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.

Ananas očistíme, vykrojíme střed a nakrájíme na 5 koleček. Pokapeme šťávou z limety a položíme na gril. Po lehkém opečení posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat, nakonec lehce pokapeme vodkou a flambujeme.

Zmrzlinu připravíme tak, že obsah BIFI drinků nalijeme do ploché nádoby, kterou vložíme do mrazáku. Počkáme, dokud směs nezmrzne. Zmraženou směs vyklepneme z nádoby, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist