Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Mléčnou čokoládu s lískovými ořechy zkoumal dTest

13. květen 2020  České nápoje   komentáře (0)  676 x

Řada lidí si čas od času dopřeje radost v podobě tabulky dobré čokolády. Ta s lískovými oříšky má mnoho podob: sáhnout můžete po mléčné, hořké či bílé a liší se i použitou formou ořechů. Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na mléčné čokolády s celými lískovými ořechy a zjišťoval, jaký mají obsah kakaa, mléka, ořechů, i jak chutnají či zda neobsahují plísně. Došlo i na srovnání s německými variantami čokolád.

Mléčnou čokoládu s lískovými ořechy zkoumal dTestMléčnou čokoládu s lískovými ořechy zkoumal dTest

Napříč cenovými hladinami jsme vybrali 11 čokolád různého původu. V laboratoři se sešly výrobky německé, švýcarské, polské i britské provenience a kromě běžných jsme zařadili také dvě bio čokolády,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a shrnuje výsledek testu: „Žádná z nich nás nezklamala.

Ve všech čokoládách laboratoř zjistila mnohem více kakaového prášku, než vyžaduje vyhláška (2,5 %). V průměru šlo o 5,4 %, přičemž nejvyšší hodnotou se mohla pochlubit dmBio Vollmilch Schokolade ganze Haselnuss. Nejméně tukuprostého kakaa ukrývala Lindt Milch-Nuss, a to 4,5 %. Testované vzorky neměly problém ani s dosažením vyhláškových 25 % kakaové sušiny. „20% podíl u britské značky Cadbury Diary Milk Wholenut je v pořádku, nepatří totiž do kategorie „mléčných čokolád“, ale jde o tzv. family mléčnou čokoládu. Pro tento speciální mléčnější druh platí mírnější požadavky,“ říká Hana Hoffmannová.

Jedním z kroků analýzy bylo hledání rostlinných tuků jiných než kakaové máslo. V čokoládě by se vyskytovat neměly, jedinou výjimkou je šestice povolených ekvivalentů kakaového másla: bornejský tuk, palmový olej, sal, bambucké máslo, kokum gurgi a olej z jader manga. Jejich množství však nesmí překročit 5 % a samozřejmě musejí být přiznány ve složení. Z testovaných čokolád se k jejich použití hlásila jen britská Cadbury Dairy Milk Wholenut, šlo o směs palmového a bambuckého tuku.

Stěžejní složkou mléčné čokolády je i mléčná sušina a tuk. Mléko se do čokolády přidává v sušené podobě a někteří výrobci podíl mléčných surovin ještě zvyšují přídavkem sušené syrovátky. Výsledky byly opět bez problémů, předpisům vyhověl i vzorek s nejnižším podílem mléčné sušiny (16,8 %), Ritter Sport Whole Hazelnuts.

Součástí testu bylo rovněž senzorické hodnocení čokolád. Posuzovatelé známkovali vzhled, texturu čokolády, intenzitu čokoládové chuti, vůni a celkový dojem. Mezi čokoládové vady patří zejména skvrny na povrchu, ukazující na problémy při tuhnutí čokolády nebo při skladování. Dále nevýrazná, nepříjemná nebo cizí příchuť či vůně. Žádná z čokolád zcela nezklamala ani výrazně neoslnila. Několik vzorků mělo problémy s použitými oříšky, týkalo se to značek dmBio, Tesco a Cadbury. U všech tří se posuzovatelé shodli na nahořklé chuti, u značky Tesco navíc doprovázené i žluklými tóny.

Laboratorní zkoumání se zaměřilo i na obsažené lískové ořechy. Většinou platí, že v levnějších výrobcích najdete drcené ořechy, v dražších celá jádra. „Vyhláška neříká, kolik oříšků má čokoláda obsahovat, v tom mají výrobci volnou ruku. Informace o podílu ořechů ale musí být vždy uvedena na obalu a měla by být pravdivá. Sedm čokolád bylo štědřejších, u značek Kaufland/K-Classic, Karina, Rossmann/EnerBio a Marks and Spencer jsme naopak našli o něco méně ořechů, než kolik avizoval obal,“ uvádí Hoffmannová. dTest také zjišťoval, zda oříšky neobsahují plísně a karcinogenní aflatoxiny produkované plísněmi. Všechny čokolády vyšly z testu bez poskvrny.

dTest vyrazil na nákupy i za hranice, konkrétně do Německa, a ke značkám Milka, Ritter Sport, Lidl/Fin Carré a Kaufland/K-Classic pro srovnání dovezl varianty určené pro německý trh. Podle informací na etiketách byly všechny česko-německé dvojice stejné. Shodovalo se složení, deklarovaný podíl kakaové sušiny i ořechů. Senzorická zkouška pak zjišťovala, zda se čokolády liší. Rozdíly nalezli hodnotitelé u všech dvojic. „Většinou šlo o drobné nuance, pouze u dvojice čokolád Milka byly rozdíly markantnější. Komisi lépe vyhovovala „česká“ Milka – vykazovala intenzivnější chuť a měkčí oříšky. Německé zboží v intenzitě chuti zaostávalo, oříšky byly tvrdší a navíc jich bylo méně,“ uzavírá Hana Hoffmannová.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist