Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Sváteční recepty s pivem

16. listopad 2017  České nápoje   komentáře (0)  1487 x

Recepty, které připravil Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s vyhlášeným šéfkuchařem Titem Eliášem voní českou klasikou, která se po letech opomíjení opět zaslouženě dere do naší přízně. Jejich příprava není složitá a ani nákladná, mají tedy ty nejlepší předpoklady stát se vašimi favority pro letošní svátky.

Kachní paštika s černou hruškouKachní paštika s černou hruškou

Advent byl sice původně dobou půstu a předvánočního rozjímání, my jej však zažíváme spíš jako čas předvánočních večírků a nákupního šílenství. Pokrok nezastavíš, říká klasik. A tak jsme pro vás připravili několik tipů, jak si tuto dobu zpříjemnit tradičními českými jídly v moderním pojetí, navíc doprovázeným kvalitním českým pivem. Už dávno totiž neplatí, že pití piva je výsadou mužů. Ženy dobře vědí, že jeho střídmou konzumací nejenže neudělají dietní chybu, ale naopak prospějí svému zdraví.

Věděli jste, že …

… pivo má antioxidační účinky, podporuje krevní oběh a působí pozitivně proti vysokému tlaku?

… české pivo má nízký obsah alkoholu a vysoký obsah prospěšných minerálních látek a vitamínů, zejména pak skupiny B?

… litr piva má energetickou hodnotu nižší než např. litr jablečné šťávy?

Představujeme Tita Eliáše

Po ukončení studia odborné školy, absolvování vojenské služby a prvních kuchařských krůčků se seznámil s „gastronomií“ v tehdy druhém pražském 5* hotelu Savoy, kde pracoval 2 roky. V roce 1997 přešel do Circle Line Sanjiva Suriho − nejlepší pražské restaurace té doby, kde pracoval po boku francouzských šéfkuchařů. V roce 1999 otevřel již v pozici šéfkuchaře restauraci Lví Dvůr, se Zdeňkem Pohlreichem působil také v restauraci U Patrona.  Pod Titovým vedením byla znovu otevřena restaurace Zlatá Studna. V roce 2001 odjel do Austrálie, kde pracoval po boku Javiéra Codiny v prestižní restauraci Gianni v Brisbane. Po návratu do ČR začal pracovat pro hotelový řetězec Accor v hotelu Mercure**** jako šéfkuchař. Roku 2006 se opět vydal do zahraničí coby konzultant společnosti Legendhotels působící na Baltu. V roce 2008 otevřel Titus Eliáš restauraci Na Kopci, šest let nato restauraci Na Konci v Lochkově a bistro Santinka  v Dejvicích. Prestižní gastronomický průvodce Michelin Main Cities of Europe udělil restauraci Na Kopci Michelin Bib Gourmand 2015, 2016, 2017. Toto ocenění znamená, že se zařadila mezi restaurace nabízející vynikající jídlo za rozumné ceny.

Gastronomické speciality s pivem na váš sváteční stůl

1) Se svátkem sv. Barbory 4. prosince není spojena jen tradice řezání třešňových větviček, které nám doma do Vánoc vykvetou, ale také koleda, s níž dívky převlečené za Barborky chodívaly po vsích v předvečer svátku. Nosily s sebou košík s jablky, ořechy a cukrovím, kterými podarovávaly malé děti. Pokud se u vás tato tradice udržela až do dnešních dnů, nebo byste ji naopak rádi obnovili, upečte namísto klasického cukroví třeba skvělé Koláčky s karamelizovanými jablky podle našeho receptu.

KŘEHKÝ KOLÁČEK Z LISTOVÉHO TĚSTA S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY               (6 porcí)

Ingredience:
1 balení listového těsta (300 gr)
1 žloutek
75 g másla
75 g cukru
2 jablka odrůdy Grany Smith
1 dl karamelového piva
2 cl Calvadosu
75 g plátkových mandlí
6 kopečků vanilkové zmrzliny
malinová omáčka

Postup:
Jablka pokrájíme na kostičky a na másle s cukrem je necháme zkaramelizovat. Zastříkneme pivem. Necháme pivo vypařit do jablek. Z listového těsta vykrojíme kolečka. Z mandlí, calvadosu, žloutku, másla a cukru vymícháme hmotu, kterou potřeme listové těsto, tak abychom 1 cm těsta u okraje nechali volný. Ten potřeme žloutkem. Jablka necháme vychladnout a klademe na připravenou mandlovou hmotu. Pečeme na 190°C přibližně 12 minut. Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou a malinovou omáčkou.

2) Chystá se k vám 5. prosince sv. Mikuláš se svou družinou? A spolu s nimi vaši přátelé a jejich ratolesti? Nachystejte svým hostům vynikající Šunku od kosti v chlebu.

ŠUNKA OD KOSTI PEČENÁ V PIVNÍM CHLEBU (8 porcí)

Ingredience:
0,4 kg šunka od kosti
0,25 l piva (ležák)
0,25 kg chlebové mouky
0,25 kg hladké mouky
1 droždí
1 kávová lžička octa
1 polévková lžíce oleje
sůl, pepř, kmín
sádlo na vymazání formy

Postup:
Smícháme suroviny na přípravu chleba. Uhněteme a dáme kynout. Z šunky vykrojíme hranol. Do sádlem vymaštěné paštikové formy dáme chlebové těsto, do kterého vtlačíme šunku. Formu plníme do ¾, protože těsto bude při pečení „suflovat“. Dáme znovu na 30 minut vykynout. Pečeme v předehřáté troubě na 210°C cca 30 minut.

Servírujeme s nakládanou zeleninou a hrubozrnnou hořčicí.

3) Svatá Lucie (13. prosince) noci upije a dne nepřidá, říká stará pranostika. Mnohem důležitější však je, že toho dne měly ženy a dívky odpočívat od těžké práce. Jestli na tenhle čas chystáte nějakou domácí předvánoční party, s Kachní paštikou s černou hruškou budete za absolutní hvězdu.

DOMÁCÍ KACHNÍ PAŠTIKA S ČERNOU HRUŠKOU (10 porcí)

Ingredience:
0,5 kg kachních jater
0,5 kg selské klobásy bez střívka
0,3 kg toustového chleba
3 dl mléka
1 dl černého piva
2 šalotky
3 vejce
česnek
sůl, pepř
anglická slanina na vyložení paštikové formy

Postup:
Vše 2x semeleme v mlýnku na maso. Směsí naplníme formu vyloženou anglickou slaninou. Pečeme ve vodní lázni přibližně 2 hodiny na 160°C. Necháme vychladit a krájíme plátky.

ČERNÉ HRUŠKY:
10 malých hrušek
(ostrým malým nožem oloupaných a vyjadřincovaných)
10 dkg krystalového cukru
1 l černého piva
plátek másla

Postup:
V kastrolu necháme zkaramelizovat cukr a přidáme máslo a hrušky. Zalijeme pivem a vaříme do poloměkka. Necháme vychladit (dojít) v pivu 24 hodin.

4) Není tradičnějšího jídla na štědrovečerní stůl, než je smažený kapr s bramborovým salátem. Ne každému ale tato úprava a kombinace vyhovuje. Zkuste letos Kapra v pšeničném pivu. Je to lahůdka!

KAPR NA MODRO S ZELENINOU A KŘENOVOU BRAMBOROVOU KAŠÍ               (6 porcí)

Ingredience:
2 ks filetu kapra s kůží
2 dl mléka
2 dl pšeničného piva
8 ks růžičkové kapusty
4 mrkve
4 vodnice
1 červená cibule
sůl, pepř, nové koření
rybí várka (pšeničné pivo, voda, celer, mrkev, nové koření, cibule)

Postup:
Filety z kapra zbavíme šupin a přes noc je necháme namočené v mléce. Filety osušíme od mléka, vložíme do rybí várky a pošírujeme asi 6 minut. Zeleninu nakrájíme a povaříme ve slané vodě. Pak opečeme na pánvi s trochou másla, osolíme a opepříme. Servírujeme s bramborovo-křenovou kaší.

BRAMBOROVO-KŘENOVÁ KAŠE

Ingredience:
400 g brambor typu (B)
50 g křenu
100 g másla
3 dl mléka
2 žloutky
sůl

Postup:
Brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Slijeme. Přidáme mléko, ve kterém jsme cca 10 minut vařili strouhaný čerstvý křen. Šleháme a přidáváme máslo. Nakonec do horké kaše vmícháme žloutky.

5) Jestli na Nový rok nemá přijít na stůl nic „od peří“, aby nám štěstí neuletělo, dát si 25. prosince na Boží Hod vánoční pěkně vypečenou husu nebo kachnu je naopak žádoucí. Nepochybujeme o tom, že ta tradiční s knedlíky a se zelím nebo modernější na pomerančích jsou veliké dobroty, co ale pro tentokrát vyzkoušet něco nového? Kachní roláda s kaštanovou nádivkou vás nadchne!

KACHNÍ ROLÁDA S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU A PEČENOU ŘEPOU (6 porcí)

Ingredience:
2,5 kg kachna bez drobů
2 dl mléka
2 vejce (žloutek, bílek vyšlehaný do sněhu)
0,2 kg jedlých kaštanů
1 cibule (nasekaná nadrobno a opečená)
10 dkg mandlí
1 balení toustového chleba (nakrájený na kostičky a usušený)
10 g sekané ploché petržele
sůl, pepř, kmín
řeznický provázek

Postup:
Vykostěnou kachnu osolíme, opepříme a okmínujeme. Z toustového chleba, mléka, žloutků, sněhu, kaštanů, mandlí, kaštanů a cibule uhněteme těsto. Osolíme jej a opepříme. Nádivku vložíme do kachny, kterou dobře zabalíme do alobalu a stáhneme řeznickým provázkem. Pečeme na 150°C přibližně 2 hodiny. Ze zbylé nádivky můžeme udělat knedlíčky nebo ji upéci v pekáčku.

ČERVENÁ ŘEPA
6 menších červených řep (uvařených)
1 šalotka
plátek másla
5 cl vinného octa
sůl, pepř

Postup:
Uvařenou červenou řepu nakrájíme na nudličky a restujeme s cibulí, octem, solí a pepřem na másle.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist