Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Kdy chutná víno vychlazené? V létě

1. červenec 2016  České nápoje   komentáře (0)  2193 x

K horkým letním dnům neodmyslitelně patří lehká, svěží bílá a růžová vína, ale také sekty i osvěžující míchané drinky s vínem. Při jaké teplotě se doporučuje jejich servírování, jakou vodu si k nim dopřát a jak se dá kouzlit s koktejly, poradí odborník a sommeliér společnosti Global Wines, Filip Jantač.

Ilustrační foto (zdroj: Global Wines)Ilustrační foto (zdroj: Global Wines)

Bílá a růžová vína se v létě podávají řádně vychlazená. Jaká je ideální teplota pro servírování? A jak je to u sektů?

Všechna lehká bílá a růžová vína si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Podobně je tomu u šumivých vín, ta by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladící nádobě s ledem a vodou či v obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C.

V létě často s vínem pijeme také vodu, platí nějaké pravidlo pro její servírování s vínem? Zda například vybrat perlivou či neperlivou?

Pokud si k vínu automaticky dáváte neperlivou vodu, u některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť. Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům. Pozor dejte také u kohoutkové vody s vyšším obsahem CO2, která zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína. Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia.

Hodí se do letních koktejlů portské víno? Lze z něj připravit nějaký nápoj, který bude osvěžující a zároveň lehký?

Pro horké letní dny doporučuji kombinaci růžového portského s tonikem a ledem, která má lehkou a osvěžující chuť příjemné, ale nevtíravé sladkosti portského a jemné hořkosti toniku. Servírujte do velké vinné sklenice na kostky ledu a přidat můžete ještě lístky čerstvé máty. Víno tak rozvine své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím nápojem, který je vhodný nejen pro horké letní dny.

Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist