O víkendu bude již první letošní burčák
2. srpen 2024 České nápoje komentáře (0) 408 xTakový ročník jsme na Moravě ještě nezažili. Letošní vinařský ročník je skutečně jako horská dráha. Nezbývá nám však než si zase vyhrnout rukávy, vše si odpracovat a věřit, že to dobře dopadne. Rozhodne to jako vždycky podzim.
Začátek roku začal pro vinaře velmi komplikovanou diskusí, a hlavně bojem o záchranu celého vinohradnického a vinařského oboru před zavedením nesmyslné spotřební daně na víno. Stali bychom se tím jedinou vinařskou zemí v celé Evropě, která si sama „pohřbí“ domácí vinaře. Strategie protivníka byla dobře promyšlená a chvílemi to už vypadalo, že zdravý rozum nezvítězí. Práce na vinici však nepočkají. Do toho nám přišly jarní mrazy, které poškodily většinu vinic v Čechách a i na Moravě napáchaly několikamiliardové škody. Kroupy se našim vinicím na Valticku a kolem Pálavy v letošním roce naštěstí vyhnuly, ale ne všichni vinaři měli takové štěstí. To je však příroda. Proto je víno jediným přírodním nápojem, který obsahuje alkohol a nesmí se do něj nic přidávat ani dělat průmyslově.
Teplé jaro pak přineslo i dostatek vláhy a vše se začalo jevit mnohem příznivěji. Vinice se zazelenaly, hrozny začaly dozrávat a při pohledu na upravené nádherně přírodou probarvené vinohrady na moravských a českých svazích zvláště při západu slunce, musí každému srdce zaplesat.
Díky teplejšímu jaru, a především velmi slunnému létu, letošní vinařský ročník slibuje hodně zajímavou úrodu a bude určitě odlišný od těch předcházejících. Díky nadprůměrným teplotám dochází k rychlejšímu dozrávání hroznů, které bude pravděpodobně zralé oproti loňskému roku o 14 dnů dříve.
V minulých letech jsme začali sbírat ranné odrůdy hroznů jako Muller Thurgau už v druhé polovině srpna. Nejranější odrůdu, kterou má naše skupina CHATEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a je zřejmě nejranější odrůdou na Moravě vůbec, je odrůda Augustovskij. Jde o takovou vinařskou raritu. Tu vinaři z CHATEAU VALTICE vysadili před pěti lety na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích.
Máme ve výsadbách řadu dalších raritních odrůd, které jsou buď nové nebo se u nás nikdy nepěstovaly. Jde o odrůdy jako Cabernet Blanc, Bouvierův hrozen, Tramín žlutý nebo Petit Verdot, Cabernet Franc, Shiraz nebo Carmennere. Experimentovat a poznávat nové nás v našem rodinném vinařství ve Valticích prostě baví.
Odrůda Augustovskij nám letos hodně zmrzla důsledkem jarních mrazů. Zdravotní stav další ranné odrůdy Irsai Oliver je však perfektní.
Ano, je to až neuvěřitelné, v úterý 30.7. jdeme sbírat hrozny. Předpokládaná cukernatost bude 16-17 stupňů ČNM. O víkendu 2-4.srpna již budeme mít čerstvý burčák pro všechny jeho milovníky na Vinařské pohotovosti v našem rodinném vinařství ve Valticích.
Netrpělivě teď sledujeme předpovědi počasí každý den, protože slunný podzim je jeden ze základních předpokladů pro dozrání těch nejlepších hroznů na Moravě. Vinaři na Moravě nemají ještě ani zdaleka vyhráno.
Všichni si pamatujeme rok 2014, kdy úroda vypadala skvěle až do 15 srpna. Pak více jak dvacet dnů pršelo a bylo teplo a téměř celá úroda nám pohnila. Celoroční práce vinařů byla ta tam.
Proto budeme doufat, že letošní velmi komplikovaný ročník dopadne dobře a i zdravý rozum nakonec zvítězí.
I když je to ubíjející, začínáme si trochu zvykat, že o přežití musíme stále bojovat.
Zdroj: David Šťastný, ředitel, CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!