Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Suché víno online je Pinot Blanc z Třebívlic

13. červen 2019  České nápoje   komentáře (0)  960 x

V úterý 11. června se ve Valticích letos již podruhé uskutečnilo hodnocení vín do soutěže „Suchá vína online“. Přítomní členové Unie enologů degustovali 10 vzorků, z nichž nejlépe uspěl Pinot Blanc z vinařství Johann W Zámecké vinařství Třebívlice. I tentokrát vína, která usilovala o zařazení do výběru stovky exkluzivních suchých vín, musela dosáhnout minimálně 85 bodů ze 100, což se podařilo jen třem z nich.

Suché víno online je Pinot Blanc z TřebívlicSuché víno online je Pinot Blanc z Třebívlic

Během červnového setkání Unie enologů posuzovali členové 10 vzorků bílých. „Šampionem“ červnového hodnocení se stalo jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr Pinot Blanc ročník 2015 z vinařství Johann W Zámecké vinařství Třebívlice, které získalo rovných 90 bodů a zařadilo se tak na 17 pozici mezi hodnocenými víny.

Toto víno pochází ze Severních Čech z viniční trati Pod Hazmburkem, z vulkanického podloží a je specifické tím, že jeho projev je hodně minerální až slaný,“ uvádí sklepmistr vinařství Martin Nesvadba a dodává, že všechna jejich vína mají díky podloží tento typický projev. V chuti je tento Pinot Blanc komplexní s tóny sušeného ovoce a příjemnou kyselinou v závěru.

Držitelem nejvyššího počtu bodů v soutěži stále Pinot Noir, výběr z hroznů z roku 2011 z vinařství Vinselekt Michlovský. Červnové hodnocení bylo již sedmnáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem bylo posuzováno již 191 vín, z nichž 116 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“.
Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. „U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru“ uvádí předseda Unie enologů, Mojmír Baroň, a dodává, že přihlásit se mohou pouze vína splňující podmínky soutěže.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším.  „Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.

Unie enologů České republiky, z.s. byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským,  Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku.  K dnešnímu dni má 42 členů. Cílem Unie enologů je sdružovat enology působící v České republice, organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictvím, enologie, vinařství, zajišťovat světu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost, podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.

Jaká vína se mohou přihlásit?

  • Hrozny pro výrobu vína musí pocházet pouze z ČR (vinařská oblast Morava a Čechy).
  • Výrobce musí být plátce do VF.
  • Vína lze vyrábět pouze z hroznů révy vinné odpovídajících kvalitativnímu zařazení:
  1. o víno s přívlastkem pozdní sběr o víno s přívlastkem výběr z hroznů,
  2. o bez přídavku cukru a etanolu v celém procesu vinifikace.
  3. o víno – bílé i červené musí mít obsah zbytkového cukru (gl + fr) max 4 g/l.
  4. o minimální obsah alkoholu je 12,5 %, bez zaokrouhlování

Zdroj: Tisková zpráva

Během červnového setkání Unie enologů posuzovali členové 10 vzorků bílých. „Šampionem“ červnového hodnocení se stalo jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr Pinot Blanc ročník 2015 z vinařství Johann W Zámecké vinařství Třebívlice, které získalo rovných 90 bodů a zařadilo se tak na 17 pozici mezi hodnocenými víny.

Toto víno pochází ze Severních Čech z viniční trati Pod Hazmburkem, z vulkanického podloží a je specifické tím, že jeho projev je hodně minerální až slaný,“ uvádí sklepmistr vinařství Martin Nesvadba a dodává, že všechna jejich vína mají díky podloží tento typický projev. V chuti je tento Pinot Blanc komplexní s tóny sušeného ovoce a příjemnou kyselinou v závěru.

Držitelem nejvyššího počtu bodů v soutěži stále Pinot Noir, výběr z hroznů z roku 2011 z vinařství Vinselekt Michlovský. Červnové hodnocení bylo již sedmnáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem bylo posuzováno již 191 vín, z nichž 116 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“.

Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. „U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru“ uvádí předseda Unie enologů, Mojmír Baroň, a dodává, že přihlásit se mohou pouze vína splňující podmínky soutěže.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším. Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.

Unie enologů České republiky, z.s. byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským,  Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku. K dnešnímu dni má 42 členů. Cílem Unie enologů je sdružovat enology působící v České republice, organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictvím, enologie, vinařství,
zajišťovat světu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost, podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.

Jaká vína se mohou přihlásit?

- Hrozny pro výrobu vína musí pocházet pouze z ČR (vinařská oblast Morava a Čechy).

- Výrobce musí být plátce do VF.

- Vína lze vyrábět pouze z hroznů révy vinné odpovídajících kvalitativnímu zařazení:

o víno s přívlastkem pozdní sběr o víno s přívlastkem výběr z hroznů,

o bez přídavku cukru a etanolu v celém procesu vinifikace.

o víno – bílé i červené musí mít obsah zbytkového cukru (gl + fr) max 4 g/l.

o minimální obsah alkoholu je 12,5 %, bez zaokrouhlování

Více informací na www.unieenologu.cz a www.suchavinaonline.cz

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist