Svatomartinská romantika s vínem
8. listopad 2018 Richard Chodora komentáře (0) 1057 xNemáte rádi svatého Valentýna? Připadá vám jako cizí svátek, který dávno ztratil své kouzlo? Pokud hledáte příležitost k oslavě lásky s partnerem, vsaďte na svatého Martina. Překvapte drahou polovičku společným romantickým večerem s výtečnou večeří a svatomartinskými růžovými víny.
Připravte si se svým protějškem skvělou večeři, otevřete si láhev svatomartinského rosé a pravá romantika je zaručena. Nudí vás tradiční vydatná husa se zelím a knedlíky? Vyzkoušejte odlehčenou, a přesto českou variantu menu. Ideální volbou je ryba. Výborně spolu budou chutnat pstruh nebo candát a svatomartinské rosé odrůdy Zweigeltrebe nebo Svatovavřinecké. Jako sladkou tečku můžete zvolit lehký smetanový dezert s příchutí podzimu či ovocný sorbet. Mladá vína pokrm doprovodí příjemnými svěžími tóny a osobitým charakterem.
Jaké víno podávat ke svatomartinské večeři?
Víno Mikulov Svatomartinské Svatovavřinecké rosé 2018
Svým barevným odstínem připomíná zralé maliny. Jeho vůně je středně intenzivní s ovocnými tóny, ve které převládají tóny jahod a malin, chuť má svěží kyselinu s příjemnou ovocnou dochutí. Doporučujeme podávat k jednodušším pokrmům z ryb nebo drůbeže.
Doporučená cena: 79 Kč
Habánské sklepy Svatomartinské Zweigeltrebe rosé 2018
Svou barvou připomíná lesní jahody, ve vůni můžeme najít drobné lesní ovoce maliny a ostružiny. Chuť má ovocný charakter s velmi dobře vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin. Hodí se k ovocným salátům nebo jahodovým dezertům.Doporučená cena: 89 Kč
Tip na svatomartinské menu pro pár
Bruschetta s hráškovým pyré
INGREDIENCE
• Bílý chléb, bageta nebo ciabatta
• Mražený hrášek
• Žervé
• 1 ks mozzarelly
• Olivový olej
• Citronová šťáva
• Sůl, pepř, cukr
Postup
1) Vložte mražený hrášek do osolené vroucí vody a vařte přibližně 2 minuty, poté sceďte a vývar ponechejte v jiné nádobě. Hrášek propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
2) Do vyšší nádoby vložte hrášek, sýr žervé a cukr a umixujte tyčovým mixérem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte chladný vývar a opět mixujte. Opatrně přidejte citronovou šťávu a dochuťte solí dle chuti.
3) Nakrájejte mozzarellu na rovnoměrně tenké plátky. Pečivo nakrájejte na plátky a opečte v troubě nebo v toustovači. Ihned po opečení pokryjte hráškovým pyré. Každý kus pečiva dozdobte plátkem mozzarelly a lístkem bazalky. Doplnit jej můžete slaninovým chipsem či kousky šunky od kosti.
Candát s batátovým pyré a grilovanou zeleninou
INGREDIENCE
• 500 g batáty
• 1 ks čerstvého zázvoru
• 400 g candáta (filety)
• 2 lžička medu
• 1 lžička másla
• 1 lžička slunečnicového oleje
• Sůl, pepř
Postup
1) Batáty oloupejte a přidejte zázvor (kus asi 1-2 cm). Spolu povařte přibližně 15 minut téměř do měkka.
2) Filety opláchněte a důkladně osušte. V pánvi rozehřejte olej na mírném ohni, vložte rybu, přidejte snítku tymiánu a rybu z obou stran opékejte po dobu přibližně 5 minut.
3) Batáty se zázvorem rozmačkejte s máslem a promíchejte s medem, dochuťte a podávejte k rybě. Doplnit jej můžete grilovanou zeleninou.
Panna cotta s omáčkou z papáji
INGREDIENCE
Omáčka z papáji
• papája
• pomerančová šťáva
• limetová šťáva
• cukr
Panna cotta
• 2 lžičky mleté želatiny
• 500 ml smetany ke šlehání
• 40 g moučkového cukru
• 1 vanilkový lusk
• Olej na vymazání formiček
• Kokosové hoblinky
Postup
1) Do misky vložte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut odstát, aby želatina vodu absorbovala. 4 formičky nebo skleničky o objemu 125 ml lehce vymažte olejem. Smetanu vlijte do menšího hrnce, přidejte moučkový cukr a vanilku a pomalu zahřívejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Přidejte želatinu a 1-2 minuty povařte, aby se želatina rozpustila.
2) Směs sceďte a vlijte do vymazaných formiček. Dejte na 4 hodiny do lednice.
3) Mezitím připravte omáčku z papáji. Zralou papáju podélně rozkrojte, lžící odstaňte semínka, odkrojte slupku a nakrájejte ji na kostky. Povařte papáju s pomerančovou šťávou do změknutí. Po zchladnutí směs rozmixujte a podle chuti dolaďte výslednou omáčku šťávou z limetky a cukrem. Poté nechte směs vychladit.
4) Po 4-6 hodinách zkontrolujte, zda panna cotta ztuhla. Pokud ano, ozdobte ji papájovou omáčkou a posypte kokosovými hoblinkami. Poté vložte zpět do ledničky a podávejte dobře vychlazené.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: Richard Chodora
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!