Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Vinařství Jindřich Kadrnka se stalo nejlepším vinařstvím roku 2022

30. leden 2023  České nápoje   komentáře (0)  394 x

Absolutním vítězem 13. ročníku prestižní oborové soutěže VINOZOOM VINAŘSTVÍ ROKU, oficiálně tedy i nejlepším vinařstvím loňského roku se stalo vinařství Jindřich Kadrnka, které zároveň zvítězilo v kategorii malé vinařství. V kategorii střední vinařství uspělo THAYA vinařství a v kategorii velké vinařství BOHEMIA SEKT.

Vinařství Jindřich Kadrnka se stalo nejlepším vinařstvím roku 2022Vinařství Jindřich Kadrnka se stalo nejlepším vinařstvím roku 2022

Jméno absolutního vítěze a dalších oceněných zazněla už tradičně na pódiu hvězdárny a planetária v Brně pod vedením moderátora Marka Ebena. Malé rodinné vinařství Jindřicha Kadrnky z Březí na Mikulovsku, které je proslulé zejména svými regionálně charakteristickými ryzlinky, se letos nominovalo do soutěže vůbec poprvé a hned slaví nejvyšší úspěch. Zakládají si zejména na svých vinicích, které považují za nejcennější a nejdůležitější prvek výroby vína. Rozhodli se také jít cestou opravdu suchých vín v drtivé většině bez pomyslného zakulacujícího zbytkového cukru.

„Obrovská radost, obrovské zadostiučinění, obrovské překvapení a obrovské díky celé mé rodině, bez které bych tady dneska nebyl a nevinařil. Ale hlavně by naše vinařství nezískalo tři neskutečně nádherná ocenění,“ sdělil bezprostředně po vyhlášení dojatý Jindřich Kadrnka, majitel vítězného stejnojmenného vinařství.

Kategorii střední vinařství ovládlo THAYA vinařství, z obce Havraníky nedaleko Znojma. V kategorii velké vinařství pak získalo prvenství vinařství BOHEMIA SEKT. Kromě hlavních cen pořadatelé dále udělily ceny „LOMAX Enolog roku 2022“ – cena mladému vinaři, enologovi do 40 let, kterou získal Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. Cenu „Počin roku 2022“ získal Jihomoravský kraj za pojmenování svých 37 nových vlaků podle názvů odrůd révy vinné pěstovaných v České republice. „Cenu prof. Viléma Krause, CSc.“ pro významnou vinařskou osobnost za její celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství obdržela Doc. Ing. Marta Hubáčková, DrSc. A letos nově „Cenu studentů MENDELU“ získává také vinařství Jindřich Kadrnka.

Slavnostnímu vyhlášení předcházelo třístupňové hodnocení, kdy nejprve kombinace posuzování poroty JUNIOR a SENIOR dostalo vinařství do finále a následně odborná porota při osobní návštěvě provozoven všech finalistů rozhodla, které nejlépe plní nastavená kritéria, a zejména naplňuje hlavní myšlenku soutěže, tedy aby dlouhodobě převyšoval běžnou praxi v oboru a posouvala ho stále kupředu.

Ve finále se utkalo devět vinařství. Byla to malá vinařství Plenér, Škrobák a Jindřich Kadrnka. Střední pak vinařství THAYA vinařství, spol. s r.o., Krásná hora s.r.o. a Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o. A nakonec velká CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a.s., ANNOVINO VINAŘSTVÍ LEDNICE s.r.o. a BOHEMIA SEKT, s.r.o.

Vítězi titulu se v minulosti stala vinařství Škrobák, Víno J. Stávek, Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Hana Mádlová, Znovín Znojmo, Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, Zámecké vinařství Bzenec, Vican rodinné vinařství, REISTEN a dvakrát vinařství Sonberk.

Soutěž vyhlašuje a titul „Vinařství roku“ uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje. Akce je pořádána pod záštitou hejtmana Mgr. Jana Grolicha a JUDr. Markéty Vaňkové, primátorky statutárního města Brna. Generálním a titulárním partnerem je i letos e-shop s moravskými a českými víny VINOZOOM. Hlavními partnery jsou Vinolok, výrobce skleněných uzávěrů a Albert, dlouhodobě podporující moravské vinaře, také prostřednictvím vlastní značky sommelier collection, pečlivě vybranými víny z Moravy sommelierkou Klárou Kollárovou. Přírodní minerální vodu s unikátním složením dodá společnost Krondorf. Během celého průběhu soutěže se degustují vína z ručně vyrobených skleniček sklárny KVĚTNÁ 1794. Dalšími partnery jsou J&T Banka, Haier vinotéky, Lomax, Vetropack, ACO a S&K LABEL a Gran Moravia. Soutěž podporuje také Hvězdárna a planetárium Brno a Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist