Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Československé duo ovládlo mezinárodní soutěž Mattoni Grand Drink 2018

18. červen 2018  České nápoje   komentáře (0)  1112 x

Porota respektované barmanské soutěže Mattoni Grand Drink vybrala vítěze! Nejlepší nealko koktejl s názvem Grand Rituals… umíchal v 8. ročníku mistrovství světa Tomáš Gyén. Porotu přesvědčila kombinace rakytníku, zázvoru a cascary jedinečně snoubená s českou minerální vodou Mattoni. Český reprezentant Jiří Boháč získal v silné mezinárodní konkurenci se svým neotřelým drinkem IQ Mattoni úžasné 2. místo. Soutěží a následným Mattoni koktejl festivalem oslavili barmani a přeplněné Staroměstské náměstí první ročník Světového dne nealkoholických koktejlů.

Československé duo ovládlo mezinárodní soutěž Mattoni Grand Drink 2018Československé duo ovládlo mezinárodní soutěž Mattoni Grand Drink 2018

Mezi 20 světovými barmany bojoval o vítězství ve 21. ročníku Mattoni Grand Drinku (MGD), který je současně 8. ročníkem mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů i Čech Jiří Boháč. Nakonec obsadil krásné 2. místo. Porota letos prvním místem a odměnou 10 000 dolarů ocenila Tomáše Gyéna, který dokázal v rámci přísných pravidel umíchat chutí a originalitou nejlepší nealko koktejl letošního mistrovství.

„Dnešní soutěž pro mě byla skvělá, byla to jedna z nejlepších světových soutěží, kterých jsem se zúčastnil. Velkou zkušeností pro mě bylo míchání na velkém pódiu, to jsem zažil úplně poprvé. Třešničkou na dortu pak pro mě byla výhra titulu Mistra světa. Je to úžasné ocenění za roky práce a vzdělávání. Ale tím moje barmanská cesta určitě nekončí, i finanční odměnu plánuji investovat do dalšího rozvoje a vzdělávání. Možná bych se rád vydal i na nějakou dovolenou, ale to většinou také spojuji se získáváním nových barmanských zkušeností,“ prozradil vítěz Tomáš Gyén.

Recept na vítězný koktejl Tomáše Gyéna Grand Rituals…

Ingredience:

  • 10 cl Mattoni perlivé
  • 2 cl rakytníkového pyré Monin
  • 0,5 cl zázvorového sirupu Monin
  • 0,5 cl citronového freshe
  • 9 cl cascary (čaj z kávových slupek)

Ozdoba: fialka, sušený pomeranč, sušená citronová kůra, cascara

Postup přípravy:

Do shakeru nalijeme rakytníkové pyré, zázvorový sirup, citronový fresh a cascaru, zasypeme ledem a pečlivě protřepeme. Směs přes sítko nalijeme do sklenice, dolijeme Mattoni perlivou a ozdobíme.

Letos byla soutěž MGD koncentrována do jednoho dne a barmani své drinky míchali přímo před diváky na Staroměstském náměstí. Přítomní zvědavci tak se soutěžícími naplno prožili show i chvíle napětí při míchání drinků. Návštěvníci centra Prahy se také mohli projít po speciálně vytvořené Barstreet, kde měli šanci ochutnat míchané nápoje z těch nejlepších pražských barů.

Mattoni Grand Drink probíhal od dopoledních hodin v sobotu 16. 6., ta byla pod záštitou Mezinárodní a České barmanské asociace poprvé vyhlášena za Světový den nealkoholických koktejlů. Odborné barmanské soutěže se tento rok zúčastnilo 20 soutěžících z 20 zemí. Finalisté přijeli z Evropy, ale také jihoamerické Argentiny, karibského Porto Rica, asijského Hong Kongu a také ze Spojených států amerických. Své koktejly míchali před odbornou porotou a stovkami diváků přímo na pódiu na Staroměstském náměstí. Barmani se nechtěli nechat zahanbit a trumfovali se jak v prezentaci přípravy, provedení a inovativnosti, tak v chuti a vlastnosti drinků dle zadaných kritérií.

To, že soutěž je obtížná dokonce i pro zkušené barmany potvrdil i prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. „Odborná porota pečlivě dbá na dodržení všech přísných pravidel soutěže Mattoni Grand Drink. Soutěžní koktejly musí být nejen nealkoholické, ale také nízkokalorické. Jejich autoři je již například nemůžou ochucovat větším množstvím sladkých sirupů, které by neúměrně zvýšily obsah kalorií. Barmani si ale díky tomu dají záležet na vyvážení a propracování chuti svého míchaného nápoje,“ prozradil prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. "Vznikají tak skutečně kreativní koktejly, které dokážou porotu každý rok překvapit, ať netradičně zvolenými ingrediencemi či jejich neotřelou kombinací.“

Sobotní soutěžní klání završilo ve 14 hodin slavnostní vyhlášení vítěze a dalších oceněných. Oslava Světového dne nealko koktejlů vyvrcholila hudebně zábavným Mattoni koktejl festivalem (MKF), tentokrát moderovaným Zorkou Hejdovou. Během večera se na pódiu vystřídala skupina Portless, Bára Poláková, Pavel Callta, Sebastian a skupina Chinaski. Jedinečnou ohnivou barmanskou show předvedl Václav Abraham, nejlepší český flairový barman.

„Jsem rád, že barmani po celém světě dokázali ocenit pro přípravu nealkoholických nápojů přednosti české minerální vody Mattoni. Důkazem toho je i tradiční mezinárodní soutěž Mattoni Grand Drink, kterou jsme letos oslavili první Světový den nealkoholických koktejlů. Tento den vnímám jako jedinečnou příležitost přiblížit lidem nealkoholické nápoje, které mohou být chutné, zdravé a dostupné v rámci zdravého životního stylu i té nejširší veřejnosti,“ uvedl Alessandro Pasquale, generální ředitel společnosti Karlovarské minerální vody.

Výsledková listina Mattoni Grand Drink 2018:

První místo Tomáš Gyén: odměna 10 000,- dolarů

Druhé místo Jiří Boháč: odměna 3 000,- dolarů

Třetí místo Raitis Akerblums: odměna 2 000,- dolarů

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist