Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Anketa Sdružení přátel piva pro rok 2023

16. listopad 2023  České nápoje   komentáře (0)  568 x

Sdružení přátel piva jako již tradičně, vyhlašuje (a to nepřetržitě již od roku 1990) i v tomto roce výsledky své soutěže o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku 2023.

Foto: Jana BěhounkováFoto: Jana Běhounková

Zároveň jde o jedinou a nejstarší celorepublikovou pivní soutěž samotných spotřebitelů. Výjimečný je i systém hodnocení, který kombinuje anketní a degustační část, kdy piva s nejvyšším počtem získaných hlasů v rámci ankety postupují do anonymní odborné degustace, ze které vyjde konečné pořadí na prvních místech.

Sdružení přátel piva (SPP) své ceny od roku 2002 vyhlašuje tradičně pokaždé v jiném kraji, v jiném pivovaru. Letos bylo zvoleno jako místo konání – prestižní nové Návštěvnické centrum, v rodinném pivovaru Bernard. (Příští rok se vyhlášení uskuteční v Plzeňském kraji).

Soutěž SPP prošla za celou dobu řadou různých drobných změn, které reflektovaly především aktuální trendy v pivovarském světě. Dle toho se měnily vyhlašované pivní kategorie (bez rozšiřovaní soutěže). S výjimkou v loňském roce zavedené ceny Létající pivovar roku, kterou má SPP chráněnou, stejně jako ceny Pivovar roku a Minipivovar roku. Došlo tak k logickému uzavření celé řady těchto ocenění.

Pozn.: Od roku 2005 SPP vyhlašuje první tři subjekty, do této doby byly vyhlašováni pouze samotní vítězové jednotlivých kategorií.

Finální anonymní degustace anketně nejúspěšnějších piv proběhla pod vedením lektora ČZU a odborného degustátora SPP ing. Tomáše Maiera, Ph.D. v neveřejných prostorách Strahovského pivovaru dne 21. září 2023.

V anketní části hlasovalo cca 45 % členů SPP pro různých 309 značek piva.

Pozn.: Aktuální počet členů SPP je 1558. Nejvíce jich má sdružení v Praze (téměř 40 %), nejméně v Karlovarském kraji (necelé 1 %).

Klasický pivní počin roku SPP v letošním roce dle verdiktu sice neudílí, ale vyhlašuje zcela speciální cenu v této kategorii, aby podpořilo jedinečný pivní dobročinný projekt „Jiříkova vidění“ – viz text v popisu jednotlivých cen níže.

„Ceny SPP, největšího konzumentského sdružení v Česku, odrážejí velmi názorným způsobem celý vývoj české pivní kultury. Do kategorie domácích stylů, jako je ležák nebo výčepní pivo, kde bychom mohli očekávat vítězství velkých tradičních značek, úspěšně pronikají malé, ale již dobře etablované pivovary a své medaile obhájily i opakovaně. Sílu celospolečensky aktuálního trendu sdílení potom výrazně potvrzuje narůstající počet létajících sládků, kteří se dokážou prosadit i na stupních vítězů,“ doplňuje Marcela Titzlová, diplomovaná pivní someliérka a mezinárodní pivní soudkyně, členka Pivního sněmu SPP,

„Pivní trendy a pivní svět okolo nás se neustále mění, jde o živelný proces a je krásné být při tom. tomom. Co bylo „cool“ před pár lety je dnes skoro zapomenuto, a naopak. Vznikají nové zajímavé pivní styly (nebo spíše „podstyly“), nové neotřelé pivovarské postupy a také nové výjimečné pivovary. Skokový zájem v českých zemích např. o piva nealkoholická, pivní mixy, či piva pšeničná je již dávno za námi, mizí lehce zájem i o piva typu NEIPA. Na druhou stranu módní vlna kyselých piv stále pokračuje a stálicí vedle českého ležáku je samozřejmě i klasická IPA. V poslední době navíc nerozhoduje u pivních konzumentů při výběru restaurace již množství jejich kohoutů a možnost nepřeberně během večera střídat pivní styly. Ukazuje se, že zcela postačí třeba jen pětice píp, když na nich konzumenti najdou skutečně zajímavá, kvalitní piva,“ říká předseda SPP, Tomáš Erlich.

Další faktické zajímavosti z celkových i dílčích výsledků:

Letošní výsledky naší soutěže jsou výjimečné, neboť hned čtyři piva dokázala obhájit svá vítězství z minulého roku ve svých kategoriích. Taková situace nastala poprvé v historii našich cen. Navíc v kategorii ležáků zůstala neměnná hned celá první trojice piv.

Celkově nejúspěšnější v letošním ročníku soutěže byly pivovary BadFlash (se 2 zlatými medailemi) a Rodinný pivovar Bernard (s největším počtem medailí).

Vítězným pivem v anketní části napříč kategoriemi se stala Únětická desítka, která získala 332 hlasů. Anonymní odborná degustace však toto pivo odsunula až za stupně vítězů.

Nejúspěšnější pivo v degustační části dle protokolu: Torpid Mind, Russian Imperial Stout z pivovaru BadFlash.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist