Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Grilování s Litovlí

19. červenec 2018  České nápoje   komentáře (0)  767 x

Léto přímo vybízí k setkávání s přáteli, ideálně nad dobrým jídlem s osvěžujícím drinkem v ruce. Jedním z nejoblíbenější letních nápojů, po kterém sáhne většina Čechů, je pivo. Každý milovník zlatavého moku ví, že dobré pivo je skvělou tečkou za dobrým jídlem. Ne všichni ale vědí, že je také úžasnou surovinou přímo při samotném vaření. Proto jsme pro vás připravili několik pivních tipů a receptů, které využijete při grilování i na pikniku a jimiž příjemně překvapíte nejen pivaře.

Grilování s LitovlíGrilování s Litovlí

Jaký druh piva nejvíce pohladí vaše chuťové buňky v kombinaci s oblíbeným jídlem z grilu? „Výběr je pro milovníky chmelového moku stále větší a správně zvolené pivo může jen podpořit chuť toho kterého pokrmu,“ říká sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Lehké pokrmy s rybou

K lehké rybce se ideálně hodí osvěžující pivo s příjemnými aromatickými tóny exotických koření i ovoce a jemnou hořkostí. Sáhněte například po pšeničném ležáku Litovel.

Pokrmy s tučnou rybou

Tučná ryba, jako je například oblíbená makrela, se podle sládka Pivovaru Litovel výborně doplňuje se světlým nefiltrovaným ležákem Litovel Václav, který se vyznačuje plnou chutí a jemnými tóny karamelu.

Žebra, hovězí maso

Chuť lahodných žebírek nebo poctivého kusu hovězího skvěle podpoří nefiltrované pivo velmi silné hořkosti se svěžím citrusovým aroma. Vyzkoušet můžete například Litovel Ale.

4 tipy, jak připravit nezapomenutelnou letní grilovačku s pivem

1) Hosty navnadí chuťovky

Pivní cibulové kroužky

Rychlá chuťovka, kterou můžete potěšit své hosty nebo si ji užít se sklenicí dobře vychlazeného piva Litovel s poctivou bramborovou kaší. Příprava je velmi snadná a všechny ingredience jistě máte ve své spíži a lednici. Těstíčko získá skvělou chuť díky světlému pivu Litovel Moravan.

  • 4 cibule
  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml piva Litovel Moravan
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • Sůl
  • 50 g másla
  • Mletý bílý pepř
  • Tuk na smažení

Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté přibližně jeden centimetr. Pak je opatrně rozebereme na kroužky. Smícháme pivo s mlékem, přidáme mouku, dva žloutky, sůl a pepř. Vidličkou těstíčko vyšleháme do hladka. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme do těstíčka, opět opatrně vmícháme. Kolečka cibule namáčíme v těstíčku a smažíme dozlatova, odkládáme na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.

Ananas v pivním těstíčku

Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si ale zamiluje celá rodina!

  • 1 velký ananas
  • 250 ml piva Litovel Černý Citron
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • Sůl
  • Olej na smažení
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžička citronky
  • 1 skořicový cukr

Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronku.

2) Koktejly pro pivní gurmány

Léto by nebylo létem bez osvěžujících koktejlů. Mezi nejoblíbenější letní drinky patří Mojito. Co ho vyzkoušet v novém podání?

Herb Berr Mojito

  • 4 cl bílého rumu Bacardi
  • ½ limety
  • 1 barová lžička třtinového cukru
  • 10 lístků máty peprné
  • Cca 10 cl piva Litovel Classic na dolití
  • Snítka máty peprné na ozdobu

Do sklenice typu long vložíme na měsíčky rozkrojenou ½ limety, zasypeme 1 barovou lžičkou třtinového cukru. Drtítkem dostatečně podrtíme tak, aby limeta pustila maximum šťávy. Přidáme lístky máty a nyní jen zlehka znovu podrtíme. Sklenici doplníme ledovou tříští. Přidáme rum a dolijeme pivem. Barovou míchací lžičkou koktejl dostatečně promícháme.

Doplníme ledovou tříšť, aby sklenice byla naplněná, ozdobíme snítkou máty, kterou můžeme posypat práškovým cukrem.

Ginger Premium

  • 2 cl rumu Capitan Bucanero Elixir 7 Años
  • 2 cl likéru Monin Lime Citron Vert
  • 1 cl sirupu Monin Ginger
  • Cca 10 cl piva Litovel Premium nebo Litovel Moravan (na dolití)
  • Zázvor, limeta na ozdobu

Všechny ingredience smícháme v šejkru a nalijeme do vyšší sklenice. Dolijeme pivem Litovel Premium nebo Litovel Moravan. Na závěr dozdobíme zázvorem a limetou.

3) K alko i nealko osvěžení

Jak se zchladit v letních vedrech? Vyzkoušejte osvěžení v podobě pivního mixu. Zkuste oblíbený ležák s chutí citronu Litovel Černý Citron. Dostupný je i jako nealko. Nejde o klasický radler, tedy pivo smíchané s limonádou, ale o pivní mix s osvěžující sílou citronu a 4 % alkoholu. Harmonická hořkost litovelského Černého Citronu je podtržena temnou barvou získanou z praženého sladu. Pro ty, kteří si chtějí dopřát nealkoholické osvěžení, je pivo Černý Citron nealko.

4) Co na gril?

lesácká pivní žebra

Grilovaným hovězím žebírkům dodá pivo chuťovou tečku. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso.

  • 6 kusů hovězích žeber
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 150 g celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 300 ml piva Litovel Premium
  • 200 ml červeného stolního vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 dcl oleje
  • 150 g rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
  • Jarní cibulka na ozdobu

Předem si na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a v alobalové grilovací míse vše na grilu pečeme hodinu a půl. V případě, že se nevyvede počasí, žebírka připravíme jednoduše i doma v troubě – vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist