Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Prazdroj má nové bednáře

26. říjen 2018  Richard Chodora   komentáře (0)  337 x

Parta bednářů Plzeňského Prazdroje, která je poslední pokračovatelkou tohoto slavného pivovarského řemesla, má dva nové členy. Jsou jimi Josef Kyvíř a Jan Hájek. Ti v pivovaru složili mistrovskou zkoušku a získali výuční list. Pasování předcházelo smolení velkých ležáckých sudů, které dvakrát ročně prověřuje um všech plzeňských bednářů.

Prazdroj má nové bednářePrazdroj má nové bednáře

Prazdroj má celkem osm bednářů, kteří se starají o pivovarské sudy a kádě, ve kterých kvasí a zraje proslulý ležák Pilsner Urquell. Kromě toho vyrábějí i menší sudy a soudky pro různé slavnostní příležitosti. Při mistrovské zkoušce, kterou musí bednářští tovaryši zvládnout, sami vyrobí pivní sud, který po naplnění pivem zvednou nad hlavu. „Tím dokáží, že je správně vyrobený, tedy že těsní a může se v něm uchovávat pivo,“ říká mistr Josef Hrůza, šéf bednářské party, který osobně nové členy pasoval.

Plzeňská bednářská parta zároveň v těchto dnech smolí dubové ležácké sudy. Pivovar jich má ve svých sklepích více než stovku. Ty se z ležáckých sklepů vyvezou do bednárny dvakrát ročně a současně se smolením se případně i opraví.

„Smolení je tradiční postup údržby sudů. Používáme smolu nahřátou na více než 200 stupňů Celsia. Nalije se do sudu a jejím převalováním se rovnoměrně rozprostře po celé ploše sudu a dezinfikuje ho. Zároveň tato vrstva zajistí, že pivo nebude v přímém kontaktu se dřevem, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě,“ vysvětluje proces Josef Hrůza.

Bednáři vždy byli neoddělitelnou součástí pivovaru. Už v době první republiky, konkrétně v roce 1926, si tehdejší Měšťanský pivovar v Plzni nechal registrovat kruhovou ochrannou známku s bednářským soudkem, který se stal do dnešní doby jeho neodmyslitelnou součástí a jedním ze symbolů pivovaru. Plzeňské pivovarské bednářské řemeslo je natolik unikátní, že usiluje i o zapsání na seznam UNESCO. Je již aktuálně zapsáno na krajském seznamu kulturních nehmotných statků, a v nejbližších dnech se má rozhodnout i o tom, zda  postoupí do národního seznamu.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist