Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

O čaji obecně a jaký je vlastně Matcha?

16. březen 2017  České nápoje   komentáře (0)  828 x

Čaj je králem mezi teplými nápoji. Pokud byste si udělali žebříček, nejspíše by převálcoval i kávu. Tedy ve světě, u nás ještě káva mírně vítězí. Pijí jej vlastně všichni, přitom v každém koutě světa si jej lidé oblíbili v jiné podobě a mnohdy mají k jeho pití i rozdílné důvody. V mnohých asijských zemích má pití čaje často obřadní charakter, kdežto ve střední Evropě jej pijeme pro zahřátí k snídani, zmínit můžeme také britskou tradici čaje o páté.

MatchaTeaMatchaTea

Rozhodně není čaj jako čaj. Trojici „černý, zelený, ovocný“ vám asi vyjmenuje každý. Jaké jsou ale mezi nimi kromě barvy rozdíly a v čem vám mohou být prospěšné? A co dalšího vám může čajový svět ještě nabídnout?

Co je a není čaj?

Pravým čajem se označují pouze nápoje z rostlin čajovníku čínského (též Camelia Sinensis nebo Camelia Assamica) a žádné jiné. Takzvanými „nečaji“ bývají nazývány nápoje z jiných rostlin, než je čajovník, což je například Rooibos, Lapacho nebo Yerba Mate. Ani to, co známe pod slovy „ovocný čaj“ a „bylinkový čaj“ vlastně není tak úplně čaj, ale pouze nálev z určitých rostlin či plodů. Instantní čaje nebo v plastových lahvích balené ledové „čaje“ také mají s pravým čajem společného jen pramálo.

Dělení

Přesně rozškatulkovat čaje do jednotlivých skupin není nic jednoduchého. Jak již bylo řečeno, každá kultura si čaj upravila k obrazu svému, a tak je velmi obtížné jednoznačně určit, co je co, a kam to patří. Pojďme se však o to alespoň pokusit.

Zelený čaj prochází při své výrobě minimální oxidací. To znamená, že se jeho lístky musí po utržení zahřát, aby nezačaly tmavnout, chcete-li oxidovat. Podle čínské metody se zahřívá na pánvích na ohni, podle japonské se napařuje. Japonská metoda je pro čaj šetrnější a zajišťuje, že v čaji zůstává větší množství zdraví prospěšných látek. Čínská metoda má zase navrch ve variabilitě, umožňuje totiž vytvářet větší škálu různých chutí. Hlavními výrobci zelených čajů jsou kromě Číny a Japonska také Tchaj-wan, Korea a Vietnam. Tento druh čaje umožňuje více nálevů.

Zelený čaj má obecně pozitivní vliv na lidské zdraví, obsahuje spoustu antioxidantů, může pomoci při hubnutí a dodává energii.

Speciálním druhem zeleného čaje je japonský MatchaTea, který se od ostatních čajů liší tím, že má práškovou podobu. Vyrábí se ze speciálně zastiňovaných čajovníků, přičemž posledním z procesů je mletí čajových lístků v žulových mlýnech. Tradičně má MatchaTea své místo v zenových buddhistických rituálech, ale pro své blahodárné účinky se jeho pití stává velmi oblíbeným také u nás. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminů, vlákniny a také ojedinělou aminokyselinu L-theanin. „MatchaTea může směle konkurovat i kávě, obsahuje totiž teofylin, který má podobné účinky jako kofein. Dobíjí energii, zlepšuje paměť i náladu a udržuje jasnou hlavu, což jistě spousta lidí ocení,“ doplňuje Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o.

Černý čaj je plně oxidovaný čaj z čínských čajovníků. Jeho sušení probíhá bez vlivu přímého slunečního světla. Pěstovat jej začali hlavně Angličané, kteří vybudovali první plantáže v Indii a na Srí Lance. Odtud pochází tzv. pravý anglický čaj. Pěstuje ale taky v Gruzii a v některých arabských a afrických zemích. Černý čaj si zpravidla můžete zalít jen jednou, maximálně dvakrát.

Černý čaj má povzbudivé účinky díky velkému množství teinu a vitaminu B1. Dokáže se poprat s žaludečními potížemi a snižovat cholesterol v krvi.

Červený čaj bývá někdy řazen mezi černé čaje, někdy zase stavěn samostatně. Suší v temnu bez přímého slunečního záření, je plně oxidovaný. Své pojmenování získal podle barvy nálevu. Pěstuje se převážně v Číně, na Tchaj-wanu a v Koreji. Zalít si jej můžete bez obav i víckrát.

Bílý čaj byl dříve tak vzácný a výjimečný, že jej měli povoleno pít jen čínští císaři. Dnes už si jej může dopřát v podstatě každý, podle některých teorií jde o nejzdravější druh čaje. Jde o čaj oxidovaný, sušený na přímém slunečním světle. Existují různé formy, které se liší podle toho, ze které části keře byl čaj sklizen. Vyrábí se hlavně v Číně a Nepálu. Kvalitní bílé čaje umožňují větší množství nálevů.

Bílý čaj je skvělou volbou při hubnutí, umí totiž odbourávat tukové buňky. Mimo to se díky svým antibakteriálním účinkům používá také v kosmetice.

Žlutý čaj je vzácnou formou zeleného čaje. Vyrábí se jen v omezeném množství, protože se jedná o velmi zdlouhavý a nákladný proces. Během sušení se čaj balí do plátna či papíru, aby byla odstraněna trpkost a zůstaly jen sladké tóny. Vyrábí se pouze v Číně. Jedná se o vícenálevový druh čaje.

Kromě čajů pojmenovaných podle barev existují také čaje Oolong, které se dají v podstatě označit za mezistupeň mezi černým a zeleným čajem. Nabízejí širokou škálu různých příchutí, a proto jsou velmi oblíbené nejen v Číně, kde se vyrábějí, ale také po celém světě.

Setkat se můžete také s označením „aromatizované čaje.“ K těmto čajům bývají v průběhu oxidace přidávány květy různých bylin, které jsou následně vyjmuty a nechají v čajových listech část své chuti. Nejznámější je asi čaj jasmínový.

Vybírejte si kvalitu

Pokud od čaje očekáváte ty správné účinky, poohlédněte se raději po kvalitním sypaném čaji než po laciných pytlíkových variantách ze supermarketu. Ve specializovaných prodejnách vám jistě rádi poradí. Kvalitní čaje stojí většinou od 1500 Kč za kilogram a více. Dejte si pozor také na skladování v obchodě i doma. Čaj by měl být skladován v baleních bez přístupu vzduchu, tepla a vlhkosti.

Pokud vsadíte na zelenou variantu MatchaTea, zajímejte se o původ. Tento čaj by měl rozhodně pocházet z Japonska a prodejce by měl být schopný vám to doložit. Jeho barva by měla být jasně zelená, je-li spíše dožluta, není něco v pořádku. „Kvalitní MatchaTea má jemnou, svěží a lehce nasládlou chuť. Pokud ucítíte trpké a hořké tóny, je to buď tím, že jste prášek ve vodě dobře nerozmíchali, nebo jste si zkrátka vybrali nekvalitní směs,“ dodává Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o.

Zdroj: Tiskové sdělení

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist