Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Jak pijeme kávu v Čechách a na Slovensku?

27. říjen 2020  České nápoje   komentáře (0)  511 x

Víte, kolik kávy vypijeme?

Jak pijeme kávu v Čechách a na Slovensku?Jak pijeme kávu v Čechách a na Slovensku?

Káva je základ života, nebo alespoň každého dne a odpoledne pro všechny pracující i relaxující Čechy a Slováky. A potvrzují to i aktuální data o spotřebě kávy. Věděli jste, že na celém světě se vypije přes dvě miliardy šálků? Jen v České republice za měsíc každý z nás vypije průměrně 51 káv, což dohromady dělá až 5 kilogramů kávy ročně. Slováci jsou nám se svými 4,7 kg v patách. Tím jsme se umístili na 11. a 13. místě v Evropě. Celkem až 96 % aktivní populace v Čechách a na Slovensku pije kávu. Zkrátka to vypadá, že bez ranního šálku na nastartování nezačne den pro nikoho z nás. Pro srovnání, absolutní přeborníci v pití kávy jsou Finové a podobně je to i v ostatních severských zemích. Vypijí až dvakrát tolik než my, tedy 10,3 kg kávy na osobu za rok, oproti tomu Rumuni pouhých 2,5 kg. U nás máme ale nakročeno dobře, meziročně spotřeba kávy stoupla o 3,8 % v Čechách a o 5,2 % na Slovensku. *(zdroj: Interní dotazníkové šetření CCHBC JAN 2020)

Proč a kde kávu nejčastěji pijeme?

Nejčastějším důvodem pití kávy překvapivě není probuzení a soustředění v práci, což odpovědělo 23 % tázaných, ale prim hraje skvělá chuť (33 %). Důležitý je i relaxační efekt (22 %), a z pouhého zvyku pije kávu 22 % lidí. *(zdroj: Nielsen Admosphere říjen 2020 a Slovnaft „Veľký kávičkársky prieskum“ október 2018)

Více jak polovina Čechů začíná s kávou hned po ránu ještě doma a hladinu kofeinu doplňuje po obědě v kanceláři, kávou z kávovaru. Až 47 % dotázaných se těší do práce právě díky kávě, která tam na ně čeká. Naopak, Slováci si obvykle vystačí s jedním šálkem silné kávy na začátek dne. *(zdroj: Simple Coffee FEB 2020)

Pouhých 6 % Čechů a 13 % Slováků si vychutnává kávu v kavárnách či restauracích a jen 2 % dotázaných venku či na cestách. Oproti tomu až 71 % si dá kávu nejraději doma. A právě milovníky domácí kávy bude zajímat, že jedna z nejoblíbenějších kávových značek světa, Costa Coffee, je nově k dispozici i pro domácí použití, nejen v kelímcích a hrníčcích od profesionálních baristů v ikonických Costa kavárnách. To se hodí hlavně teď, když je celý svět vzhůru nohama.

112 pokusů a jazyk pojištěný na 10 milionů liber

První kavárna Costa Coffee byla založena italskými bratry Bruno a Sergio Costa roku 1971 v Londýně a od roku 2010 mnohokrát vyhrála hlavní cenu a titul Nejlepší kavárenský řetězec v Evropě v rámci prestižní soutěže European Coffee Awards. Bratry Costovy stálo 112 pokusů, než přivedli na svět jedinečnou recepturu Mocha Italia a dodnes jsou při výrobě dodržována přísná pravidla a vysoké standardy, které splňuje pouze 5 % všech vypěstovaných kávových zrn. Kávový mistr Gennaro Pelliccia, který dohlíží na prvotřídní a bezchybné pražení, si dokonce nechal pojistit svůj jazyk na 10 milionů liber.

Není káva jako káva

Doma si nejraději děláme instantní kávu (58 %) či takzvaného „turka“ (37 %). *(zdroj: Nielsen Retail) Ti, co si rádi přidají do kávy mléko, volí caffé latte (14 %) či cappuccino (13 %). Není ale káva jako káva a i ti, kteří nejsou zkušení znalci kávy, snadno poznají rozdíl v chuti, který se liší způsobem pražení. Vše se pozná na barvě kávových zrn. Pokud jsou zrna světlejší, mají kyselejší chuť a zároveň slabší kávové aroma. Střední pražení zabarví zrna do nahnědlé barvy a způsobí osvěžující, sladší chuť čokolády, citronové kůry a karamelu. Takovou je třeba směs The Bright Blend, která je ze 100 % jihoamerických zrn Arabica. Středně silné pražení stupně 8 zdůrazňuje lahodnou chuť ořechů, jako například klasická originální receptura Costa Coffee The (Legendary) Signature Blend, obsahující vyváženou směs kávy Arabica a Robusta. A konečně, silným pražením kávy po tmavá zrna dosáhnete intenzivní a výrazné chuti kávy, karamelu, ořechů a čokolády, kterou najdete třeba v balíčku kávy The Signature Blend Dark. Všechna kávová zrna produkovaná Costa Coffee jsou pomalu pražená, čímž udrží větší množství přírodních olejů, a tím získají výraznější lahodnou chuť.

Zdroj: Tisková informace

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist