Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Sezónní potraviny, s kterými bude zima příjemnější

14. listopad 2018  České nápoje   komentáře (0)  1673 x

Horké letní dny vystřídal podzim. Tělo potřebuje doplnit energii, vitamíny a posílit imunitu. Ideálními zdrojem jsou aktuální sezónní potraviny. Vyhledávat byste je měli hned z několika důvodů. Jsou čerstvě sklizené, obsahují velké množství živin a navíc jsou i relativně levné. Navíc země nám dává suroviny, které jsou v dané roční období aktuální, tedy na podzim potraviny, které zahřívají.

Sezónní potraviny, s kterými bude zima příjemnějšíSezónní potraviny, s kterými bude zima příjemnější

Stálice jablko

Třebaže exotické ovoce je v chladných dnech lákavé, vsaďte na klasiku. Přece jen tropické ovoce muselo být řádně ošetřeno a „nadopováno“, aby vydrželo až k vám na talíř. „Vsaďte proto na lokální zdroje. Tradiční jablko nikdy nevyjde z módy. Obsahuje velké množství minerálních prvků, vitamínů, ale i enzymů, které jsou prospěšné pro trávení. Jablko je zároveň osvědčený antioxidant,“ Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

Rakytník

Na podzim do jídelníčku zařaďte určitě i rakytník. Je bohatý na vitamín C, vitamín A, vitamín P, E a K. S velkým množstvím minerálu a antioxidantů. Takový vitaminový mix je velkým obráncem organismu ale i účinnou prevenci. Čaj z rakytníku nejenom posilní imunitu, ale doplní i pitný režim a když posnídáte marmeládu, posilníte organismus hned po ránu.

Tradiční podzimní zelenina

Dýně patří neodmyslitelně k podzimu. Postupem let si našla své místo i v našem jídelníčku. Pokud s ní ještě nemáte zkušenost, děláte chybu. Určitě byste měli vyzkoušet klasickou dýňovou polévku, ale bát se nemusíte ani dezertů, příloh k masům nebo zavařenin.

Z dalších typicky podzimních plodin, z nichž lze uvařit polévku na zahřátí, je to pak třeba cuketa či patison.

Zázvor na zahřátí

S příchodem chladných dnů je zázvor prostě ověřený lék. Nejbližší je nám asi v čaji, ale pokud patříte mezi vyznavače smoothie, na podzim určitě zařaďte recepty právě s ním. Chutné kombinace jsou například s banánem, medem a limetkou. Přidat ho můžete i do různých pomazánek.

Hroznové víno

Hroznové víno je jedno z nejšlechtěnějších druhů ovoce. Je neoddělitelnou součástí středomořské kultury, a především jídelníčku lidí žijících ve Středomoří. Možná i díky vínu se lidé na jihu těší dlouhému věku a vitálnímu stáří. Důvodu k jeho konzumaci je hned několik. „Pro regenerační a antioxidační účinky, především díky resvaratrolu ve slupce. Zároveň je bohaté na vlákninu, tudíž pozitivně působí na zažívání. Díky kyselině hroznové se zase čistí močové cesty a ledviny. Zuby, kosti nehty, vlasy posílí zase křemík. Hroznové víno je jednoduše energetickým mixem pro celé tělo. Zároveň je ale velmi sladké, proto si ho v rámci redukce váhy dopřávejte sporadicky,“ Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

Ovoce a semínka při chutích na sladké

Když už vás bude honit mlsná, dejte si sezónní ovoce, třeba i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i nejrůznější semínka. Ty můžete „zobat“ místo chipsů. Zpravidla mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale také vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Mohou být dobrou alternativou ke konzumaci masa, mléka nebo vajec. Velkým hitem jsou chia semínka, která mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, omega-3 nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Vhodná jsou při zvýšené zátěži. Trendem jsou rovněž i konopná semínka. Navíc má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu.

Med

Stálicí v domácnostech během sychravého počasí je bezpochyby i med. Ten je předmětem neustálých studií a mnoho pozitivních účinku bylo potvrzeno. Bývá uváděno, že je skvělým prostředkem proti virovým onemocněním a bakteriím. Uleví od kašle, posiluje organismus, prospívá zažívání a zvládne toho i mnoho dalšího.

Punč z čaje INFUNAT TE ROJO

Ingredience: 2 sáčky čaje INFUNAT TE ROJO na čajovou konvici, hřebíček, 1 plátek citronu, 4 plátky pomeranče, 2 plátky jablka, badyán, celá skořice, mletá skořice, stéviové sladidlo PECVA

Postup: Čaj zalijte horkou nikoliv však vroucí vodou. Přidejte koření a ovoce a nechejte vylouhovat. Kdo má raději sladší chuť, může čaj dochutit stéviovým sladidlem PECVA.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist