Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Sezónní potraviny, s kterými bude zima příjemnější

14. listopad 2018  České nápoje   komentáře (0)  109 x

Horké letní dny vystřídal podzim. Tělo potřebuje doplnit energii, vitamíny a posílit imunitu. Ideálními zdrojem jsou aktuální sezónní potraviny. Vyhledávat byste je měli hned z několika důvodů. Jsou čerstvě sklizené, obsahují velké množství živin a navíc jsou i relativně levné. Navíc země nám dává suroviny, které jsou v dané roční období aktuální, tedy na podzim potraviny, které zahřívají.

Sezónní potraviny, s kterými bude zima příjemnějšíSezónní potraviny, s kterými bude zima příjemnější

Stálice jablko

Třebaže exotické ovoce je v chladných dnech lákavé, vsaďte na klasiku. Přece jen tropické ovoce muselo být řádně ošetřeno a „nadopováno“, aby vydrželo až k vám na talíř. „Vsaďte proto na lokální zdroje. Tradiční jablko nikdy nevyjde z módy. Obsahuje velké množství minerálních prvků, vitamínů, ale i enzymů, které jsou prospěšné pro trávení. Jablko je zároveň osvědčený antioxidant,“ Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

Rakytník

Na podzim do jídelníčku zařaďte určitě i rakytník. Je bohatý na vitamín C, vitamín A, vitamín P, E a K. S velkým množstvím minerálu a antioxidantů. Takový vitaminový mix je velkým obráncem organismu ale i účinnou prevenci. Čaj z rakytníku nejenom posilní imunitu, ale doplní i pitný režim a když posnídáte marmeládu, posilníte organismus hned po ránu.

Tradiční podzimní zelenina

Dýně patří neodmyslitelně k podzimu. Postupem let si našla své místo i v našem jídelníčku. Pokud s ní ještě nemáte zkušenost, děláte chybu. Určitě byste měli vyzkoušet klasickou dýňovou polévku, ale bát se nemusíte ani dezertů, příloh k masům nebo zavařenin.

Z dalších typicky podzimních plodin, z nichž lze uvařit polévku na zahřátí, je to pak třeba cuketa či patison.

Zázvor na zahřátí

S příchodem chladných dnů je zázvor prostě ověřený lék. Nejbližší je nám asi v čaji, ale pokud patříte mezi vyznavače smoothie, na podzim určitě zařaďte recepty právě s ním. Chutné kombinace jsou například s banánem, medem a limetkou. Přidat ho můžete i do různých pomazánek.

Hroznové víno

Hroznové víno je jedno z nejšlechtěnějších druhů ovoce. Je neoddělitelnou součástí středomořské kultury, a především jídelníčku lidí žijících ve Středomoří. Možná i díky vínu se lidé na jihu těší dlouhému věku a vitálnímu stáří. Důvodu k jeho konzumaci je hned několik. „Pro regenerační a antioxidační účinky, především díky resvaratrolu ve slupce. Zároveň je bohaté na vlákninu, tudíž pozitivně působí na zažívání. Díky kyselině hroznové se zase čistí močové cesty a ledviny. Zuby, kosti nehty, vlasy posílí zase křemík. Hroznové víno je jednoduše energetickým mixem pro celé tělo. Zároveň je ale velmi sladké, proto si ho v rámci redukce váhy dopřávejte sporadicky,“ Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

Ovoce a semínka při chutích na sladké

Když už vás bude honit mlsná, dejte si sezónní ovoce, třeba i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i nejrůznější semínka. Ty můžete „zobat“ místo chipsů. Zpravidla mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale také vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Mohou být dobrou alternativou ke konzumaci masa, mléka nebo vajec. Velkým hitem jsou chia semínka, která mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, omega-3 nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Vhodná jsou při zvýšené zátěži. Trendem jsou rovněž i konopná semínka. Navíc má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu.

Med

Stálicí v domácnostech během sychravého počasí je bezpochyby i med. Ten je předmětem neustálých studií a mnoho pozitivních účinku bylo potvrzeno. Bývá uváděno, že je skvělým prostředkem proti virovým onemocněním a bakteriím. Uleví od kašle, posiluje organismus, prospívá zažívání a zvládne toho i mnoho dalšího.

Punč z čaje INFUNAT TE ROJO

Ingredience: 2 sáčky čaje INFUNAT TE ROJO na čajovou konvici, hřebíček, 1 plátek citronu, 4 plátky pomeranče, 2 plátky jablka, badyán, celá skořice, mletá skořice, stéviové sladidlo PECVA

Postup: Čaj zalijte horkou nikoliv však vroucí vodou. Přidejte koření a ovoce a nechejte vylouhovat. Kdo má raději sladší chuť, může čaj dochutit stéviovým sladidlem PECVA.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist