Na Vánoce nezapomeňte na jablka, skořici a karamel
11. listopad 2021 Richard Chodora komentáře (0) 495 xZkuste si zpestřit sváteční menu pochoutkami, které budou vonět a chutnat jako z pohádky. Jablkovo-skořicové suenky, nebo kynuté uzlíky, karamelový cheesecake nebo brownie, ale také maso s těmito ingrediencemi pro vás připravila Kofola ve spolupráci se slovenským éfkuchařem Petrem Vargem, jeho kuchařské umění ochutnaly i světové hvězdy.
Letos můete u svátečního stolu být za hvězdu i vy. Pokud si k tomu naservírujete i vánoční novinku, limitovanou edici Kofola Karamel nebo Kofola Jablko se skořicí, vae československé Vánoce mohou začít.
VÁNOČNÍ SKOŘICOVO-JABLEČNÉ SUENKY
Těsto:
- 100 g suených jablek
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla pokojové teploty
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- 1 práek do pečiva
Postup:
- Rozmixujte suená jablka, poté do nich přidejte cukr, máslo a přisypávejte mouku smíchanou se petkou soli a prákem do pečiva. Dobře promixujte, vznikne vám drobenka. Odlote si dvě líce stranou. Přidejte do tohoto těsta pěkné velké vajíčko a opět rozmixujte.
- Z těsta udělejte váleček, který pokrájíte na čtvrtiny a poté kadý kousek na 6 meních částí. Vznikne vám 24 kousků. Udělejte z nich kuličky.
- Na plech dejte pečící papír a polote kuličku, rozmačkejte ji na tvar kolečka o průměru asi 4 cm. Na vrch nakonec nasypte troku odloené drobenky.
- Vlote do trouby, kterou jste vyhřáli na 200 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Vytáhněte, nechte vychladnout a můete servírovat.
Skořicovo-jablečné uzlíky
Těsto:
- 320 ml plnotučného mléka
- 60 g másla pokojové teploty
- 85 g cukru krystal
- 500 g hladké mouky
- 10 g sueného drodí / 5 g kuchyňské sody
- ½ ličky práku do pečiva
- ½ ličky soli
- máslo na vymatění mísy
- 1 loutek a líce mléka na potírání
TIP kuchaře: Pokud do těsta pouijete kombinaci drodí, nebo sody, a práku do pečiva, těsto bude nadýchanějí.
Náplň:
- 200 g suených jablek
- 100 g másla pokojové teploty
- 30 ml plnotučného mléka
- 55 g cukru krystal
- 20 g skořice
TIP kuchaře: Jablka pouijte zcela suchá, křupavá. Pokud budou měkká, nebude je moné rozmixovat podle potřeby.
Postup:
- V teplém mléce rozmíchejte cukr a suené drodí.
- Do mísy robota navate mouku, sůl a práek do pečiva. Přidejte máslo pokojové teploty, postupně přidávejte směs z mléka a nechte mísit přiblině 10 minut. Těsto bude jemně mastné a poněkud lepkavé. Ruce si potřete máslem, aby se vám na ně nelepilo těsto, a přelote jej do čisté mísy potřené máslem. Přikryjte potravinovou fólií, čistou utěrkou a nechte kynout přiblině hodinu, ne zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravte náplň. Suená jablka rozmixujte úplně na jemno. Smíchejte je s máslem a postupně přilévejte teplé mléko smíchané s cukrem a skořicí. Do náplně můete místo jablek pouít ve stejném mnoství i ořechy dle vlastní chutě.
- Vykynuté těsto přelote na podloku, řádně jej roztáhněte a rovnoměrně potřete náplní. Těsto přelote na dvakrát a opět rukama roztáhněte.
- Nakrájejte těsto na 20 stejných pásů o tlouce 1,5 a 2 cm a ířce přiblině 2 cm. Kadý pás namotejte na ruku a zauzlete. Ukládejte na dva plechy vystlané pečícím papírem, potřete loutkem smíchaným s mlékem a pečte při teplotě 180 °C přiblině 20 minut. Po vytaení nechte vychladnout.
Karamelový Cheesecake
Těsto:
150 g máslových suenek
80 g másla
hrst opraených nasekaných lískových ořechů
petka soli
Náplň:
500 g sýra Philadelphia nebo mascarpone
250 ml bílého jogurtu
200 g bílé čokolády
2 vejce
2 líce hladké mouky
Karamel:
100 g krupicového cukru
3 líce vody
100 g másla
80 ml smetany na lehání
½ ličky soli
Postup:
- Rozdrcené suenky a ořechy smícháme s máslem. Vysypeme do dortové formy, vystlané pečícím papírem, a rovnoměrně rozmačkáme, uhladíme pouze na dno formy. Pouijeme dortovou formu o průměru 24 centimetrů.
- Bílou čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Mezitím si utřeme mascarpone, vajíčka, mouku a jogurt. Je dobré, aby vechny přísady měly pokojovou teplotu. Pokud budou příli studené, čokoláda se nám při míchání srazí. Kdy je čokoláda vychladlá, postupně ji zamícháme do krému, ten pak vylijeme do formy a pečeme asi 50 minut při teplotě 170 °C.
- Kdy je cheesecake upečený, na krajích je u tuhý, ale ve středu jetě jemně třaslavý. Necháme vychladnout a dáme ho na noc do chladničky ztuhnout.
- Druhý den si připravíme karamel. Cukr spolu s vodou necháme pomalu zkaramelizovat, poté přidáme máslo, smetanu a mícháme. POZOR, smetana nesmí být studená, je dobré si ji předtím trochu zahřát. Karamel se nejprve srazí, ale při míchání nad malým plamenem se opět nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec přimícháme i sůl, abychom dostali jemnou slanou příchu karamelu. Sůl přidáváme podle chuti. Necháme vychladnout.
- 5. Před podáváním celý cheesecake polijeme slaným karamelem.
Karamelové Brownie (bezlepkové)
Těsto:
400 g hořké čokolády
200 g másla
350 g mletých mandlí
350 g cukru
150 g mix ořechů
8 vajec
Čokoládová poleva:
200 g mléčné čokolády
20 ml smetany
Karamelová poleva:
75 g krupicového cukru
15 g másla
50 ml smetany na lehání (33 %)
Karamelový krém
250 g mascarpone
250 ml smetany na lehání (33 %)
karamelová poleva
Postup:
1. Rozpustíme hořkou čokoládu s máslem ve vodní lázni. Vymícháme loutky s krupicovým cukrem, do kterého jsme přimíchali mleté mandle a mix ořechů. Následně přimícháváme rozputěnou vychladlou směs hořké čokolády.
2. Vyleháme 8 bílků a jemně přidáme do směsi. Těsto vloíme do vymazané a mandlemi vysypané formy. Pečeme při 190 °C přiblině 1520 minut.
3. Rozpustíme mléčnou čokoládu a přidáme 20 ml smetany. Nalijeme na vychladlé Brownie a posypeme ořechy.
4. Připravíme si karamelovou polevu. Na suché pánvi nebo v hrnci začneme nahřívat cukr. Stále důkladně mícháme, aby se cukr nepřipálil. Čekáme, a se vechen cukr rozpustí a na povrchu se začne vytvářet pěna. Následně lehce vmícháme máslo a poté i lehačku. Důkladně promícháme a kdy se vechny sloky dostatečně spojí, odstavíme z ohně.
5. Mezitím si vyleháme mascarpone se lehačkou mixérem do polotuha. Přidáme vychladlou polevu a vyleháme na tuhý krém. A nazdobíme nae Brownie.
Pečené krůtí stehno s karamelovou omáčkou
Ingredience:
2 krůtí stehna spodní
3 líce rostlinného oleje
1 citrón
půl ličky soli
lička kmínu
půl ličky mletého nového koření
5 strouků česneku
1 větvička rozmarýnu
Karamelová omáčka:
100 g cukr krystal
20 g másla
200 ml pomerančové ávy
Postup:
1. Stehna omyjeme a osuíme. Kadé stehno propícháme tenkým noem na více místech po vech stranách. Stehna uloíme do zapékací mísy, posolíme a přidáme kmín a pepř. Přelijeme olejem a citrónovou ávou. Vzniklou kořenící směs dobře rozetřeme po povrchu stehen a odloíme stranou. Očistíme si česnek a kadý strouek podélně rozřízneme na třetiny. Stehýnka pak propikujeme tak, e do kadého zářezu vloíme česnek a dva malé lístky rozmarýnu. Takto namarinované maso uloíme na hodinu do chladničky.
2. Troubu vyhřejeme na 180 °C. Maso podlijeme trochou vody a dáme odkryté péct na 40 minut. Potom ho vyjmeme a překlopíme na opačnou stranu, pokapeme výpekem a pečeme dalích 35 minut.
3. Na hlubí pánev vysypeme cukr a připravíme tmaví karamel. Zalijeme ho pomerančovou ávou a redukujeme varem asi 10 minut. Nakonec přidáme máslo, které omáčku zjemní.
vepřová panenka s jablkovým pyré a skořicí
Ingredienci:
800 g vepřové panenky
líce sueného česneku
lička čerstvě mletého nového koření
10 g tymiánu
400 g červených jablek
200 g másla
lička dijonské hořčice
olivový olej
sůl
5 g skořice (malá čajová lička)
Postup:
1. Připravte si vodní lázeň s udritelnou teplotou 63°C.
2. Panenku odblaňte, očistěte, osolte, opepřete a nechte 5 minut při pokojové teplotě. Na pánvi rozpalte 2 líce oleje a panenku zprudka opečte z kadé strany do hněda (max. 3 minuty).
3. Připravte si velký (5l) uzavíratelný sáček na vaření. Vlijte do něj 100 ml olivového oleje, vsypte suený česnek, tymián, vlote do něj maso, zatřeste, aby se marináda dostala na celý povrch panenky, vysajte vzduch, uzavřete a vlote na 90 minut do vodní lázně. Po uvaření vytáhněte, otřete do sucha papírovou utěrkou a opět opečte na pánvi z kadé strany do hněda. Nechte 2 minuty odpočinout a nakrájejte.
4. Jablka očistěte, odstraňte jadérka, nakrájejte a vařte pod pokličkou v malém mnoství nesolené vody. Vařte do měkka a nechte odpařit co nejvíce vody. Následně jablka sceďte a rozmixujte do hladka. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, 1 ličku dijonské hořčice, skořici a vylehejte sametově jemné pyré. Dochute jen solí.
5. Na mělký talíř servírujte pyré, vedle ulote panenku. Maso polijte olivovým olejem, opepřete. Ozdobte čerstvým tymiánem. Jako příloha je vhodná spařená kapusta připravená na másle, ale pochutnáte si i na bramborách pečených na kachním sádle, posypaných bylinkami, například petrelkou, či tymiánem.
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!