Babiččina volba: Proteinové lívance s borůvkami
16. duben 2024 České nápoje komentáře (0) 767 xPatříte do fanklubu snídaní, příležitostných svačinářů nebo zarytých odpůrců tohoto prvního jídla dne? Ať už tak či onak, nemělo by vám rozhodně uniknout, že s absencí prvního jídla dne se mnohdy pojí chutě na sladké, únava a nesoustředěnost, kterým se chceme všichni v našich životech primárně vyhýbat. Není proto nic jednoduššího než zařadit snídani ve formě, která pohladí vaše chuťové pohárky, a zároveň obsahuje všechny složky plnohodnotné snídaně. Tato kritéria jednoznačně splňují tyto snadné proteinové kefírové lívance s borůvkami, které vám dodají energii do nového dne a jistě se stanou oblíbenou součástí vašeho jarního snídaňového menu.
Snídat či nesnídat, to je oč tu běží
Toto dilema možná zažívají mnozí z vás, zejména ti, pro které není toto první jídlo dne jeho zcela přirozenou součástí. Proč je tedy dobré snídat? Pokud člověk pravidelně nesnídá, může u něj docházet ke kolísání hladiny cukru v krvi, což způsobuje únavu, nesoustředěnost, ale hlavně chutě na sladké. A ty rozhodně nikdo mít nechce. Pokud vám snídání ihned po ránu nedělá dobře, nejedná se o nic, co by nespravila dopolední svačina, která se ponese ve snídaňovém duchu. Snídaně by se měla ideálně skládat z polysacharidů, které nejčastěji zastupují celozrnné výrobky a poté by měla být ideálně doplněna o nějaké ovoce či zeleninu. Od věci není zařadit i proteiny, což není rada jen pro sportovce či fitness nadšence. Proteiny se totiž skládají z aminokyselin, které jsou doslova stavebním kamenem lidského těla, stojí tedy za tvorbou nejrůznějších tkání a zajišťují i správný chod našeho imunitního systému. Naše tělo ale proteiny neumí skladovat, a proto je třeba je doplňovat ideálně každý den, nejlépe v podobě, která nám není cizí. Tipem vám mohou být tyto proteinové lívance, které nejenže jsou díky celozrnné špaldové mouce, borůvkám a proteinu ideální snídaňovou volbou, ale navíc obsahují i kefír, za který vám váš mikrobiom jistě poděkuje!
Levná špaldová mouka – zázrak nebo podfuk?
V rádiu, v médiích nebo od oblíbené influencerky jste se už možná dozvěděli o zázraku zvaném špaldová mouka. V prvním obchodě, kde jste ji zbystřili jste tak po ní ihned sáhli, nejlépe pokud byla ještě značně levnější než zbytek regálu se špaldovými moukami, které už tak nepochází z levného kraje. To ale nemusí být vždy zcela úspěšná nákupní taktika. Na českém trhu totiž stále neexistuje legislativa, která by udávala, jaké množství pšenice špaldy musí mouka obsahovat, aby se za tento typ mouky mohla označovat. Jinými slovy si můžete za cenu špaldové mouky koupit i mouku, která tuto prastarou pšenici neviděla ani z rychlíku. Z toho důvodu se na tuto problematiku snaží dlouhodobě upozorňovat GoodMills, producent mouk Babiččina volba. Mouky této značky jsou 100 % přírodním produktem, vyrobeným z prastarých odrůd špaldy, která je zpracovávána s ohledem na zachování nejvyšší možné kvality. Než tedy vejdou nová pravidla kontroly kvality špaldové mouky v platnost, je třeba se řídit podle obalu a sahat po moukách, které ideálně neobsahují genomy pšenice seté a nabízí nejvyšší možné množství pravé pšenice špaldy.
Ingredience
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 25 g hladké špaldové mouky
- 100 g kefírového nízkotučného mléka
- 30 g vanilkového proteinu
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 vejce
- 30 g borůvek
K ozdobení:
- nízkotučný tvaroh + vanilkový protein
- meduňka nebo máta
- borůvky
Postup
Nejprve vyšlehejte tuhý sníh z bílku. V misce poté smíchejte kefír, protein, mouky, žloutek a prášek do pečiva. Když je těstíčko jednolité, opatrně vmíchejte stěrkou sníh. Těsto nechte aspoň pět minut ladem a zatím si připravte lívanečník. Nejlepší je ho dobře rozehřát a na samotné pečení teplotu stáhnout.
Menší naběračkou nabírejte těsto a na mírném plameni opékejte lívanečky z obou stran. Čerstvé borůvky můžete zapéct také rovnou v lívancích. Podávejte s tvarohem obohaceným o vanilkový protein, borůvkami a čerstvou bylinkou.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!