Bednáři z Plzeňského Prazdroje usilují o zapsání do UNESCO
14. červenec 2017 České nápoje komentáře (0) 1462 xOsmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje, která je poslední pokračovatelkou tohoto slavného řemesla spadající pod některý z pivovarů, usiluje o zapsání na prestiní seznam nehmotného dědictví organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO.
První krok na cestě do prestiního společenství má ji Plzeňský Prazdroj zdárně za sebou: Jeho bednáři byli zapsáni do krajského seznamu kulturních a historických dědictví. Nyní ji usilují o zápis do seznamu celonárodního. Seznam UNESCO je pak tou nejvyí metou, které bychom rádi dosáhli, uvedl vedoucí úseku historických řemesel Plzeňského Prazdroje Petr Tůma.
Jak se do elitní společnosti dostat, k tomu budou plzeňským bednářům cenné zkuenosti jejich kolegů z Francie. V Plzni jsou nyní na výměnné stái bednářtí učni nejstarí učňovské koly tovaryského společenství Compagnons du Devoir. Její tradice sahá a do středověku a díky své dlouhé historii figuruje v seznamu UNESCO. Odborníci z Plzeňského Prazdroje počítají s tím, e s vedením tovaryské koly, s ní dlouhodobě spolupracují, budou v přítích měsících dalí kroky na cestě do prestiního společenství konzultovat.
Celkem je nyní v Plzeňském Prazdroji na stái est bednářských učňů z Francie a spolu s nimi jeden učitel. Přijeli se k nám naučit, jak se vyrábějí pivní sudy. Sami ve své rodné zemi vyrábějí sudy na víno a by princip práce zůstává shodný, přeci jsou v obou postupech rozdíly. Oni více pouívají stroje, nai bednáři pracují ručně, sdělil Petr Tůma. Učni jsou v 1. ročníku, mají vak naprosto odliný systém vzdělávání, ne je u nás. Jedná se předevím o poměr teorie a praxe ve výuce, studenti jsou vdy 2 týdny ve kole a poté mají 6 týdnů praxe ve svých mateřských firmách, které si je od prvního ročníku vychovávají.
Plzeňtí bednáři jsou pokračovateli slavné bednářské tradice. V dobách největího rozkvětu jich na začátku minulého století pracovalo v Plzeňském Prazdroji zhruba 150. Tradici tohoto řemesla drí Plzeňský Prazdroj jako jediný pivovar na světě. Bednáři v Plzni vyrábějí malé pivní sudy o objemech od 17 do 25 litrů pro různé slavnostní příleitosti, zároveň se starají o leácké sudy a dubové kádě, ve kterých v plzeňských sklepích kvasí a zraje pivo. Díky jejich práci mají dnení sládci stále k dispozici srovnání s historickými vzorky piva. Chu piva Pilsner Urquell se proto nijak nemění, doplňuje Petr Tůma.
Spolu s francouzskými kolegy vyráběli plzeňtí bednáři v minulých dnech 25 litrové soudky, které jsou určené k výročí 175 let pivovaru. Jejich pomoc jsme uvítali, nebo letos máme díky tomuto kulatému výročí s výrobou sudů hodně napilno, uvedl mistr bednář Josef Hrůza.
Kadoročně plzeňtí bednáři vyrobí a vysmolí dva nové leácké sudy o objemu kolem 40 hektolitrů, které se přesunou do leáckých sklepů. Zároveň dvakrát v roce smolíme nejméně 26 sudů ze sklepa, přesné číslo záleí na poadavcích pivovaru, doplnil mistr. Leáckých sudů má stále pivovar kolem stovky. Kádí je ve sklepích také kolem stovky. Ty se nesmolí, ale opravují a udrují. Vysmolení sudů trvá zhruba jeden a jeden a půl dne.
Plzeňské sudy jsou z pomalu rostoucího českého dubu z křivoklátských lesů.
Zdroj: Tisková zpráva
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!