Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Bednáři z Prazdroje učinili další krok do UNESCO

8. duben 2018  České nápoje   komentáře (0)  662 x

Bednáři Plzeňského Prazdroje učinili další důležitý krok k zápisu na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Své řemeslo, jeho tradici i současnou ruční výrobu pivovarských sudů popsali v knižní nominaci. Tu poslali na Ministerstvo kultury, aby se mohli stát součástí seznamu nehmotného dědictví tradiční české lidové kultury.

Bednáři z Prazdroje učinili další krok do UNESCOBednáři z Prazdroje učinili další krok do UNESCO

Zapsání na tuzemský seznam je poslední podmínkou před tím, než započne jednání o přijetí na listinu světového kulturního dědictví. „Seznam UNESCO je tou nejvyšší metou, které chceme dosáhnout,“ uvádí manažer pro turistiku a historické dědictví Plzeňského Prazdroje Rudolf Šlehofer.

Osmičlenná parta pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je pokračovatelkou slavné tradice, která sahá až do začátků výroby proslulého plzeňského ležáku před více než 175 lety. V dobách největšího rozkvětu na začátku minulého století pracovalo v Plzeňském Prazdroji zhruba 150 bednářů.

Tradici tohoto řemesla drží Plzeňský Prazdroj jako jediný pivovar na světě. Bednáři v Plzni vyrábějí malé pivní sudy o objemech od 3 do 50 litrů pro různé slavnostní příležitosti, zároveň se starají o ležácké sudy a dubové kádě, ve kterých v plzeňských sklepích kvasí a zraje pivo. „Díky jejich práci mají dnešní sládci stále k dispozici možnost srovnání s pivem zrajícím historickým způsobem. Chuť proslulého ležáku Pilsner Urquell se proto nijak nemění,“ doplňuje Rudolf Šlehofer.

Každoročně plzeňští bednáři vyrobí a vysmolí dva nové ležácké sudy o objemu kolem 40 hektolitrů, které se přesunou do ležáckých sklepů.  „Zároveň dvakrát v roce smolíme nejméně 26 sudů ze sklepa, přesné číslo záleží na požadavcích pivovaru,“ doplnil mistr bednář Josef Hrůza. Ležáckých sudů má stále pivovar kolem stovky. Kádí je ve sklepích také kolem stovky. Ty se nesmolí, ale opravují a udržují. Vysmolení sudů trvá zhruba jeden až jeden a půl dne. Plzeňské sudy jsou z pomalu rostoucího českého dubu z křivoklátských lesů.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist