Budvar z čerstvého chmele už popáté
21. březen 2017 České nápoje komentáře (0) 2528 xV ležáckém sklepě Budějovického Budvaru dozrál již pátý ročník speciálního piva z čerstvého chmele. Pivní speciál byl uvařen loni 29. srpna z čerstvě sklizených chmelových hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Limitovaná edice piva BUD obsahuje živé kvasnice, má stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,6%. V těchto dnech začínají toto výjimečné pivo čepovat vybrané restaurace v České republice a v dalších šesti zemích.
V ležáckém sklepě Budějovického Budvaru dozrála v historii již pátá várka speciálního piva uvařená z čerstvých hlávek chmele. Pod názvem „BUD B:STRONG“ nyní toto výjimečné pivo míří do několika stovek restaurací v České republice a i dalších šesti zemích. Limitovaná edice z čerstvého chmele se v Budějovickém Budvaru vaří pouze jedenkrát ročně – vždy v období vrcholící sklizně chmele – již od roku 2012. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zřídka.
„Pivo, které je ze 100 % chmeleno výhradně čerstvým chmelem, může navíc uvařit jen pivovar, který má varnu vybavenu tzv. „chmelovým cízem“. Ten odstraňuje chmelového mláto z mladiny na konci chmelovaru. My takové zařízení, jako jeden z mála českých pivovarů, máme, neboť vaříme celoročně ze sušených hlávek,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, sládek Budějovického Budvaru. Pokud pivovar nemá instalovaný „chmelový cíz“, může chmelové hlávky používat jen jako malý přídavek a většinu chmele musí dodat ve formě granulí nebo extraktů.
Várka, kterou si lidé nyní mohou vychutnat, byla uvařena 29. srpna 2016 z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel vyrostl na chmelnici „U Splavu“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. „Loňský průběh počasí byl pro chmel velice příznivý, srážky i slunce přicházely ve správný čas. Oproti sklizni 2015 obsahoval chmel z chmelnice „U Splavu“ přibližně o 30 % více hořkých látek. Letošní ročník má proto vyšší hořkost než tomu bylo loni. Opět úžasně vyniká její jemnost a bohaté aroma žateckého červeňáku. Protože BUD obsahuje živé kvasinky, je senzorický dojem při napití obohacen o jemnou kvasnicovou příchuť, typickou vůni a také charakteristický zákal,“ vysvětluje Adam Brož.
Limitovaná edice piva BUD B:STRONG má stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,6%. Pije se ze sklenic na nožce o objemu 0,3 litru. Kvůli obsahu živých kvasnic se BUD z čerstvého chmele dodává pouze do vybraných restaurací, které dokážou pivo dobře skladovat, ošetřovat, čepovat a také provádějí správnou sanitaci výčepů. Pivo z čerstvého chmele se již dnes čepuje v Masných krámech, značkových pivnicích Budvarka a řadě dalších restaurací po celé zemi. Kromě České republiky se bude limitovaná edice prodávat také v Itálii, Německu, Rusku, Slovensku, Švédsku a ve Velké Británii.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!