Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Holba chystá nové pivo za použití podhorských ječmenů

12. leden 2018  České nápoje   komentáře (0)  2026 x

V hanušovické Holbě zahájili vaření nového piva. Sládek Luděk Reichl obřadně provedl vystírku a při této příležitosti přivítal patrona nového piva. Je jím známý režisér Miroslav Krobot, který je v Jeseníkám doma stejně jako Holba.

Holba chystá nové pivo za použití podhorských ječmenůHolba chystá nové pivo za použití podhorských ječmenů

Horská voda a jedinečný slad z podhorských ječmenů z Jeseníků se za bedlivého sládkova dozoru měnily v dílo, coby základ piva. Má svůj fenomén a dá novému pivu tělo. A nebude to tělo bez duše...

Slad přináší zlatému moku plnost chuti a zvyšuje jeho pitelnost.  “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjařuje své přesvědčení sládek Luděk Reichl. Téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě a dává mu nejen srdce a řemeslný um, ale sám si vybírá také suroviny. Sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.

Je to místní rodák a k Jeseníkům ho pojí nejen to, že se tady narodil. Dobře ví co dokáže příroda a jak využít její dary. Letos Luděk vsadil na podhorské ječmeny. Dávají výborný slad a ten se rozhodl použít pro nové pivo, které právě vaří.

Ječmeny z podhorských oblastí se vyznačují svoji houževnatostí, stejně jako lidé v horách a takové je i Ryzí pivo z hor Holba. Loni měly navíc svůj mimořádný rok a výbornou kvalitu i výnosy.

Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarčí činné sladovny v Zábřehu na Moravě, odkud pravidelně míří slad do Holby. ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody díky nízké regulaci vodních toků a hustého vegetačního porostu a ječmen  tady prospívá i vletech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah  tříslovin v pivu.”

Dlouholetá spolupráce se zemědělci v podhůří Jeseníků se vyplatila.  Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků.

Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel. DOMOČ, DOSUŠ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. DOVAŘ a DOKVAŠ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco DOTOČ je apel na um vrchního. Poslední DOPIJ je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.

Luděk Reichl, sládek z pivovaru Holba, odpovídá:

Co z vašeho pohledu dělá pivo jedinečným?

Je to celá řada  zásadních věcí až po zdánlivé maličkosti. Je řada takových, které se exaktně vyjádřit nedají. Tak např. tělo – je to něco, co by mělo mít každé pivo. V pivu ho cítíte a nemusíte být zrovna pivař. A stejně dobře poznáte, když pivu chybí. V Holbě se držíme starých pivovarnických tradic už od založení pivovaru a tělnaté pivo z nich vlastně vychází.

Zmiňujete tělo piva, jak vzniká?

Dává mu ho slad, jedna ze 3 základních surovin pro výrobu piva. A slad vzniká sladováním pivovarnických ječmenů, tedy speciálních odrůd pro výrobu piva. My jsme to ale tentokrát udělali jinak. Na nové pivo jsme nepoužili běžný slad, ale slad z podhorských ječmenů. Jsou to speciální odrůdy, které prosperují v drsných  podmínkách a dávají jedinečný slad se specifickými vlastnosti. Tou nejdůležitější je nízký stupeň dosažitelného prokvašení. Znamená to, že pivo vyráběné z tohoto sladu neprokváší tak hluboko a v pivu zůstává vysoký podíl zbytkového extraktu, který dává pivu plnost neboli chlebnatost. Podhorského ječmene není mnoho, protože vyžaduje zvláštní péči a pěstuje ho jen několik zemědělců u nás v okolí. O ten náš z Jeseníků nám jde nejvíce, protože naše pivo si regionální suroviny zaslouží.

Co byste popřál vašemu novému pivu?

Přeji  mu jiskru a elán a hodně příznivců. Vlastně je to podobné jako u lidí.

Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, takže si na něho budeme muset počkat. Jeho příběh ale můžete průběžně sledovat na webu a fb Holby.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

3.25 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist