Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Holba Keprník - nový ležák s horským chmelem

6. duben 2018  České nápoje   komentáře (0)  6148 x

Ležák Keprník je pivo z hor, a proto nese jméno jednoho z horských velikánů Jeseníků. Jeho příběh začal psát sládek Luděk Reichl spolu s režisérem Miroslav Krobotem na začátku roku a 5. dubna spolu narazili 1. soudek. Cílem bylo uvařit jedinečné pivo, které ocení i ten nejnáročnější fajnšmekr.

Holba Keprník - nový ležák s horským chmelemHolba Keprník - nový ležák s horským chmelem

„Na to, že se dílo daří, ukazovaly už první degustace. Dali jsem mu to nejlepší a také čas. A on vyzrál ve velikána, který si zasluhuje ochutnat“, říká Luděk Reichl.

Nezaměnitelnou chuť, vábivé aroma, výborný říz a obdivuhodnou jiskru mu přinesla nejen sládkova receptura spolu s týmovým pivovarnickým fortelem, ale sama příroda. Vznikl z toho nejlepšího z Jeseníků.

„Tentokrát jsme použili slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. V Holbě  jsme ho jako pro pivo vzácné koření použili vůbec poprvé a sami ho ručně česali ve vytipovaných oblastech u nás v horách. Obohacuje hořkost i vůni piva a podtrhuje jeho osobitost. Suroviny je třeba dobře vybírat a my jsme si počkali na ty nejlepší,“ je přesvědčený sládek Luděk Reichl. Poukazuje také na vodu z horských pramenů, která dává novému ležáku zářivou a neutuchající jiskru.

Plný a chlebnatý ležák bude lákat štamgasty do pivnic a restaurací po celé Moravě i v Čechách. Mohou se těšit tělnaté pivo s vábivým aroma a vyšší hořkostí, vařený navíc podle starých pivovarnických pravidel. Jak se dá v pivovarnické hantýrce vše kolem piva krásně a jednoduše popsat v několika slovech vyjadřují pivovarnická D.

„Domoč“ a „Dosuš“ vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. „Dovař“ a „Dokvaš“ je v podstatě totéž pro sládka, zatímco „Dotoč“ je apel na um vrchního. Poslední „Dopij“ je konzumentovo. A ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává.

Nové pivo z hor začali v hanušovické Holbě vařit 8. ledna, na sládkovy narozeniny. Režisér známého filmu Díra u Hanušovic Miroslav Krobot byl u toho a stal se jeho patronem. Je to rodák z Jeseníků a také místní patriot, který na svůj kraj a lidi v něm nedá dopustit. A co popřál novému ležáku z hor? Logicky přeji svému kmotřenci vše nejlepší. Je z dobré rodiny, nebojím se o něj...Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná, patří k sobě.“

Prémiový ležák Keprník bude zatím k dispozici jako sudový a distribučně pokryje gastro zařízení především na Moravě a východních Čechách. Pivovar s ním má velké plány a plnění do lahví nevylučuje. Každopádně nepůjde o masovou výrobu. Nového ležáku letos v Holbě uvaří 5 tisíc hektolitrů, což jen potvrzuje jeho exkluzivitu. Jeho produkce totiž závisí na horském chmelu, který je tady vzácným kořením. V této chvíli mají pivovarníci „nasbíráno“ a vytipovávají další oblasti pro jeho sklizeň.

Ročně pivovar Holba vystaví téměř 400 tisíc hl piva a většinu prodá na domácím trhu. Vlajkovou lodí značky je oblíbená Holba Šerák s produkcí 200 tisíc hl ročně.

Letos v lednu začal psát Miroslav Krobot nový příběh, tentokrát se sládkem pivovaru. Je o novém ležáku z hor, který začal plnit první sklenice právě před několika dny.

Jste kmotrem nového ležáku, který uvařili v pivovaru Holba. Co Vás svedlo dohromady?

Je to moje reakce na podporu, kterou Holba věnovala například filmu Díra u Hanušovic a navíc jsou mi “místní” sympatičtí. V Jeseníkách jsem vyrůstal a jsem tady doma.

Nedávno jsme to s manželkou počítali a vyšlo nám, že jsme se podle divadelního angažmá stěhovali osmkrát.

Kde jste raději v přírodě nebo ve městě?

V mladých letech mě lákala co možná největší města, teď je to opačně...příroda je spravedlivá a krásná...

Nový ležák Keprník vznikl vlastně pod vašim dohledem. Se sládkem jste obřadně provedli první vystírku a společně jste ho nyní poprvé degustovali. Jaký je Váš vztah k novému ležáku z hor?

Logicky přeji svému kmotřenci vše nejlepší...je z dobré rodiny,nebojím se o něj...

Holba má chuť jako Jeseníky, je hořká a svébytná...patří k sobě, chcete-li , mají stejnou duši.

Jaké filmy  máte nejraději? Co by nemělo dobrému filmu chybět a podle čeho lze film laicky hodnotit?

To by bylo nadlouho, ale jsem rád, když i v nejtemnějším filmu je aspoň trochu humoru... a to jak v těch na nichž se pracovně podílím tak v těch, na které se dívám.

Určitě by se diváci neměli nudit a při troše štěstí by se aspoň některých  měl film dotknout. Další měřítka jsou méně důležitá.

Máte nějaké herce, které vnímáte jako ikony českého nebo zahraničního filmu?

Bylo by jich mnoho... ale když už byla řeč o humoru mám rád třeba Petera Sellerse, jinak komisaře Cluseaua nebo Bustra Keatona…

Čím byste byl rád, kdybyste nebyl hercem a režisérem?

Kdybych byl dnes mladý,  chtěl bych studovat jazyky a ideálně se jimi živit.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

3.36 hvězdiček / Hodnoceno: 25x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist