Nejlepím výčepním plzeňského piva Richard Máa z Brna
20. srpen 2018 České nápoje komentáře (0) 1112 xVítězem soutěe Pilsner Urquell Master Bartender pro nejlepí výčepní, kterou kadoročně pořádá Plzeňský Prazdroj, se stal Richard Máa z brněnské restaurace Tusto. Dvoudenní finálové kolo soutěe se konalo v Plzeňském pivovaru. Utkalo se v něm 22 finalistů z celé České republiky. Richard Máa přesvědčil svými teoretickými i praktickými dovednostmi odbornou porotu, e právě on je nejlepím výčepním letoního ročníku.
Uspět ve finálovém kole soutěe je velmi náročné. Vítěz musí umět nejen bezchybně načepovat pivo v nejvyí kvalitě, mít i hluboké znalosti o výrobě plzeňské leáku a jeho historii, ale také umět pivo perfektně naservírovat a komunikovat se zákazníkem. Richard dosáhl skvělého výsledku ve vech těchto disciplínách, hodnotí výsledek starí obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty Václav Berka.
Soutě Pilsner Urquell Master Bartender se letos konala ji potřinácté. Je určená vem ikovným výčepním, kteří sdílí nadení pro plzeňské pivo a českou pivní kulturu. Jejím hlavním cílem je rozvoj profese výčepních a posilování hrdosti na ni, a také zvyování kvality čepování piva a úrovně pivní kultury v Česku. Finalisté ze sedmi kol regionální soutěe se ve středu 15. srpna představili i veřejnosti, kdy na nádvoří plzeňského pivovaru předvedli své umění čepovat zlatý plzeňský leák.
Druhé místo v soutěi získal Tomá Krčmář z praského Lokálu Hamburk, pomyslný bronz si z Plzně do Malostranské besedy v Praze odváí Igor Kolivoko.
Kromě čepování piva se museli soutěící vypořádat se slepou degustací různých pivních značek a vědomostním testem. V odborné porotě letos kromě sládků a dalích expertů z oblasti pivovarnictví zasedla i Romana Böhmová, autorka oblíbeného blogu Na skok v kuchyni, která se zaměřila zejména na komunikaci s hosty. Plzeňské pivo mám moc ráda a vím, e kvalita čepování je pro výslednou chu piva důleitá. A dnes jsem se ale dozvěděla, co vechno je potřeba zvládnout pro načepování perfektní hladinky a e výčepní musí dokonale ovládat své řemeslo a čepovat pivo s láskou. Je to vlastně podobné, jako kdy chcete připravit dokonalé jídlo, říká Romana Böhmová.
Práce výčepního, to pro mě znamená předevím perfektně načepované pivo a spokojený zákazník. Finále soutěe bylo opravdu náročné kolegyně a kolegové podávali vichni skvělé výkony. Z vítězství mám obrovskou radost ale vítězi se stali vlastně vichni, kteří se probojovali do finále, říká Richard Máa.
Vítěz třináctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získal trofej, a předevím monost absolvovat společně s Václavem Berkou cestu po evropských hospodách, ve kterých se čepuje tankový Pilsner Urquell. Přímo v Plzeňském Prazdroji si také uvaří svou vlastní várku piva. Největí odměnou je ale pro Mastera Bartendera presti, kterou mu i restauraci, ve které pracuje, vítězství v soutěi přináí. Titul Master Bartender je toti předevím zárukou pro hosty, e si uijí plzeňský leák v té nejvyí kvalitě.
V průběhu slavnostního galavečera udělil Pilsner Urquell také ocenění Výčepní legenda, určené výčepním, kteří se své profesi s vání věnují po celý ivot. Letos se výčepní legendou stal Arnot Effenberger, který roky působil v legendárních praských hospodách U Jelínků a U Kocoura. Arnot Effenberger také patří mezi první propagátory čepování plzeňského leáku na hladinku, které učil několik generací studentů hotelových kol po celé republice. Dříve bylo pivo často nekvalitní, bylo jen pár hospod, kde měli opravdu skvělou plzeň. Jsem moc rád, e dnes je to úplně jinak a e nám vyrůstají dalí generace skvělých výčepních s láskou k plzeňskému leáku, říká Arnot Effenberger.
Zdroj: Tisková zpráva
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!