Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Nejlepším výčepním plzeňského piva Richard Máša z Brna

20. srpen 2018  České nápoje   komentáře (0)  383 x

Vítězem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender pro nejlepší výčepní, kterou každoročně pořádá Plzeňský Prazdroj, se stal Richard Máša z brněnské restaurace Tusto. Dvoudenní finálové kolo soutěže se konalo v Plzeňském pivovaru. Utkalo se v něm 22 finalistů z celé České republiky. Richard Máša přesvědčil svými teoretickými i praktickými dovednostmi odbornou porotu, že právě on je nejlepším výčepním letošního ročníku.

Nejlepším výčepním plzeňského piva Richard Máša z BrnaNejlepším výčepním plzeňského piva Richard Máša z Brna

„Uspět ve finálovém kole soutěže je velmi náročné. Vítěz musí umět nejen bezchybně načepovat pivo v nejvyšší kvalitě, mít i hluboké znalosti o výrobě plzeňské ležáku a jeho historii, ale také umět pivo perfektně naservírovat a komunikovat se zákazníkem. Richard dosáhl skvělého výsledku ve všech těchto disciplínách,“ hodnotí výsledek starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty Václav Berka.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender se letos konala již potřinácté. Je určená všem šikovným výčepním, kteří sdílí nadšení pro plzeňské pivo a českou pivní kulturu. Jejím hlavním cílem je rozvoj profese výčepních a posilování hrdosti na ni, a také zvyšování kvality čepování piva a úrovně pivní kultury v Česku. Finalisté ze sedmi kol regionální soutěže se ve středu 15. srpna představili i veřejnosti, kdy na nádvoří plzeňského pivovaru předvedli své umění čepovat zlatý plzeňský ležák.

Druhé místo v soutěži získal TomᚠKrčmář z pražského Lokálu Hamburk, pomyslný bronz si z Plzně do Malostranské besedy v Praze odváží Igor Kolivoško.

Kromě čepování piva se museli soutěžící vypořádat se slepou degustací různých pivních značek a vědomostním testem. V odborné porotě letos kromě sládků a dalších expertů z oblasti pivovarnictví zasedla i Romana Böhmová, autorka oblíbeného blogu Na skok v kuchyni, která se zaměřila zejména na komunikaci s hosty. „Plzeňské pivo mám moc ráda a vím, že kvalita čepování je pro výslednou chu piva důležitá. Až dnes jsem se ale dozvěděla, co všechno je potřeba zvládnout pro načepování perfektní hladinky a že výčepní musí dokonale ovládat své řemeslo a čepovat pivo s láskou. Je to vlastně podobné, jako když chcete připravit dokonalé jídlo,“ říká Romana Böhmová.

„Práce výčepního, to pro mě znamená především perfektně načepované pivo a spokojený zákazník. Finále soutěže bylo opravdu náročné – kolegyně a kolegové podávali všichni skvělé výkony. Z vítězství mám obrovskou radost – ale vítězi se stali vlastně všichni, kteří se probojovali do finále,“ říká Richard Máša.

Vítěz třináctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získal trofej, a především možnost absolvovat společně s Václavem Berkou cestu po evropských hospodách, ve kterých se čepuje tankový Pilsner Urquell. Přímo v Plzeňském Prazdroji si také uvaří svou vlastní várku piva. Největší odměnou je ale pro Mastera Bartendera prestiž, kterou mu i restauraci, ve které pracuje, vítězství v soutěži přináší. Titul Master Bartender je totiž především zárukou pro hosty, že si užijí plzeňský ležák v té nejvyšší kvalitě.

V průběhu slavnostního galavečera udělil Pilsner Urquell také ocenění Výčepní legenda, určené výčepním, kteří se své profesi s vášní věnují po celý život. Letos se výčepní legendou stal Arnošt Effenberger, který roky působil v legendárních pražských hospodách U Jelínků a U Kocoura. Arnošt Effenberger také patří mezi první propagátory čepování plzeňského ležáku „na hladinku“, které učil několik generací studentů hotelových škol po celé republice. „Dříve bylo pivo často nekvalitní, bylo jen pár hospod, kde měli opravdu skvělou plzeň. Jsem moc rád, že dnes je to úplně jinak a že nám vyrůstají další generace skvělých výčepních s láskou k plzeňskému ležáku,“ říká Arnošt Effenberger.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

2 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Kde se diskutuje?

5.8.2018 15:20
Chody: Permanent Beer Fest

26.2.2018 15:30
Chody: Zlatý Bažant Nealko už se nebude vařit

24.12.2017 09:27
Cibulka: Bohemia Sekt

17.12.2017 08:28
Schovánková: Bohemia Sekt

27.11.2017 10:27
Cibulka: Bohemia Sekt

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist