O titul nejlepího českého výčepního zabojují i eny z Plzeňska
25. červen 2016 České nápoje komentáře (0) 1812 xNejlepí výčepní z Plzeňska bojovali ve čtvrtek 23. června o postup do národního finále soutěe Pilsner Urquell Master Bartender 2016. Odborná porota z nich vybrala 5 nejikovnějích, kteří prokázali um v péči o pivo a výčep, správné čepování nebo znalosti historie a tradiční výroby světoznámého leáku. Do plzeňského finále se z prvního místa probojovala Kateřina Ptáčková z plzeňského Lokálu Pod Divadlem, společně se čtyřmi dalími soutěícími.
Prověrka jejich znalostí i dovedností teď bude pokračovat prostřednictvím tajných kontrol běného provozu v hospodách, v nich pracují, a následně ve finálovém národním kole soutěe, které se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni.
Vítězkou plzeňského regionálního kola soutěe o nejlepího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender 2016 v Praze se stala Kateřina Ptáčková z Lokálu Pod Divadlem. Obstála v konkurenci 54 soutěících. Druhou příčku obsadil Michal Pečený z plzeňského Restaurantu 12 a třetí Michaela Tóthová z karlovarského The PUB. Ani 4. místu neujde postup do finále. S totoným počtem bodů se o něj podělili Natálie Lekeová z českobudějovické Čéčovky a Karel Míek z Buena Vista Clubu v Plzni. Skladba soutěících byla přitom velmi různorodá. V regionálním kole bojoval například Juraj Turis, který pracuje za výčepem u 27 let, ale také Jiří Lika, který se této profesi věnuje pouhé 3 měsíce. Soutě toti nehodnotí délku praxe výčepních, ale aktuální znalosti, dovednosti a nadení pro řemeslo.
Do soutěe jsem se přihlásila letos poprvé. Věděla jsem, e moje konkurence bude velmi silná, podle údajů organizátora, kterým je Plzeňský Prazdroj, bylo nae plzeňské regionální kolo vůbec nejobsazenějí ze vech, řekla po vyhláení výsledků jedna z regionálních vítězek Kateřina Ptáčková. V pivovaru byla nicméně i tak velmi skvělá atmosféra, zhodnotila.
Postupující do plzeňského finále:
- Kateřina Ptáčková; Lokál Pod Divadlem; Plzeň
- Michal Pečený; Restaurant 12; Plzeň
- Michaela Tóthová; The PUB; Karlovy Vary
- Natálie Lekeová; Čéčovka; České Budějovice
Karel Míek; Buena Vista Club; Plzeň
Finále se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni, kde o titul nejlepího výčepního plzeňského piva zabojuje před odbornou porotou celkem 24 soutěících z 6 regionálních kol. Vítězství ale nezávisí pouze na tom, co soutěící předvedou v průběhu finálového klání. Finalisté musejí jetě předtím obstát v kontrole ve své hospodě, kde se porotci v utajení přesvědčí o jejich schopnostech i v domácím prostředí a předevím ve chvíli, kdy to třeba nečekají, říká Václav Berka, starí obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a zároveň předseda soutěe Pilsner Urquell Master Bartender. Porotci také prověří, zda se soutěící dobře starají o pivní sklo, teplotu čepovaného piva, jeho skladování i to, jak pivo výčepní naservírují hostům. Jedním z potřebných atributů k získání titulu Master Bartender je toti i osobnost výčepního, a to, jak komunikuje s hosty, dodává Berka.
V průběhu prvního finálového dne pak absolvují soutěící v plzeňském pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a své umění předvedou veřejnosti. Dalí den je čeká praktická část před odbornou porotou a večer u slavnostní vyhláení a ocenění titulem Pilsner Urquell Master Bartender 2016. Vítěz národního kola získá tradičně památeční trofej, dále cestu po evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu starího obchodního sládka Václava Berky a v neposlední řadě monost uvařit si vlastní pivní várku přímo v naem pivovaru, konstatuje manaer značky Pilsner Urquell Luděk Baumruk a dodává: Tou nejdůleitějí cenou pro vítěze je vak presti, kterou vítězství přinese jemu a jeho restauraci. Titul je zároveň znamením pro hosty, e jejich výčepní je pička ve svém oboru a můou se od něj těit pivu v té nejlepí kvalitě.
Naim cílem je nejen vařit prémiový plzeňský leák Pilsner Urquell z těch nejlepích domácích surovin, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyovat úroveň české hospodské kultury a zájem o ni. Jak vichni dobře víme, sládek pivo vaří, ale hospodský, ten ho dělá, a o to jde v naí soutěi předevím. Dostat ke konzumentům skvěle naservírovaný plzeňský leák se sněhobílou, přímo smetanovou pěnou, která se hezky zahoupe, doplňuje Václav Berka. Do soutěe Pilsner Urquell Master Bartender se tak můe přihlásit výčepní, barman či barmanka, který sdílí lásku a nadení pro své řemeslo a chtějí se i nadále v tomto umění zdokonalovat. K úspěchu v soutěi je nezbytná skvěle zvládnutá technika čepování, správná péče o pivo, výborná znalost historie a výroby leáku Pilsner Urquell a v neposlední řadě i charisma, které správnému výčepnímu nesmí chybět.
Tisková zpráva
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!