Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Ocenění Prazroje má historicky nejvíce hospod

14. únor 2022  České nápoje   komentáře (0)  455 x

Skvěle načepované pivo není již jen výsadou Prahy a dalších velkých měst. Hospod a restaurací, které umí pečovat o český národní nápoj, přibylo i navzdory pandemii, a to i v menších městech. Dokládá to ocenění Hvězda sládků. To Plzeňský Prazdroj uděluje hospodám a pivnicím, které pivu věnují tu nejvyšší péči, a kde ho umějí i perfektně načepovat. Letos jej získalo 586 hospod, téměř dvakrát tolik, co v prvním ročníku před třemi lety.

Ocenění Prazroje má historicky nejvíce hospodOcenění Prazroje má historicky nejvíce hospod

Nejvíce přitom rostou počty oceněných v městech do 50 tisíc obyvatel. Úspěšní jsou ale i hostinští v nejmenších městech a Hvězdu sládků získalo letos i 26 hospůdek v obcích do 3 tisíc obyvatel.

Plzeňský Prazdroj letos uděluje Hvězdu sládků již potřetí. Inspektoři hodnotí pravidelně celkovou péči o pivo od skladování přes čistotu pivního vedení a skla až po správné čepování. Obavy, že by se vinou koronakrize kvalita v hospodách zhoršila, se nenaplnily. „Naopak se ukázalo, že hospodští dělají vše pro to, aby k nim hosté znovu chodili a vraceli se nejlépe opakovaně. Proto vylepšují nejen prostředí restaurací nebo nabídku jídla, ale soustředí se ještě víc i na pivo a péči o něj. A v tom se jim snažíme maximálně pomáhat,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Prazdroje. Inspektoři z Prazdroje přitom uvádí, že kvalita péče o pivo a jeho čepování roste celkově a netýká se jen těch nejlepších hospod, které získají Hvězdu sládků, a jen velkých měst.

Oproti předchozímu „předcovidovému“ ročníku se počet oceněných hospod zvýšil bezmála o 140, a to i přesto, že kritéria jsou pořád velmi přísná. Celkem Hvězdu sládků pro letošní rok obdrželo 586 restaurací, hospod a barů v Česku. Nejvíce oceněných podniků je v Praze, na severní Moravě, v Plzeňském a Středočeském kraji. Přibývá ale oceněných provozoven i v dalších regionech.  Oproti minulému ročníku letos vzrostl nejrychleji počet na jižní Moravě, v Královéhradeckém a Olomouckém kraji.

Výrazně se přitom situace zlepšuje na malých městech a vesnicích, kde místním hospodám v posledních dvou letech i vlivem covidových omezení přibyla konkurence v podobě domácích výčepů. „Majitelé hospod na malých městech to často vzali jako výzvu a začali se věnovat kvalitě. Chceme jim v tom pomoci, ať už zlepšením výčepního vybavení, poradenstvím v oblasti sanitace pivního vedení nebo školením personálu a výčepních. Ročně proškolíme stovky provozoven. Tím se zvyšuje i počet podniků v menších městech a na vesnicích, které umí naservírovat skvěle ošetřené pivo a lákají své hosty zpátky. A ty úplně nejlepší pak aspirují na Hvězdu sládků,“ vysvětluje Vojtěch Homolka, vrchní obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, který má na starosti kvalitu čepovaného piva v hospodách.

Že hosté čím dál víc vyhledávají správně ošetřené pivo, potvrzuje Marek Cieslar z pivnice Pilsnerka Národní v centru Prahy: „Pozorujeme zvýšený zájem znalců piva. Mezi hosty nám přibylo množství partiček, které cíleně chodí za kvalitním pivem.“

Přesto, že kvalita péče o pivo roste, udržet si prestižní ocenění není pro hospody automatické. Svědčí o tom fakt, že Hvězdu neobhájila přes stovku hospod a restaurací. „Mezi letošními oceněnými je přes 40 procent nováčků, hospod, které dosud Hvězdu sládků neměly,“ uvádí Vojtěch Homolka.

Pro hospodské je ocenění důležité z několika důvodů. V nedávném průzkumu Prazdroje, kterého se účastnilo 150 v minulém ročníku oceněných hospod a restaurací, potvrdila třetina z nich, že k nim hosté po získání Hvězdy sládků cíleně chodí na čepované pivo. Téměř 60 % hospodských uvedlo, že ocenění zvyšuje hrdost štamgastů na svého výčepního. Pro 40 % dotázaných přináší Hvězda konkurenční výhodu a zvyšuje známost jejich podniku. Pětina pak uvádí, že k nim chodí noví hosté a mají díky Hvězdě i vyšší výtoč piva.

Máme opakovaně potvrzeno, že lidé chodí cíleně tam, kde Hvězda visí,“ komentuje Martin Tuch z restaurace Dole v dole v Sokolově a jeho slova potvrzuje i Pavel Halama z restaurace Panský dvůr v Chotěboři: „Díky Hvězdě jsme se dostali do různých aplikací a map, takže kdo nás nezná, najde si nás. Už to není přitom jenom věcí mladých, pozorujeme, že podobné aplikace využívají i starší lidé.“

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist