Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Ode dneška je Velikonoční ležák z Volby sládků na čepu v tisícovce restaurací

1. březen 2018  České nápoje   komentáře (0)  1223 x

V tisícovce restaurací a pivnic po celé zemi si mohou ode dneška až do konce března lidé vychutnat velikonoční ležák Master Zlatá 13 z programu Volba sládků Plzeňského Prazdroje.

Ode dneška je Velikonoční ležák z Volby sládků na čepu v tisícovce restauracíOde dneška je Velikonoční ležák z Volby sládků na čepu v tisícovce restaurací

Sládci tento nefiltrovaný ležák z prvotřídních surovin připravili s přihlédnutím k tradičním recepturám výroby silnějších postních piv, které od středověku vařili mniši v klášterech. Sládková Lenka Straková, která nad výrobou ležáku dohlížela, dnes jeden sud s ležákem předala také řeholníkům z řádu augustiniánů. Ti se totiž vaření speciálního postního piva jako jedni z prvních v českých zemích věnovali už od poloviny čtrnáctého století a tuto tradici udržovali plných šest století až do roku 1950, kdy o vlastní pivovar přišli.

Velikonoční ležák z Volby sládků má mnichům, tak jako jejich speciály v minulosti, dodat sílu, potřebnou v předvelikonočním postním období. „Věřím, že jak augustiniánům, tak i návštěvníkům pivnic, nefiltrovaný velikonoční ležák zachutná a doplní jim v době končící zimy tolik potřebnou energii,“ říká sládková Lenka Straková.

Pro mnichy bylo pivo v postní době často jediným zdrojem kalorií. Proto se říkalo, že se jí, nikoli pije. Augustiniání vařili svůj speciál nejprve v pivovaru svatého Tomáše v pražské Valdštejnské ulici, a to už od roku 1353. „Původní recepturu postního speciálu vytvořili dva členové řádu a dodnes ji máme uchovanou v klášterním archivu. Pivo vařilo pět mnichů a bylo původně určené pouze pro potřeby našich bratrů,“ uvádí provinciál augustiniánů Juan Provecho.

V roce 1600 se pivovar přestěhoval, výroba se zvýšila a augustiniáni jej pronajali. „Vždy ale jeden z mnichů dohlížel na dodržování receptury a kvalitu piva,“ říká Juan Provecho. Pivo se také již začalo prodávat a mniši ze získaných peněz financovali provoz kláštera. Tato tradice pokračovala až do roku 1950. Po obnovení řádu již augustiniáni pivo nevyrábějí a místo něj si tak mohou vychutnat velikonoční Master. Toto pivo má zlatožlutou barvu s bílou pěnou, výraznou sladovou vůni a sladovou chuť s karamelovým nádechem. „Lehčí hořkost je vyvážená střední plností a sladkostí, a toto spojení vás příjemně láká k dalšímu doušku,“ říká sládková Lenka Straková.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Přidejte se k nám na Facebooku!

Hodnocení

2 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist